Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек! Це свято всіх причетних до закладів культури та освіти, для всіх, хто любить книги!

На території Запорізького району функціонує 10 сільських/селищних бібліотек (не враховуючи бібліотечні заклади, що розташовані на територіях новостворених громад), книжковий фонд становить понад 99 000 екземплярів. У своїй діяльності бібліотекарі керуються Конституцією України, Законом «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Бібліотеки працюють для людей!

Живе бібліотека для того у селі,
Щоб серцем відчувати й розуміти,
Що хліб і книга на однім столі,
Як щастя і добро повинні жити.

Бібліотеки нашого району стали справжнім центром пропаганди книги, надійним помічником для читачів різних вікових категорій. За своєю сутністю бібліотека – це храм мудрості, берегиня книжкового скарбу і людського знання.
Завдяки турботі, дбайливості і небайдужості завідувачів бібліотек, наші бібліотеки перетворилися на книжкові світлиці, де кожна книжка, кожна книжкова виставка, а їх багато, оформлюється на різні теми до кожних календарних свят, наприклад: «Життя і подвиг Майї Самсики – партизанки нашого селища», «АТО – захисники рідної України» (Балабинська селищна бібліотека), «Україна - єдина країна» (Новопетрівська сільська бібліотека), «Вони віддають життя за Україну» (Шевченківська сільська бібліотека), «Стежками батьківського краю» (Малокатеринівська селищна бібліотека), тощо.
Плануючи роботу, бібліотекарі враховують вікові особливості та смаки читачів, рівень їх знань. Вивчення читачів проводиться головним чином методами спостереження, бесід, обговорення книг, аналізу читацьких формулярів.
Улюбленими жанрами літератури для наших читачів є пригоди, подорожі, фантастика, фентазі, детективи, література рідного краю, народознавча література, романтичні твори та інші.
Серед найулюбленіших авторів читачі назвали Т.Г. Шевченка, Артура Конан Дойля, Д. Дефо, Г.Маркеса, Оскара Вальда, Едгара По, Дж. Р.Р. Толкіен та інші.
Велика робота проводиться по краєзнавству – створення презентацій на тему рідного краю та краєзнавчих куточків: «Моє село, моя історія жива» (Новопетрівська сільська бібліотека), «Стежками батьківського краю» (Малокатеринівська селищна бібліотека) тощо.
Найціннішим скарбом Наталівської сільської бібліотеки є народознавча кімната, де зберігаються речі повсякденного вжитку, стіни прикрашають пейзажі рідного краю – картини місцевого художника І.Сердюка, а також портрети Т.Г.Шевченка та І.Я.Франка - вишивки місцевої майстрині О.Кабак.
Найменшому читачеві Наталівської сільської бібліотеки Помазану Артему всього півтора рочки, а найстарішому Булачеч Ірині Ісаковні – 91 рік.
Стіни Малокатеринівської бібліотеки прикрашають роботи місцевих майстринь Н.Цюман та Л.Кравчун. В Лежинській сільській бібліотеці постійно діє виставка місцевих художників І.Малиша та В.Жученко. В.Жученко пропрацював у Лежинському сільському клубі художником оформлювачем понад тридцять років.
У Балабинській бібліотеці постійно діє виставка картин «Пейзажі рідного села», яку подарував художник Корченко Г.Л., талановита людина селища Балабине. В селищі Балабине живе і творить письменник-поет А.О. Ковтун. Йому присвячена ціла тематична поличка і книжкова виставка його книг, які він подарував бібліотеці.
Книжкова виставка «Духовні скарби нашого краю» постійно діє у Кушугумській селищній бібліотеці №1. Нещодавно у бібліотеці оформлений інформаційний куточок «ЄС на книжковій полиці». Вона долучилася до проекту «Інформаційна підтримка ЄС - бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні». У селищі Кушугум проживає Запорізький поет, гуморист, сатирик Микола Білокопитов. В бібліотеці можна ознайомитися з творчістю письменника, який постійно дарує свої книги бібліотеці та її читачам.
Кушугумська селищна бібліотека №1 перемогла у конкурсі «Бібліоміст» у 2012 році, за що отримала чотири комп’ютери з вільним доступом до мережі Інтернет. З тих пір кожен мешканець селища має можливість скористатися комп’ютером та навчитися комп’ютерної грамотності.
На базі Новопетрівської бібліотеки, яка має статус розширеної форми діяльності, працює народний вокальний колектив «Джерело». У цьому році йому виповнилось 19 років. Наразі колектив перейшов на онлайн виступи. Для дітей працює ляльковий театралізований гурток «Промінець». Діти вчаться техніці володіння лялькою, озвучують свої ролі, придумують казки. Учасниця гуртка Віка Сірмоі написала казку про різдвяного кролика, яку планується поставити до різдвяних свят.
Незважаючи на пандемію, бібліотеки працюють, хоч форми роботи їх змінилися. Завідувачі бібліотек обмінюються з колегами досвідом онлайн, тісно співпрацюють з методистами Районного центру культури і дозвілля.
Завідувачі бібліотек створюють віртуальні подорожі, виставки та перегляд літератури; проводять майстер-класи по квілінгу, аплікації, айріс-фолдінг, хенд мейд, з малювання петриківського розпису. Постійно поповнюється полиця «Прекрасне творіння дитячих рук» виробами декоративно-прикладного мистецтва.
У Балабинській селищній бібліотеці оформлено і постійно доповнюються новим і цікавим матеріалом тематичні папки: «Прислів'я, приказки, загадки», «Традиції українського народу», «Мова рідна, калинова». Під час карантину було оформлено сім фотоальбомів «Свята і будні Балабинського Будинку культури та бібліотеки» з 2001 по 2020 рр.
Завідувач Миколай-Пільської сільської бібліотеки використовує в роботі таку форму роботи, як «Книга - додому». Поважним читачам, наприклад, Борисовій О.С. (їй 83 роки, понад 30 років вона є постійним читачем бібліотеки) бібліотекар книги приносить додому.
У бібліотеках селища Балабине, сіл Новопетрівка, Наталівка постійно проводиться акція «Подаруй бібліотеці книгу». Велика подяка односельчанам за подаровані книги!
«Книги - це скарби людського розуму, які мають переходити у спадок від покоління до покоління, на вжиток тих, хто народиться згодом» (Д. Адісон).
Ми маємо зберегти БІБЛІОТЕКУ як суспільну цінність, як джерело чистоти духу, як ідеал.
Шановні бібліотекарі! Щиро вітаємо вас з Всеукраїнським днем бібліотек! Бажаємо бути невтомними і наполегливими у ваших прагненнях до ідеалу і гармонії! Бажаємо мужньо долати труднощі, а своєю громадянською позицією та професійною діяльністю наближати українські бібліотеки до європейських стандартів, сприяти реформам, перетворенням та модернізації!

Комунальний заклад «Районний центр культури і дозвілля» Запорізької районної ради Запорізької області



Середа, 30 Вересня 2020 12:17 | Переглядів: 1212

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]