Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

КАМПАНІЯ З ДЕКЛАРУВАННЯ 2021 ТРИВАЄ ДО 31 БЕРЕЗНЯ

 

Сьогодні у Запорізькій обласній державній адміністрації з метою підвищення рівня знань у сфері запобігання корупції відбувся семінар-навчання, під час якого декларантам надали роз'яснення щодо основних нововведень у антикорупційному законодавстві, розповіли про важливі аспекти та особливості заповнення цьогорічних декларацій.

У заході взяли участь керівники та спеціалісти структурних підрозділів облдержадміністрації, апарату ОДА. Крім того до семінару приєдналися представники Національної поліції України.

Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції апарату ОДА Ігор Гальченко звернув увагу присутніх, що 1 січня 2021 року розпочався черговий етап подання щорічних декларацій за минулий рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Кампанія з декларування триватиме до 31 березня 2021 року включно.

Законом передбачено чотири типи декларацій: щорічна; декларація особи, яка припиняє діяльність (перед звільненням); декларація особи, яка припинила діяльність (після звільнення) та декларація особи, яка претендує на зайняття посади.

Перед початком заповнення декларації необхідно зібрати із офіційних джерел інформації дані про себе та членів родини, перевірити чинність власної поштової скриньки.

Обов'язковими для внесення у декларацію є відомості про себе, чоловіка/дружину, дітей до досягнення ними повноліття та будь-яких інших осіб, які станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року спільно проживали, були пов’язані спільним побутом чи мали взаємні права й обов’язки із суб’єктом декларування. Вказувати відомості про члена родини, який у звітному періоді помер, не потрібно.

Щодо об'єктів нерухомості, то відомості про зареєстроване місце проживання суб’єкта декларування або члена його сім’ї без закріплення конкретної житлової кімнати (житлової площі), що має індивідуальні (персоніфіковані) ознаки (гуртожиток, військова частина тощо) не підлягають відображенню в декларації.

Щодо об'єкта нерухомості, який на будь-якому праві належить субєктові декларування чи членам його сім'ї та розташований на земельній ділянці, на яку у нього або членів його сім’ї відсутні будь-які права на цю земельну ділянку, то відомості про таку земельну ділянку не підлягають відображенню в декларації.

Обов'язковою для зазначення в декларації є інформація про всі об'єкти, що належать суб'єкту декларування та членам його родини на праві приватної власності, у тому числі спільної, оренди, володіння, іншого права користування.

Якщо суб'єкт декларування придбав квартиру у будинку, де ще триває будівництво, то необхідно вказати цю інформацію у разі набуття майнових прав.

У декларації необхідно відобразити вартість транспортного засобу на дату його набуття у власність чи користування. Не зазначаються витрати на митне оформлення, реєстрацію транспортного засобу, ремонт. Крім того, видача довіреності на транспортний засіб іншій особі не припиняє права власності на це майно і це слід декларувати. Не підлягають декларуванню службові транспортні засоби.

Обов'язковими для відображення в декларації є відомості про доходи, що включають: заробітну плату; гонорари; дохід від підприємницької діяльності; дохід від надання майна в оренду; дивіденди; проценти; роялті; страхові виплати; виграші (призи); призи (виграші) у грошовій формі, одержані за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях; благодійну допомогу; пенсію; спадщину; доходи від відчуження цінних паперів чи корпоративних прав; подарунки. Подарунки у формі грошових коштів зазначаються в декларації, якщо їх розмір отриманий від однієї особи сукупно протягом року перевищує 5 прожиткових мінімумів (1 прожитковий мінімум - 2270 грн). Подарунок в іншій формі (рухоме майно, транспортні засоби, нерухомість), також зазначається, якщо вартість одного подарунка перевищує 5 прожиткових мінімумів.

Актуальним на сьогодні є питання декларування криптовалюти. Так, вартість криптовалюти визначається на дату набуття права, а не на кінець звітного періоду.

Підлягають відображенню в декларації усі грошові активи, які наявні у суб'єкта декларування або членів його сім'ї, тільки у разі якщо сукупна вартість дорівнює 50 прожитковим мінімумам (113 500 грн). Також зазначаються усі банківські рахунки декларанта та членів його родини в не залежності від наявності на них коштів. Якщо у суб'єкта декларування чи членів родини наявні фінансові зобов'язання (кредит) у розмірі більше 50 прожиткових мінімумів, то дана інформація також підлягає декларуванню.

Після подання декларації протягом наступних 7 днів кожному надається можливість внести зміни чи виправити помилки до декларації. За більш детальною інформацією стосовно кампанії декларування можна звертатися до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Довідково.

Необхідні дані для заповнення декларації можна отримати онлайн, а саме через:

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://bit.ly/2zeaaIQ) – містить інформацію, яку необхідно зазначити у розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації.

Офіційний електронний портал Держгеокадастру (https://e.land.gov.ua/) – містить відомості про власників та користувачів земельних ділянок, які потрібно зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://bit.ly/35uO94s) – інформація до розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї» декларації.

Електронний кабінет водія (https://bit.ly/2YyQsSw) – інформація знадобиться при заповненні розділу 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби».

Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України (https://cabinet.tax.gov.ua/) – містить відомості про доходи.

Портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) – містить інформацію про нараховану заробітну плату та пенсію.

Укрпатент (https://bit.ly/2xxa7Hk) – інформація щодо зареєстрованих патентів на винаходів, корисних моделей, промислових знаків, яка необхідна для заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи».

Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (https://cabinet.smida.gov.ua/) – інформація про номінальну вартість цінних паперів, яка необхідна для заповнення розділу 7 «Цінні папери».

За матеріалами сайту Запорізької облдержадміністрації 



Понеділок, 15 Березня 2021 14:31 | Переглядів: 329

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]