Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ВІДМІЧАЄТЬСЯ ВИСОКА ДИНАМІКА ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА COVID: ОБМЕЖЕННЯ «ПОМАРАНЧЕВОЇ» ЗОНИ ТА КАРАНТИН «ВИХІДНОГО» ДНЯ ТРИВАТИМУТЬ ДО КІНЦЯ ЛИСТОПАДА

Ситуація із захворюваністю на коронавірусну інфекцію значно погіршилась як в світі, так і на рівні країни та Запорізького регіону. Таку стрімку динаміку захворювання вже прийнято називати «ураганною» захворюваністю. Про це під час брифінгу щодо актуальної епідеміологічної ситуації у Запорізькій області розповів заступник директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Мащак.

Щодо оперативної інформації, станом на ранок 18 листопада у світі зареєстровано понад 55,6 млн випадків захворювання на COVID-19, з яких померло 1,3 млн осіб. Найбільша кількість захворілих в США, Індії та Бразилії.

В Україні за останню добу зареєстровано майже 12,5 тис лабораторно підтверджених випадків захворювання. На жаль, у цій сумній статистиці Запорізька область за кількістю нових випадків займає одне із головних місць в країні.

Захворюваність на COVID-19 постійно зростає, за останню добу зареєстровано 706 випадків захворювання. Сумарно в Запорізькій області вже 20 372 лабораторно підтверджені випадки COVID-19.

На сьогодні продовжує лікуватись майже 13 тисяч хворих. Більшість лікується на дому в режимі самоізоляції під наглядом лікарів, понад тисячі – в стаціонарах.

Показник захворюваності за останні 14 днів в цілому по області склав 532 на 100 тис. населення, що майже вдвічі перевищує раніше встановлені показники «червоного» рівня епідемічної небезпеки.

Наразі перевищення граничного рівня має місце в усіх адміністративних одиницях області, найзначнішими з яких є: Запоріжжя (668 на 100 тис населення), Бердянськ (809,9 на 100 тис), Мелітополь (266,1 на 100 тис населення). У районах найвищі показники захворюваності в Більмацькому (861,5 на 100 тис), Пологівському (812,9 на 100 тис) та Оріхівському (704,9 на 100 тис).

Таке значне погіршення ситуації вимагає посилення карантинних заходів і, як наслідок, протиепідемічні заходи вводяться однакові на всій території країни незалежно від рівня захворюваності. Зонування в різні кольори в залежності від рівня захворюваності, відсотку зайнятості стаціонарних ліжок припиняється.

Олександр Мащак нагадав про всі карантинні обмеження, які на сьогодні діють у Запорізькій області.

Правила тепер однакові для всіх і вони наступні:

Збережено раніше затверджені вимоги щодо заборони перебування в громадських місцях та транспорті без захисних масок, перебування на вулиці без документів. Не змінились вимоги щодо правил перебування в самоізоляції та перетинання державного кордону.

У Запорізькій області введена заборона на низку заходів згідно «помаранчевого» рівня.

Додатково до вищезазначених обмежень в період з 00 годин 00 хвилин суботи до 00 годин 00 хвилин понеділка на території України діє карантин вихідного дня.

Окрім цього, рекомендовано суб’єктам господарювання на період дії карантину внести (у разі потреби) зміни до режимів роботи з метою встановлення початку роботи о 9-й, 10-й годині чи більш пізній час та час пріоритетного обслуговування з 10-ї до 12-ї години (або з більш пізнього часу протягом двох годин) громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

Ці всі обмеження введені до 30 листопада 2020 року.

Також Олександр Мащак в режимі онлайн під час брифінгу відповів на запитання представників ЗМІ.

- Скільки часу сьогодні очікувати результатів ПЛР-тестів?

- Вірусологічною лабораторією цілодобово на бюджетній основі здійснюються лабораторні дослідження на COVID-19 методом ПЛР (полімеразно-цепна реакція) та методом ІФА (імуноферментний аналіз). Крім того, лабораторні дослідження на COVID-19 також проводять інші медичні установи та приватні лабораторії. У середньому за добу проводиться 2 тисячі досліджень. Це значне навантаження на лабораторію, як на обладнання, так і працівників. Термін очікування результатів становить 1-2 доби. У першу чергу обстежуються хворі пацієнти, а вже потім ті, наприклад, хто бажає виїхати за кордон чи має інші підстави зробити обстеження.

- Через зростання кількості тестувань, вистачає витратних матеріалів для аналізів?

- Для проведення великої кількості тестувань нам необхідне обладнання, фахівці, та, авжеж, витратні матеріали. На сьогодні, зважаючи на великі темпи роботи, то обладнання може вийти зі строю, то персонал може хворіти, проте, лабораторія працює цілодобово, витратних матеріалів на сьогодні вистачає. Майже кожного дня ми поповнюємо наш резерв для безперебійної роботи лабораторії.

- Чи зможе введений карантин «вихідного» дня вплинути на темпи розповсюдження захворювання?

- Ми використовуємо світовий досвід протидії розповсюдженню хвороби. Карантин «вихідного» дня введено, щоб уникнути можливих масових скупчень людей, наприклад, у кафе чи ТРЦ. Ми надамо оцінку динаміці росту захворюваності через 2 тижні, до і після введення додаткових обмежень.

- Куди можна скаржитись, коли для того, щоб зробити тест, необхідно йти до лікарні та кілька годин стояти у черзі?

- Кожен може звернутися на «гарячу лінію» STOPCOVID19 у Запорізькій області: 0-800 503 508 - цілодобова лінія Запорізького обласного контактного центру та 0-800-60-20-19 цілодобовий всеукраїнський контакт-центр МОЗ з протидії поширенню COVID-19. Приймаються скарги та звернення громадян з різних питань, що стосуються захворювання чи лікування. Нагадаю, що при появі будь-яких симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції зателефонуйте своєму сімейному лікарю; якщо температура тіла підвищиться вище 38 градусів, з’являться сухий кашель, утруднене дихання або ядуха – негайно викликайте «швидку» допомогу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА



Середа, 18 Листопада 2020 13:12 | Переглядів: 276

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]