Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

За сприяння Держенергонагляду покращено якість електричної енергії жительці Рівненщини

Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо забезпечення споживачів якісним, безпечним та безперебійним електропостачанням з боку операторів системи розподілу (далі– ОСР).
Так, Управлінням Держенергонагляду у Рівненській області розглянуто звернення мешканки с. Жадень Дубровицького району стосовно неякісного постачання електричної енергії до її помешкання та проведення обстеження повітряної лінії електропередачі ПЛ-0,4 кВ щодо порушень, що спричиняють постачання неякісної електроенергії.
При розгляді встановлено, що живлення житлового будинку заявниці здійснюється ПЛ-0,4 кВ Л-2 «Островок» від КТП-113. Приєднання будинку змонтовано шляхом однофазного повітряного відгалуження від опори № 84 кабелем до ввідного щита обліку 0,22 кВ будинку, в якому встановлено ввідний автоматичний вимикач на 10 А та електролічильник.
Для забезпечення електроенергією, якісні характеристики якої мають відповідати державним стандартам, працівниками Дубровицького РЕМ ПрАТ «Рівнеобленерго» у прогонах опор № 56-84 ПЛ-0,4 кВ Л-2 «Островок» від КТП-113 було проведено пофазне розвантаження приєднаних споживачів шляхом встановлення додаткових проводів.
З метою перевірки відповідності напруги у мережі вимогам державного стандарту, працівниками ОСР проведено контрольні виміри напруги у ввідному щиту 0,22 кВ заявниці. Рівень напруги складав 224 В, що відповідає вимогам державного стандарту. Після проведених робіт, претензій щодо неякісного електропостачання будинку до ОСР немає.
Також при здійсненні огляду обладнання будинку на предмет порушень, що спричиняють постачання неякісної електроенергії, представниками Держенергонагляду було виявлено 4 порушення вимог нормативних документів щодо технічного стану мереж та організації експлуатації електроустановок по ПЛ-0,4 кВ Л-2 «Островок» від КТП-113 с. Жадень, а саме:
● непоновлено нумерацію уздовж ПЛ-0,4 кВ;
● не здійснено перевірку заземлюючих пристроїв і вимірювання їх опорів на опорах із заземлювачами грозозахисту на ПЛ-0,4 кВ;
● не проведено заміну проводів у прогонах опор № 83-90;
● не проведено пофазний розподіл навантаження приєднаних споживачів шляхом встановлення додаткових проводів у прогонах опор № 84-90 для забезпечення електроенергією, якісні характеристики якої мають відповідати вимогам державного стандарту.
Управлінням направлено до ОСР рекомендаційний лист щодо вжиття заходів з усунення виявлених порушень, що знижують надійність та якість електропостачання споживачів, та інформування Управління щодо їх виконання.
Крім того, Управлінням здійснено розгляд звернення Антимонопольного комітету України стосовно відповідності дій ПрАТ «Рівнеобленерго» (при нарахуванні плати за недозавантаженість трансформаторів струму) вимогам нормативно-правових актів (далі –НПА) у галузі електроенергетики.
При розгляді звернення встановлено, що ОСР у своїх відповідях споживачам Рівненської області (ТОВ ВКФ «Несподіваний шанс» та ФОП Тихончук В.Д.) неправомірно посилається на пункти НПА для здійснення розрахунку (донарахування) обсягів використаної споживачем електричної енергії у разі зниження ним обсягу споживання електроенергії. Зокрема, на: пункт 5.13.5 Кодексу комерційного обліку електричної енергії (далі – ККО) та пункт 1.5.17 Правил улаштування електроустановок (далі – ПУЕ). Оскільки ТОВ «Несподіваний шанс» та ФОП Тихончук В.Д. є споживачами, які не здійснюють проєктування нового будівництва, реконструкції, технічного переоснащення або капітального ремонту електроустановок, то застосування до них вимог пункту 1.5.17 ПУЕ без врахування інформації вимог пунктів 1.1.1 та 1.5.1 ПУЕ є неправомірним.
Враховуючи зазначене, дії ОСР щодо неврахування наданих споживачами даних про обсяги споживання електричної енергії (згідно з показами засобів комерційного обліку та визначення обсягу спожитої електроенергії на об’єктах споживачів розрахунковим шляхом) є неправомірними.
Зі свого боку, на Житомирщині Управлінням Держенергонагляду розглянуто звернення мешканця обласного центру щодо відхилень напруги в електричній мережі (вище допустимих норм) у багатоквартирному будинку.
Для розгляду питань, порушених у зверненні, Управлінням ініційовано проведення ОСР (АТ «Житомиробленерго») моніторингу та вимірювання параметрів якості електричної енергії в точці розподілу. За результатами проведених заходів встановлено, що обладнання ОСР перебуває у задовільному стані. Водночас виявлено факт постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту, що було визнано ОСР. Задля приведення параметрів якості електричної енергії до вимог стандарту, ОСР зобов’язалося виконати заходи з регулювання рівня напруги на трансформаторній підстанції.
Крім того, Управлінням ініційовано проведення спільного з представником ОСББ моніторингу технічного стану внутрішніх будинкових електромереж задля виявлення причин, які можуть призводити до погіршення характеристик напруги. За результатами огляду виявлено зауваження щодо технічного стану внутрішньої будинкової електричної мережі, які можуть впливати на показники якості електричної енергії у споживачів. Управлінням розроблено заходи стосовно приведення параметрів якості електричної енергії до діючого стандарту (ДСТУ ЕN – 50160:2014) та надано рекомендації керівництву ОСББ щодо усунення порушень вимог нормативних документів.
Також Управлінням Держенергонагляду у Житомирській області розглянуто колективне звернення від жителів с. Рудня-Пошта Житомирського району щодо перерв в електропостачанні.
За результатами спільного з ОСР моніторингу було виявлено ряд порушень вимог нормативних документів у галузі електроенергетики щодо утримання у належному стані та організації експлуатації зовнішніх електромереж (ПЛ-0,4 кВ район КТП-226 с. Рудня-Пошта, КТП-226, ПЛ-10 кВ «Крута»), які можуть впливати на надійність постачання електричної енергії споживачам. Зокрема, серед таких порушень:
● з'єднання проводів лінії ПЛ-10 кВ у прогонах виконано з порушенням вимог нормативних документів (скруткою);
● неякісно проводиться розчистка траси ПЛ-10 кВ від гілок дерев;
● наявні аварійні дерева, що загрожують падінням на проводи ПЛ;
● недостатній рівень оливи у розширнику силового трансформатора тощо.
Відтак, Управлінням разом з ОСР розроблено заходи щодо приведення параметрів якості електричної енергії до вимог чинного законодавства. Хід виконання електромонтажних робіт та терміни приведення показників якості електричної енергії до вимог чинного законодавства взято Управлінням на контроль.
Водночас Управління Держенергонагляду у Запорізькій області розглянуло звернення жителя м. Мелітополь щодо правомірності складання акту про недопуск та попередження про припинення надання послуги з розподілу електричної енергії.
У результаті розгляду звернення, Управлінням встановлено факт недотримання представниками ОСР (ПАТ «Запоріжжяобленерго») процедури складання акту недопуску, визначеної вимогами глави 6.2 розділу VІ ККО. За інформацією ОСР, його працівниками було проведено технічну перевірку розрахункового засобу комерційного обліку електричної енергії у присутності заявника. Відтак, встановлено відсутність підстав щодо припинення постачання електричної енергії до житлового будинку заявника.
Також Управлінням розглянуто звернення ФОП Мегедюк В.С. щодо правомірності припинення надання послуги з розподілу електричної енергії у м. Запоріжжя.
За наявною інформацією, між ФОП та ОСР укладено договір про надання послуг з розподілу електричної енергії (далі – Договір), згідно з умовами якого струмоприймачі нежитлового приміщення заявника належать до ІІ категорії з надійності електропостачання. Живлення зазначених струмоприймачів здійснюється від рб-5 та рб-1 РУ-0,4 кВ ТП-556.
У результаті розгляду звернення з’ясовано, що дії ОСР з припинення розподілу електричної енергії до електроустановок нежитлового приміщення заявника є неправомірними й такими, що суперечать вимогам ПУЕ та Договору. За інформацією ОСР, роботи з реконструкції та модернізації ТП-556 вже завершено та відновлено надання послуги з розподілу електричної енергії до електроустановок заявника.
Зі свого боку, на Луганщині Управлінням Держенергонагляду в рамках розгляду звернення громадянина стосовно постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ, проведено позаплановий захід з державного нагляду (контролю) на об’єктах електроенергетики Лисичанського РЕМ ТОВ «Луганське ЕО».


За результатами заходу Управлінням складено Акт із 24 зауваженнями, серед яких:
● з’єднання проводів ПЛ-6 кВ РП-6 – КТП-44 – КТП-252 у прогонах опор № 35-36; 37-38; 38-39; 42-43; 43-44; 42-48; 48-49; 64-65; 65-66; 77-78; 49-50; 50-51; 51-52; 52-53; 53-54 та 56-57 виконано без опресування з’єднувальних затискачів;
● наявність дерев та чагарнику під проводами ПЛ-6 кВ РП-6 – КТП-44 – КТП-252 у прогонах опор №40-41; 50-51; 59-60; 60-61; 64-65 та 65-66, верхня частина крони яких наближена до проводів на відстані менше ніж 2 м;
● відсутній захист кабелю від механічних пошкоджень на опорі № 33 ПЛ-6 кВ РП-6 – КТП-44 – КТП-252;
● не проведено вимірювання опору заземлення опори № 33 ПЛ-6 кВ РП-6 – КТП-44 – КТП-252, на якій встановлені розрядники;
● наявність зруйнованого ізолятора на опорі № 27 ПЛ-0,4 кВ від КТП-252 приєднання «Г. Потапенко» тощо.
Крім того, ОСР буде видано припис на усунення зауважень, виявлених під час заходу.

За матеріалами сайту Державної інспекції енергетичного нагляду України

 



П'ятниця, 22 Січня 2021 12:40 | Переглядів: 284

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]