Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

У ЗАПОРІЗЬКИХ ШКОЛАХ З НАСТУПНОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ВПРОВАДЖУЮТЬСЯ НОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за участі дружини Президента України Олени Зеленської відбулась онлайн нарада з питань реформування системи шкільного харчування. У Запорізькій облдержадміністрації у нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації (стажування) Олександр Свистун, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

З нового навчального року вступає в дію новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Одним з ключових компонентів нових правил є організація здорового, раціонального та безпечного харчування дітей.

Як зазначила Олена Зеленська, харчування в закладах освіти має бути корисним, здоровим, безпечним, смачним та подобатися дітям. Здорове харчування дітей – це здоров’я нашої нації.

- Першочергові кроки з реформування системи шкільного харчування було визначено за результатами комісійного обстеження 500 шкіл та онлайн-опитування понад чотирьох тисяч учнів та їхніх батьків, проведених у лютому-березні 2020 року. Серед виявлених під час комісійного обстеження проблем – недотримання норм харчування та недостатній внутрішній контроль за харчуванням у школах, неможливість забезпечити дієтичне харчування для дітей, які його потребують, постачання невідповідних харчових продуктів та недостатній контроль за їхнім зберіганням, відсутність усіх необхідних приміщень та недостатнє устаткування харчоблоків. Основні проблеми, на які вказували учні та батьки під час опитування, – несмачна та холодна їжа, одноманітне меню, яке не враховує особливі дієтичні потреби, використання напівфабрикатів та відсутність перших страв, недостатня кількість фруктів і кисломолочних продуктів, поганий санітарний стан деяких шкільних їдалень. Вже з 1 вересня 2021 року у школах будуть впроваджені нові стандарти харчування дітей, - наголосила перша леді.

Для вирішення вищевказаних типових проблем та усунення причин їхнього виникнення робоча група розробила план заходів з реформування системи шкільного харчування, який включає три основні напрямки: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за якістю та безпечністю продуктів харчування та ресурсне забезпечення шкіл.

Нові норми харчування враховуватимуть рекомендації дієтологів та технологів щодо калорійності, поживної цінності, розмірів порцій продуктів та частоти вживання для різних вікових груп дітей і підлітків, що допоможе покращити збалансованість та енергетичну адекватність шкільних меню.

Зокрема, у шкільних їдальнях буде заборонено продавати сухарики, чіпси, поп-корн, солодкі газовані та енергетичні напої. У щоденний раціон школярів планується ввести злакові, сезонні овочі та фрукти, молочні продукти.

План заходів також включає внесення відповідних змін до законодавства та встановлення гігієнічних вимог до харчоблоків у закладах загальної середньої освіти з метою зменшення ризику виникнення харчових отруєнь у дітей. Також буде посилено постійний державний моніторинг з боку Держпродспоживслужби постачальників харчових продуктів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА



П'ятниця, 11 Грудня 2020 13:27 | Переглядів: 355

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]