Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Реалізація майна боржника відповідно до норм Кодексу України з процедур банкрутства

Кодекс України з процедур банкрутства уводиться в дію 21 жовтня 2019 року. Із цієї ж дати припиняє дію наразі чинний Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».
Зазначений вище Кодекс запроваджує й регулює продаж майна боржників виключно на аукціоні в електронній системі. Розглянемо порядок проведення такого аукціону згідно з новими правилами.
• Рівність учасників та вільний доступ до аукціонного майна.
Із введенням нових правил продажу майна боржників, арбітражний керуючий, який призначений господарським судом буде замовником аукціону.
Оголосити про перший аукціон замовник повинен впродовж 20 днів з моменту отримання згоди на продаж майна, а бо у разі визначення судом умов про нього. Кодексом також передбачено оголошення другого та повторного аукціонів. Під час організації аукціонів, замовники не можуть вчиняти дії чи встановлювати вимоги, які порушать рівність учасників аукціону та дискримінують їх, оскільки учасники та спостерігачі мають однаковий доступ до інформації про виставлене на аукціон майно. Також Кодекс забороняє визначати переважне право купівлі майна на аукціоні.
Окрім замовнику та електронному майданчику заборонено надавати дані про інших учасників торгів.
• За порушення прав учасників – штраф.
Так, якщо аукціон було проведено з порушенням і це спричинило перепони в його участі порушник зобов'язаний буде сплатити штраф тому учаснику, чиє право було порушено. Розмір такого штрафу – розмір гарантійного внеску або 10 % від ціни, за якою майно було продане на аукціоні. Все залежить від того, яка з цих сум буде більшою.
• Оплата за аукціон.
Тарифи на участь в аукціоні, повернення внесків має визначити Уряд окремим Порядком. Сьогодні такого порядку поки що немає.
Так, оплату за торги на електронному майданчику сплачує виключно переможець – учасник, який запропонував найвищу ціну.
• Повторний та другий повторний аукціони.
У разі, якщо майно не було реалізовано вперше на аукціоні, замовник зобов'язаний протягом одного місяця оголосити повторний. Його початкова ціна зменшується на 20 % від ціни першого. Зауважимо, перший аукціон здійснюють без зниження початкової ціни, тоді як повторний – за згодою кредитора або їх комітетів.
І, коли вже перший повторний аукціон залишився без переможця, замовник протягом одного місяця (у разі реалізації заставного майна – протягом 45 днів) обов'язково повинен оголосити про другий повторний аукціон. Сума початкова якого нижча на 25 % від початкової ціни першого повторного аукціону. Крім того, залишається можливість проводити його зі зниженням початкової ціни.
• Коли аукціон скасовують, а правочини визнають – недійсними.
Замовник вправі скасувати аукціон до моменту початку торгів лише у разі порушення його порядку підготовки. Тоді він протягом 10 робочих днів має оголосити про проведення нового.
Причини про скасування аукціону замовник зазначає в інформації про це через електронний майданчик. Якщо аукціон було скасовано, оператори авторизованих електронних майданчиків повертають учасникам сплачені ними внески не пізніше 3 банківських днів.
Також зазначимо, що правочин щодо продажу майна, який був вчинений на аукціоні з порушенням може бути визнаний недійсним господарським судом у рамках провадження у справі про банкрутство за заявою боржника, арбітражного керуючого, кредитора або особи, інтереси якої були при цьому порушені.

Провідний спеціаліст
відділу з питань банкрутства
Головного територіального
управління юстиції
у Запорізькій області К.М.Смирнова



Середа, 09 Жовтня 2019 09:20 | Переглядів: 209

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]