Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Легальна праця на землі гарантує селянам соціальну захищеність та підтримку обласної влади

Про це було заявлено за підсумками розгляду проведення заходу «Урожай-2016» на засіданні колегії обласної державної адміністрації, яке провів керівник обласної виконавчої влади Костянтин Бриль.

Доповідач заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Поляков нагадав, що захід «Урожай» було започатковано минулого року за ініціативою облдержадміністрації і спрямовано на детінізацію земельних правовідносин.

Основними його завданнями були проведення моніторингу та обстеження використання товаровиробниками земель сільськогосподарського призначення, аналіз стану сплати податків і зборів, визначення справедливої орендної плати, створення єдиної і актуальної бази даних використання земель усіх форм власності.

У ході цієї роботи із 2 100 тис. га сільгоспугідь, що підлягали моніторингу, обстежено 1 909 тисяч га, що становить 91%. Виявлено, що з них: 91,3% використовується згідно з документами; 6% не використовується; 2,7% використовується без документів.

Завдяки проведеній роботі протягом І півріччя 2016 року в шести об’єднаних громадах відбулося зростання фактичного надходження плати за землю на 2,7 млн. грн. Річна сума додаткових надходжень плати за землю державної і комунальної власності до місцевих бюджетів склала 4 млн. грн., єдиного податку - понад 2 млн. грн.

Внаслідок реалізації заходу «Урожай-2016» результати побачили і прості працівники села. Так, після проведення роботи збільшено кількість добровільно оформлених найманих працівників - 4415 осіб та 6233 найманим працівникам збільшено розмір виплати заробітної плати. За рахунок цього легалізовано 28,8 млн. грн. доходу по заробітній платі, відповідно додатково до бюджету надійшло 12 млн. грн. податків та зборів.

Однак, за словами посадовця, не обійшлося без перешкод.

- При проведенні «Урожаю-2016» обласна влада відчула потужний спротив місцевих еліт від окремих політичних сил, які не зацікавлені в розкритті їх багаторічних незаконних схем використання земель. Отримані ними за часів попередньої влади величезні масиви сільськогосподарських земель на пільгових умовах (до 3%) на досить тривалий час (до 49 років) є стримуючим елементом економічного розвитку новостворених громад, натомість держава змушена буде субсидіювати такі фінансові втрати з державного бюджету. У ході спільних заходів ГУ Національної поліції в Запорізькій області виявлено порушення вимог земельного законодавства, на підставі чого до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 40 кримінальних правопорушень, – повідомив Андрій Поляков.

Неефективне розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення спричиняє втрати місцевих бюджетів, збитки для сільгоспвиробників, породжує соціальну напругу та недовіру до влади.

- На основі тих недоліків, які було допущено у минулому році, ми зробимо відповідні висновки у проведені операції «Урожай-2017», у тому числі кадрові. Особливу відповідальність покладено на голів райдержадміністрацій та окремих представників органів влади. Також у цьому році додано ще один інструмент – це позиція Держгеокадастру, що отримає функції сільгоспінспекції. Адже головна наша мета, - аби надходження від сплати за землю надходили в громаду, а не потрапляли у кишені осіб, котрі використовують незаконні схеми з метою власного збагачення. Аналізуючи системну роботу, яка була проведена в 2016 році, ми бачимо, що в тіні знаходиться більше 30%, а це ті ресурси, якими мають розпоряджатися об’єднані громади для вирішення своїх соціальних проблем. На основі цього повинна бути створена відповідна комісія. Крім того, за результатами поданих декларацій від аграріїв за І квартал 2017 року до Державної податкової служби області ми матимемо змогу порівняти надану ними інформацію з реальним станом речей у їх сільськогосподарській діяльності, - підбив підсумки очільник області Костянтин Бриль.



Середа, 15 Лютого 2017 15:35 | Переглядів: 810

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]