Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

В областях здійснено позапланові заходи державного нагляду (контролю) у галузі електроенергетики

Представниками Держенергонагляду здійснено позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.
Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії», Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.
Держенергонагляд розглядає звернення фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. Для всебічного розгляду звернень здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. У більшості випадків такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.
Так, Управлінням Держенергонагляду у Чернівецькій області проведено 2 позапланові заходи державного нагляду (контролю) регіональних підрозділів оператора системи розподілу (далі – ОСР) АТ «Чернівціобленерго» на підставі звернень громадян щодо невідповідності державним стандартам параметрів якості електричної енергії.
Під час проведення заходів фахівцями Управління виявлено порушення нормативно-технічних документів (далі – НТД) у галузі електроенергетики, а саме:
• відсутні повторні заземлення PEN-провідника на опорах ПЛ-0,4 кВ;
• не проведено чистку траси ПЛ-0,4 кВ від порослі та дерев;
• використовуються нестандартні запобіжники РУ-10 кВ ТП 10/0,4 кВ;
• відсутній ввідний комутаційний апарат у РУ–0,4 кВ ТП 10/0,4 кВ;
• не забезпечено нормативний рівень масла у силовому трансформаторі ТП 10/0,4 кВ тощо.
За результатами проведених заходів Управлінням складено акти та видано приписи щодо усунення виявлених порушень. Також надано відповіді заявникам, де поінформовано, що виконання вимог приписів знаходиться на контролі Управління.
Водночас представниками Управління Держенергонагляду у Запорізькій області на підставі колективного звернення мешканців обласного центру проведено позаплановий захід щодо дотримання регіональним підрозділом ОСР ПАТ «Запоріжжяобленерго» вимог НТД у галузі електроенергетики, а саме безперервного та якісного постачання електричної енергії споживачам.
За результатами проведеного заходу було встановлено порушення вимог НТД, про що складено акт та видано відповідний припис із наступним:
• очистити приміщення розподільчих пристроїв РУ-0,4 кВ, РУ-6 кВ у комплектній трансформаторній підстанції КТП-21 від пилу та павутиння;
• встановити калібровані плавкі вставки у РП-0,4 кВ рубильника Рб 2 на фазі В та Рб 4 на фазі А;
• забезпечити можливість контролю рівня оливи у межах шкали оливопокажчика при максимальній і мінімальній температурі навколишнього повітря, а саме нанести позначки шкали оливопоказчика на трансформаторі ТМ-630 кВА;
• привести у належний технічний стан опори № 29 ПЛ-0,4 кВ А-1 від КТП-21, № 30 ПЛ-0,4 кВ А-1 від КТП-21, № 31 ПЛ-0,4 кВ А-1 від КТП-21;
• привести у належний стан охоронні зоні повітряних ліній напругою 0,4 кВ у прогонах опор № 6-7, № 7-8 від ТП-21 Рб-4 та у прогонах опор № 17-18, № 18-19 від ТП-21 Рб-2, а саме виконати обрізку гілок дерев, що наближаються до проводів ПЛ на відстань менше припустимої тощо.
Управлінням Держенергонагляду у Житомирській області за зверненням мешканця с. Довжик Житомирського району проведено позаплановий захід з державного нагляду (контролю) на енергетичних установках регіонального підрозділу ОСР АТ «Житомиробленерго» щодо дотримання вимог законодавства у галузі електроенергетики.
Під час проведення заходу з виїздом на місце виявлено ряд порушень вимог НТД щодо технічного стану електричних мереж, які впливають на надійність та якість електропостачання. Державними інспекторами складено акт і видано керівництву ОСР припис щодо розроблення відповідних заходів та усунення недоліків, зокрема:
• привести ПЛ-0,4 кВ до вимог НТД;
• привести повторні заземлення до вимог НТД;
• привести у відповідність занижений рівень оливи у розширнику силового трансформатора;
• привести з’єднання проводів ПЛ-0,4 кВ до вимог НТД.
Виконання вимог припису взято Управлінням на контроль.
За зверненням жителя м. Маріуполь щодо неякісного надання послуги електропостачання до його помешкання Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) ОСР Маріупольський РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».
Під час проведення позапланового заходу фахівцями Управління виявлено порушення НТД у частині технічного стану та організації експлуатації обладнання електричних мереж, а саме:
• не дотримано термінів виконання ремонтів і технічного обслуговування ПЛ 0,4 кВ від ТП–723 та виконання випробувань електрообладнання ТП–723;
• підключення споживача до ПЛ 0,4 кВ виконано за допомогою скруток, ввід до будинку виконано з чотирьох частин, з’єднаних скруткою;
• підключення кабельного виходу з ТП–723 до ПЛ–0,4 кВ приєднання «вул. Глинки південне» виконано за допомогою скруток;
• представником ОСР не проведено вимірювання параметрів якості електричної енергії у точці розподілу (ввід від ПЛ 0,4 кВ приєднання «Глинки південне» від ТП-723) тощо.
За результатами проведення заходу ОСР видано припис щодо усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства. Виконання припису взято Управлінням на контроль.
Водночас, реагуючи на звернення жительки м. Бахмут щодо неякісного надання послуги електропостачання до її помешкання, Управлінням проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) ОСР Бахмутський РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».
Під час проведення заходу фахівцями Управління виявлено порушеннями НТД у частині технічного стану та організації експлуатації обладнання електричних мереж, а саме:
• перегрів контактного з’єднання фази «В» по приєднанню «Л-1» у РУ-0,4 кВ ТП-29;
• пошкоджено запобіжники на фазах «А», «В» приєднання «Л-1» у РУ-0,4 кВ ТП-29;
• не виконано чистку від пилу та бруду РУ-0,4 кВ та РУ-6 кВ ТП-29;
• не дотримано терміни виконання випробувань електрообладнання РУ-6 кВ і РУ-0,4 кВ ТП-29 та контролю параметрів заземлюючого пристрою ТП-29;
• наявність гілок дерев у прогонах опор № 79-93, 96-97, 99-102, 2-8, від ТП-29 до опори № 71 приєднання «Л-2», від ТП-29 до опори № 1;
• не дотримано термінів виконання ремонтів та технічного обслуговування ПЛ 0,4 кВ від ТП-29 та виконання випробувань електрообладнання ПЛ 0, 4 кВ від ТП-29;
• не виконується вимірювання та інформування споживачів щодо якості електричної енергії тощо.
За результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) ОСР видано припис щодо усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства. Виконання припису взято Управлінням на контроль.
Крім того, Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області розглянуто звернення жителів м. Яремче щодо постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.
Під час перевірки технічного стану ПЛ-0,4 кВ Л-8 від ЗТП-8, а також ЗТП-8 було виявлено низку порушень вимог НТД щодо технічного стану та організації експлуатації електромереж з боку регіонального підрозділу ОСР АТ «Прикарпаттяобленерго».
За результатами позапланового заходу Управлінням видано ОСР до виконання припис щодо приведення технічного стану ПЛ-0,4 кВ Л-8 від ЗТП-8 у відповідність до вимог НТД у галузі електроенергетики, в якому, зокрема зазначено:
• розробити та вжити відповідні заходи з приведення параметрів якості електричної енергії у точках приєднання заявників до відповідних параметрів, визначених ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення»;
• виконати перевірку (ревізію) контактних з'єднань проводів на всій довжині ПЛ-0,4 кВ Л-8 ЗТП-8 м. Яремче;
• виконати розподіл навантажень по окремих фазах ПЛ-0,4 кВ Л-8 ЗТП-8 м. Яремче;
• виконати обрізування гілок дерев у прогоні між опорами № 305-306, 347-348, 356-357-358, 371-372-373, 389-390, 405-406 ПЛ-0,4 кВ Л-8 від ЗТП-8 м. Яремче.
Виконання припису взято на контроль.
На вимогу Управління, для визначення показників якості електричної енергії, представниками ОСР було проведено контроль показників якості електричної енергії у РП-0,4 кВ ЗТП-8. Також у житлових будинках мешканців м. Яремче, які заживлені від ПЛ-0,4 кВ Л-8 ЗТП-8, ОСР вибірково проведено вимірювання значень напруги при вимкненому та ввімкненому навантаженнях на початку та у кінці лінії. Параметри якості електричної енергії у місцях вимірювання не відповідали вимогам ДСТУ EN 50160:2014.
За наявною інформацією, у ОСР зареєстровано три аналогічних звернення жителів м. Яремче стосовно неякісного надання послуг з електропостачання житлових будинків. За колективним зверненням громадян представниками ОСР проведено моніторинг параметрів якості електричної енергії у заявників та представлено протокол вимірів параметрів якості електричної енергії. Даним протоколом встановлено факт невідповідності параметрів якості електричної енергії у частині коливання напруги живлення, показника довготривалого флікера (мерехтіння) та несиметричності напруги. У протоколі зазначено, що для доведення параметрів якості електричної енергії до вимог НТД, необхідно виконати будівництво розвантажувальної трансформаторної підстанції.
Додатково ОСР повідомив про надання компенсацій споживачам за недотримання параметрів якості електричної енергії (відповідно до ДСТУ) за листопад 2020 року.

 

Матерыали з сайту Державної інспекції енергетичного нагляду України



Вівторок, 09 Березня 2021 09:48 | Переглядів: 138

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]