Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ПАМ’ЯТКА З ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Збір грибів - це традиційний відпочинок населення, але грибний сезон не тільки для грибників, а й для медиків. Одні радіють збираючи гриби, інші засмучуються і лікують постраждалих. Лікарі оцінюють гриби, як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

У минулому році в Запорізькій області було зареєстровано 7 випадків отруєння грибами (постраждало 10 осіб), то з початку 2019 року офіційно зареєстровано вже 8 випадків отруєння грибами, кількість постраждалих осіб – 12. Лише завдяки своєчасному зверненню до лікувальних установ та наданню лікарями кваліфікованої медичної допомоги постраждалим, летальних випадків не зареєстровано.

У Запорізькій області не ростуть гриби, придатні в їжу. Екологічне забруднення, пестициди в грунті - навіть умовно їстівний гриб все це накопичує, як губка. Найбільш небезпечні гриби ростуть в промисловій зоні, біля автодоріг, в силосних ямах. Найчастіше отруєння відбуваються не отруйними токсинами гриба, а накопиченими в ньому речовинами техногенного походження.

Якщо ж Ви не звернули увагу на наше попередження, і з якоїсь об'єктивної причини не можете обійтися без вживання дикорослих грибів, рекомендуємо дотримуватися наступних правил:

- збирайте і купуйте гриби, які добре знайомі. Купуйте їх тільки на підприємствах торгівлі, де продукт реалізують з необхідними документами, що засвідчують якість, а також відомо його походження;

- при зборі печериць звертайте увагу на колір пластинок нижньої поверхні капелюшка гриба. Не ризикуйте вживати «печериці» у якої пластинки білого кольору і на підставі ніжки існує потовщення. Швидше за все, це найтоксичніший гриб - бліда поганка;

- ніколи не вживайте гриби з алкогольними напоями. Алкоголь сприяє всмоктуванню грибних токсинів.

- ніколи не збирайте та не їжте незнайомих грибів, якими б привабливими, красивими, їстівними вони не були;

- не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;

- не збирайте гриби на місцях звалищ, полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, бо навіть їстівні гриби набувають токсичних властивостей в таких місцях;

- кулінарну обробку грибів необхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому їх необхідно вдруге оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного гриба;

- якщо ви збираєте та вживаєте в їжу гриби, то пам’ятайте, що їх необхідно двічі проварювати в воді протягом 15-20 хвилин і кожного разу (тобто 2 рази) зливати воду-відвар в якій варились гриби.

Якщо після вживання грибів починають розвиватися ознаки харчового отруєння або ураження нервової системи: болі в животі, блювота, пронос, судоми, психоз, галюцинації - необхідно зробити промивання шлунка і терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Чим швидше вона буде надана, тим більша ймовірність успішного результату.

Пам’ятайте, що гриби не вибачають помилок!

Запорізькеого районне Управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області



П'ятниця, 15 Листопада 2019 08:01 | Переглядів: 213

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]