Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

РОБОЧА ГРУПА ПО КАОЛІНОВОМУ КАР’ЄРУ НАПРАЦЬОВУЄ КОМПРОМІСНІ РІШЕННЯ

Під час засідання робочої групи сторони обговорили поточні результати роботи та заслухали доповіді фахівців і науковців екологічного профілю.

Завідувач радіологічною лабораторією Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Михайло Костенецький ознайомив робочу групу із науковою стороною питання наявності чи відсутності радіації на виробництві каоліну.

Науковець наголосив, що ми постійно піддаємося впливу природної радіації. У значних дозах вона може завдати шкоди здоров'ю людини. У малих же дозах радіація жодним чином не впливає на людину. Запорізька область розташована на великому кристалічному масиві, що в основному складається з граніту. Він від природи має підвищений вміст радіонуклідів, але всі ці радіоелементи знаходяться у складі граніту та не виділяються з ґрунту ніяким чином. Додатково проведено дослідження води з підземних джерел запланованого розташування комбінату. Так, виявлено підвищення вмісту природних радіаційних частин, але питання, як розробка каоліну вплине на радіоактивність води, мають досліджувати спеціалісти з гідрогеології.

Представниця «Екокоаліції» Тетяна Ярмохіна наголосила, що гідрогеологічні дослідження необхідно обов'язково проводити при організації відкритої розробки будь-яких корисних копалин. Крім того, якщо робота кар'єру організована правильно, то можна прогнозувати покращення якості води. Якщо в експлуатації комбінату будуть порушення, то виникне ризик зменшення рівня води в криницях. Тож для правильної організації роботи виробництва потрібні додаткові дослідження водних горизонтів.

За ініціативою громадських організацій та екоактивістів до представників обласної ради подано заяву із підписами багатьох відомих громадських діячів регіону з пропозицією виділити кошти для проведення незалежних гідрогеологічних досліджень, наукових робіт з оцінювання ризиків та прогнозування наслідків втручання у гідрогеологічне середовище при видобуванні каоліну, висновкам яких будуть довіряти всі сторони конфлікту. Тому подальше вирішення цього питання - за депутатами обласної ради.

Представники Біляївського комбінату повідомили, що вже знайшли підрядну організацію, яка зможе пробурити необхідні для досліджень свердловини та взяти матеріали на аналіз. Залишається лише спільно визначитися із незалежною інституцією, яка проведе безпосереднє вивчення відібраних проб. Розпочати можна найближчим часом, оскільки для цього поки що складаються сприятливі погодні умови.

Наприкінці зустрічі учасники робочої групи обговорили питання укладення договору корпоративно-соціальної відповідальності між представниками збагачувального комбінату та Павлівською сільською громадою, подальшого формування технічного завдання на додаткові дослідження і моніторинг.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА



Понеділок, 01 Березня 2021 15:17 | Переглядів: 215

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]