Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЩОДО ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ТА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Верховна Рада України прийняла Закон України “Про державний бюджет України на 2019 рік” від 23.11.2018 р. № 2629-VІІІ, яким встановлено, що з 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата становить 4173,00 гривні.
Законом України від 06.12.2016р. №1774-VІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” визначено, що мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.
Згідно з Законом України “Про оплату праці” роботодавець не має права встановлювати розмір оплати за виконану місячну норму праці меншим за цей показник.
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.
Поряд із цим інформуємо, що Верховна Рада України прийняла закони, якими посилено фінансову відповідальність за виплату заробітної плати у “конвертах”, або неоформлення трудових відносин з найманими працівниками та недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.
Керівники підприємств, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і норм законодавства щодо виплати заробітної плати.
Трудові відносини роботодавця із працівником починаються з укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
З метою забезпечення державних гарантій в сфері праці, розпорядженням голови Запорізької районної адміністрації від 24.04.2018 № 258 створена районна комісія з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати (далі - районна комісія).
До роботи комісії залучено представників структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Комісією проводиться щомісячний моніторинг заборгованості із заробітної плати підприємств району, моніторинг підприємств , де спостерігається мінімізація заробітної плати .
У січні – серпні 2019 року на засідання районної комісії запрошено 92 керівників підприємств усіх форм власності. Були заслухані 67 керівників підприємств:
підприємство - боржник із заробітної плати, 45 керівників підприємств, які не додержуються мінімальних норм виплати заробітної плати, 6 підприємств де спостерігається використання праці лише однієї найманої особи, або взагалі відсутність найманих працівників та 22 представників підприємств-боржників по сплаті ЄСВ.
З метою збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду України, легалізації праці найманих працівників, зайнятих у сільському господарстві та на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 28.03.2019 № 165 «Про організацію проведення заходу «Врожай - 2019» за пропозицією Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області на засідання районної комісії було запрошено 6 керівників сільгосппідприємств, які не додержуються мінімальних норм виплати заробітної плати.
За результатами проведеної роботи порушень в оплаті праці не виявлено.
На засідання районної комісії також було запрошено керівників підприємств на яких використовується праця однієї найманої особи, або відсутність найманих працівників.
З метою подолання неоформлених трудових відносин, під час засідань комісії проводиться інформаційно - роз’яснювальна робота щодо переваг легальної зайнятості та вимог чинного законодавства стосовно укладення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками.
Значна частина роботодавців усвідомлює важливість легальної виплати заробітної плати і працює в законодавчому полі, але є випадки, коли роботодавці навмисно чи несвідомо допускають порушення чинного законодавства.

Управління соціального захисту населення РДА



Понеділок, 16 Вересня 2019 09:31 | Переглядів: 170

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]