Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ОБЛАСНА ВЛАДА ТРИМАЄ НА КОНТРОЛІ СТАН РОЗРАХУНКІВ ПІДПРИЄМСТВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ЗА СПОЖИТІ ЕНЕРГОНОСІЇ

Сьогодні, 9 грудня, заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Кардаш провів обласну селекторну онлайн-нараду щодо стану розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за енергоносії та населення за житлово-комунальні послуги.

Як зазначив посадовець, заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ на сьогодні складає понад 1,2 млрд грн. Крім того, зростає заборгованість підприємств за розподіл природного газу перед операторами газорозподільчих мереж, яка на сьогодні вже досягла майже 45 млн грн. Ці питання мають перебувати на постійному контролі органів місцевої влади, яка не повинна допустити зриву отримання номінацій на постачання природного газу та сталого проходження опалювального сезону.

Також було проаналізовано стан розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожиту електроенергію, заборгованість за яку станом на 1 листопада складала 22,5 млн грн. Якщо заборгованість теплопостачальних підприємств області в цілому знизилася на 97 %, то заборгованість підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, навпаки, зросла на 19 %. Найбільшим боржником є КП «Тепловодоканал» м. Енергодар, заборгованість якого з початку року збільшилася у декілька разів та складає на сьогодні майже 11,5 млн грн. Окремо під час наради було розглянуто питання розрахунків підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за покупну воду. Як зазначив Директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко, заборгованість споживачів перед КП «Облводоканал» складає 70,5 млн грн. Найбільший боржник - КП «Бердянськводоканал» із заборгованістю у 30,5 млн грн. Як наслідок, працівники КП «Облводоканал» не отримують своєчасно заробітну плату, існує заборгованість підприємства за спожиту електроенергію, що може призвести до обмеження або припинення водопостачання споживачам цього підприємства. Крім цього, КП «Облводоканал» внаслідок такої ситуації з розрахунками нарощує заборгованість перед КП «Водоканал» м. Запоріжжя за покупну воду, яка на сьогодні досягла рівня 19,2 млн грн.

На цю ситуацію безпосередньо впливає заборгованість населення області за спожиті житлово-комунальні послуги, яка станом на поточний час складає 3,255 млрд грн. І хоча рівень розрахунків населення області за спожиті житлово-комунальні послуги за 10 місяців поточного року в цілому складає 103,3 %, борги попередніх періодів не дають змогу підприємствам галузі розрахуватись з постачальниками природного газу та електроенергії, вирішити питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати своїм працівникам в повному обсязі.

Підсумовуючи результати наради, Віталій Кардаш доручив керівникам територій тримати на особистому контролі стан проходження опалювального періоду 2020/2021 років на відповідних територіях області та вжити заходів щодо забезпечення своєчасних розрахунків підприємств житлово-комунального господарства за спожиті енергоносії.

Також органам місцевого самоврядування рекомендовано при формуванні місцевих бюджетів на 2021 рік передбачити фінансову допомогу комунальним підприємствам для погашення заборгованості за спожиті енергоносії, у тому числі, покупну воду. Крім цього, при формуванні місцевих бюджетів рекомендовано передбачити кошти на забезпечення стовідсоткового облаштування засобами дистанційної передачі даних комерційних вузлів обліку споживання природного газу об’єктів соціальної сфери.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА 



Четвер, 10 Грудня 2020 08:20 | Переглядів: 271

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]