Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у тому числі підпорядкованих фізкультурно-спортивним товариствам в умовах децентралізації влади

22 лютого 2017 року в місті Київ на вулиці Грушевського, 5 в конференц-залі відбулися комітетські слухання на тему: "Функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у тому числі підпорядкованих фізкультурно-спортивним товариствам в умовах децентралізації влади". На слуханнях була присутня директор ДЮСШ району Костенко О.І.

Міністр молоді та спорту України на комітетських слуханнях доповів "Ми боремося за те щоб діти продовжували займатись спортом, а тренери були працевлаштовані в ДЮСШ, які функціонують не на папері. Для Міністерства молоді та спорту на першому місці стоїть не гонитва за формальними показниками кількості спортшкіл в Україні. Усі останні 2 роки відомство в першу чергу працювало на збереження вихованців і тренерсько-викладацького складу існуючої в Україні мережі ДЮСШ. На цьому Міністр молоді та спорту Ігор Жданов наголосив під час комітетських слухань у Верховній раді на тему: «Функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у тому числі підпорядкованих фізкультурно-спортивним товариствам в умовах децентралізації влади». «Ми боролися за те, щоб діти продовжували займатися фізичною культурою і спортом, а тренери-викладачі були працевлаштовані в реально існуючих ДЮСШ, які функціонують не на папері. Нам, спільними із профільним комітетом ВР зусиллями та спортивною громадою, вдалося стабілізувати ситуацію у цій сфері», - підкреслив Ігор Жданов. Так, станом на 01 січня 2017 року в Україні функціонує 1293 дитячо-юнацькі спортивні школи різної форми власності та підпорядкування, де навчається 493,3 тис. вихованців. При цьому, загальна чисельність реально існуючих вихованців спортивних шкіл в Україні за рік скоротилася всього на 0,5% (на 2 464 особи). Це насамперед пов’язано із тривалою демографічною кризою в Україні. За даними Держкомстату, за останні 25 років в Україні більше як вдвічі скоротилася чисельність дітей та молоді віком від 6 до 18 років: з 8,5 млн. осіб у 1991 році до 4,1 млн. осіб у 2016 році. Інший фактор – неефективна діяльність керівництва ДЮСШ та зловживання у вигляді приписок. «У результаті перевірок, в окремих областях були виявлені непоодинокі випадки приписок та функціонування низки ДЮСШ лише на папері. Зокрема, у спортивних школах тренери працювали на 0,5 ставки і не могли підтвердити наповнюваність спортивних груп та наявну кількість вихованців», - підкреслив Міністр.

В деяких регіонах тренери-сумісники працювали у декількох спортивних закладах, де-юре складали різні списки вихованців, а де-факто у них тренувалися одні й ті ж діти. «Маємо розуміти, що потім все це призводить до спотворення статистики і у нас починають зникати учні, яких насправді не існувало», - зауважив Ігор Жданов. У той же час, протягом останніх років відсоток дітей та молоді, які навчаються у ДЮСШ в масштабах України залишається стабільним і коливається в районі 12-13%.

«Жодні міфічні десятки тисяч учнів і тренерів не опинилися на вулиці. Протягом минулого року до Міністерства не надходило жодної скарги щодо безпідставної відмови у прийняті на роботу штатного тренера або не зарахування на навчання дитини, яка бажає навчатися у ДЮСШ», - наголосив Ігор Жданов.

Також Міністр відзначив перші позитивні тенденції щодо відкриття нових шкіл. Зокрема, у 2016 році у 9 областях України було відкрито 13 нових ДЮСШ. Поступово зростає наповненість шкіл. Сьогодні середня чисельність вихованців однієї спортивної школи складає 382 особи (у 2009-2012 роках – не більше 370 осіб).



Понеділок, 27 Лютого 2017 13:09 | Переглядів: 929

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]