Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

21 травня 2020 року – День вишиванки

У третій четвер травня, традиційно відзначається День вишиванки!

Українська народна вишивка має свою давню історію. Цей факт підтверджують велика кількість археологічних знахідок, знайдених на території України, записи мандрівників, які відвідували багато століть тому ці землі, а також свідчення древніх літописців. Колись, ще до нашої ери, тут жили і процвітали скіфи, які, як свідчить Геродот, прикрашали свій одяг вишитими орнаментами.
Мотиви для орнаменту українцям подарувала сама матінка-природа. Майстрині приклали своє уміння, талант і за допомогою голки та нитки передали красу в вишиванці. З давніх часів українські жінки створювали різноманітні візерунки. Ці знання передавалися в родині наступним поколінням, утворюючи особливі ознаки вишивки, характерні для даного роду, села, місцевості. Тому в багатьох районах України існують свої відмінні риси у візерунках, колірних поєднаннях і техніках вишивки. Красива вишита українська сорочка з давніх часів вважається символом здоров’я та краси, щасливої долі, успіху, любові, оберегу від злого ока, святинею.
Кожен регіон України пишається своїми особливостями вишиванок: квіти, хміль, виноград, ягідки, листя, тварини, кольори, фасони, спосіб вишивання, візерунки, орнамент.
На час пандемії в Україні не проводитимуться масові заходи, присвячені до свята, але працівниками закладів культури Запорізького району підготовлено низку онлайн-заходів, які будуть оприлюднені на офіційній сторінці Фейсбук. День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу.

Позитивних емоцій, натхнення, налаштування на добрі думки!

Всіх зі святом!

 



Середа, 20 Травня 2020 14:40 | Переглядів: 537

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]