Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

«Державна реєстрація шлюбу з іноземними громадянами»

Порядок державної реєстрації шлюбу в Україні регулюється главою 4 розділу II Сімейного кодексу України, статтею 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року № 2398-VI, главою 2 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 24.12.2010 № 3307/5).
Сімейні відносини за участю іноземців регулюються Конституцією України, законами України «Про міжнародне приватне право», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про біженців», «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», міжнародними договорами України та іншими законодавчими актами.
Форма і порядок укладення шлюбу в Україні між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, а також між іноземцями або особами без громадянства визначаються правом України, що передбачено статями 55 та 56 Закону України «Про міжнародне приватне право».
Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами та несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.
Реєстрація шлюбу з іноземними громадянами має особливості правового регулювання у зв’язку з необхідністю перевірки законності перебування цих осіб на території України та врахування умов дійсності поданих ними документів.
Стаття 25 Сімейного кодексу України передбачає, що жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі. Тому повторний шлюб реєструється органом державної реєстрації актів цивільного стану за умови пред'явлення особами, які раніше перебували в шлюбі, документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу.
Державна реєстрація шлюбу проводиться у присутності нареченої та нареченого з пред'явленням для посвідчення їх особи і віку паспортів громадянина України або паспортних документів іноземця.
Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
Переклади документів залишаються у справах відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про державну реєстрацію актів цивільного стану та зареєстрував шлюб.
Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, що прийняв заяву про державну реєстрацію актів цивільного стану, зобов’язаний ознайомити наречених з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов'язками як майбутніх подружжя і батьків, обов’язком повідомити один одному про стан свого здоров’я, попередити наречених про відповідальність за приховання відомостей про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу.
Наказом Міністерства юстиції України від 24.02.2015 № 247/5 «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 25.02.2015 за № 218/26663 змінено порядок реєстрації шлюбу з іноземними громадянами.
Відтепер при пред’явленні для державної реєстрації шлюбу паспорта громадянина України для виїзду за кордон, паспортного документа іноземця, особи без громадянства в заяві про державну реєстрацію шлюбу та графі «Для відміток» актового запису про шлюб зазначається: «Особа попереджена про правові наслідки недійсності шлюбу у разі повідомлення завідомо неправдивих даних щодо свого сімейного стану». Такий запис засвідчується підписом особи, яка пред’явила один з вказаних документів.
Також орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює перевірку законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України шляхом направлення в день подання заяви про державну реєстрацію шлюбу запиту до територіального органу Державної міграційної служби України.
За погодженням із нареченими відділ державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час реєстрації актів цивільного стану з додержанням вимог, передбачених статтею 32 Сімейного кодексу України.
Іноземці, як і громадяни України, мають право скористатися послугами пілотного проекту «Шлюб за добу». Даний проект спрямований на запровадженні швидкої та зручної процедури укладення шлюбу.
Станом на серпень 2019 року в рамках проекту «Шлюб за добу» було зареєстровано 161 шлюб з громадянами іноземної держави.

Начальник Головного територіального
управління юстиції у Запорізькій області С.А.Васильцов

 



П'ятниця, 04 Жовтня 2019 08:13 | Переглядів: 168

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]