Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Рекомендації по організації дезінфекційних заходів при наданні транспортних послуг

Одним з пріоритетних загальнодоступних заходів неспецифічної профілактики інфекційних захворювань і забезпечення належного рівня інфекційної безпеки населення є проведення профілактичної дезінфекції. Перш за все, це стосується так званих епідемічно значущих об'єктів, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням великої кількості людей з різних вікових і соціальних груп, серед яких можуть бути хворі на інфекційні захворювання, а також носії збудників інфекцій.
При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, дозволені до застосування в Україні та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись методичних вказівок щодо застосування до кожного окремого дезінфекційного засобу, а саме його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).
До об'єктів, де необхідно проводити профілактичні дезінфекційні заходи, відносяться всі види пасажирського транспорту. Перевезення пасажирів супроводжується надзвичайно сприятливими умовами для розвитку активного епідемічного процесу.
На міжнародних маршрутах, якщо пасажир після проведення скринінгу був поміщений під спостереження/карантин, транспортний засіб підлягає заключній дезінфекції, яка проводиться кваліфікованими дезінфекторами за місцем закінчення маршруту. Для міжнародних маршрутів, які прямують з/або через територію країн, в яких виявлені випадки COVID-19, проводяться додаткові дезінфекційні заходи, при яких дезінфекції підлягають всі поверхні салону.
Необхідно забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів, провітрювання залів очікування, фойє, зон обслуговування пасажирів не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни. Вибіркова дезінфекція проводиться після закінчення зміни або не менше ніж двічі на добу для міжнародних маршрутів.
Застосування дезінфікуючих засобів з миючими властивостями дозволяє поєднати в одній операції миття та дезінфекцію. Дезінфекція здійснюється тільки після попереднього проведення ретельного миття зовнішніх і внутрішніх поверхонь транспорту, що підлягають знезараженню.
Особливу увагу необхідно приділяти очищенню і дезінфекції спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до методичних вказівок щодо застосування деззасобів: місцям контакту рук пасажирів (поверхонь поручнів, крісел, ручок дверей тощо. провітрювання та прибирання транспорту,
Дезінфекція транспорту здійснюється шляхом протирання та зрошення за допомогою обприскувача типу "Квазар", "Рондо" або іншої апаратури, що дає крапельний розпил дезінфікуючого розчину. Не використовуйте при чистці салону стиснене повітря, яке може сприяти розповсюдженню вірусу. Не використовуйте побутові чи промислові пилососи до проведення дезінфекції.


При обробці дезінфікуючим засобом необхідно захистити шкіру рук гумовими рукавичками, в якості запобіжних заходів використовують також респіратор і захисні окуляри. Якщо використовуються марлеві 4-шарові маски, то їх змінюють через 4 години, респіратори - щоденно.


Для збору збір використаних персоналом та пасажирами міжміських та міжнародних маршрутів засобів індивідуального захисту, одноразових хустинок, одноразового посуду виділяють пластикові пакети, що закриваються, або бак з кришкою. Знезаражують зібрані матеріали перед знешкодженням шляхом занурення в дезінфікуючий розчин протягом або в кінці зміни та/або по завершенні маршруту.


При виборі дезінфікуючих засобів необхідно віддавати перевагу препаратам для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек. до 2 хв.) – це спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

- для поверхонь, обладнання на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування), наприклад: Віндез ЧАС-АМ, Бланідас 300, Вінхлор (таблетки), Новохлор-екстра, Соліклор, Санітаб, Бланідас Актив, Секусепт Актив, СаніКлос Актив, Медікарін, Скінман Софт, Інцидін Ликвид, Екодес, Інцидін Про та інші;


- антисептики для обробки шкіри рук - спиртовмісні препарати (діючі речовини - ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації), наприклад, Винсепт рідина, КлинСтрим, Кутасепт, Скинман софт Протект, Бланідас Софт Дез тощо;
- дезінфекційні засоби з миючими та дезодоруючими властивостями, наприклад, Полідез, Валеус Д, Санікон, Дезекон ОМ, Санімакс.
З огляду на те, що засіб «Полідез» забезпечує пролонговану знезаражувальну дію протягом 7 діб, то при застосуванні робочих розчинів у концентрації 0,1 - 0,5% рекомендується проводити дезінфекцію поверхонь приміщень розчином засобу 1 раз в 7 (сім) днів на таких поверхнях, як стіни, двері, вікна, тверді меблі.
Засіб «Валеус-Д» також забезпечує пролонговану знезаражувальну дію. При застосуванні розчинів у концентрації 0,25-0,50% знезаражуваний ефект проявляється протягом 21 доби. Дозволяється проводити дезінфекцію розчином засобу 1 раз в декілька днів поверхонь приміщень, які не зазнають активної механічної дії (стіни, двері, вікна, тверді меблі).
Найменування дезінфектанту Концент-рація роб.
розчину, % Робочий розчин Експозиція, хв.
Кількість засобу Об'єм води, л
Вінхлор (таблетки) 0,1 7 10 10
Віндез ЧАС-АМ 0,5 50 9,950 5
Бланидас Актив 0,5 10мл 9,950 5
Полидез 0,3 30 9,970 30
Завідувачка відділення дезінфектології
ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЛЦ МОЗ УКРАЇНИ» Т.А.Богданова

Понеділок, 16 Березня 2020 09:38 | Переглядів: 268

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]