Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Представники Держенергонагляду у регіонах здійснили позапланові заходи

Представники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.
Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії», «Про теплопостачання» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.
Так, Управлінням Держенергонагляду у Рівненській області здійснено розгляд 3 звернень мешканців с. Тайкури Рівненського району щодо постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту ДСТУ EN 50160:2014. У зверненнях споживачі інформували про низький рівень напруги у мережі. Тому працівниками Рівненського РЕМ ПрАТ «Рівнеобленерго» було проведено контрольні вимірювання величин напруги та навантаження на приєднанні ПЛ-0,4 кВ Л-1 «Школа» у РУ-0,4 кВ ТП-888. За результатами вимірювань, величина рівня напруги у двох будинках не відповідала вимогам ДСТУ (192 В та 194 В). Водночас зазначаємо, що допустимі значення відхилення напруги (± 10 %) мають бути у межах 198-242 В.
В результаті опрацювання звернення Управлінням було здійснено позаплановий захід, під час якого перевірено технічний стан обладнання та організацію його експлуатації. У підсумку виявлено низку порушень вимог нормативно-технічних документів (далі – НТД), а саме:

1) ТП-888 с. Тайкури:
- пошкоджено ізоляцію проводів у результаті перегріву контактів на під’єднанні до верхніх клем автоматичного вимикача 250 А Л-1 «Школа» у РУ-0,4 кВ;
- відсутня уточнена та затверджена схема електричних з’єднань у РУ-0,4 кВ;
- наявна поверхнева корозія корпусу ТП;
- забруднений корпус силового трансформатора (підтікання масла) та інші.

2) ПЛ-0,4 кВ Л-1 «Школа» від ТП-888:
- руйнування бетону та оголення арматури стійки опори № 30;
- пошкодження кріплення шлейфа на опорі № 30;
- порушено періодичність огляду ПЛ-0,4 кВ Л-1 «Школа» від ТП-888 тощо.

За результатами позапланового заходу складено акт та видано оператору системи розподілу (далі – ОСР) припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання вимог припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Запорізькій області проведено позаплановий захід за зверненням мешканця обласного центру щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ.

За результатами заходу виявлено порушення вимог НТД, складено акт та видано ОСР припис із наступним:

- очистити від забруднення корпус силового трансформатора КТП-356;
- забезпечити наявність попереджувальних знаків на дверях розподільчих установок та камери силового трансформатора КТП-356;
- забезпечити проведення перевірки ступеню загнивання дерев’яної опори № 55 ПЛ-0,4 кВ від Рб-2 РУ-0,4 кВ КТП-356 (у разі необхідності виконати заміну стійки опори);
- усунути виконання з’єднання проводів скрутками у прогоні опор № 54-55 ПЛ-0,4 кВ від Рб-2 РУ-0,4 кВ КТП-356;
- забезпечити тривалу та надійну роботу трансформатора ТМ-400 кВА КТП-356 під час його експлуатації, шляхом утримування у справному стані пристроїв охолодження, регулювання напруги, захисту оливи та інших елементів. Зокрема, необхідно забезпечити можливість контролю за рівнем масла у розширнику силового трансформатора;
- забезпечити приведення у належний стан охоронну зону ПЛ-0,4 кВ у прогоні опор № 26 та № 28 (виконати обрізку гілок дерев, що наближаються до проводів ПЛ на відстань менше припустимої) тощо.
Представниками Управління Держенергонагляду у Вінницькій області завершено розгляд звернення громадянки щодо якості надання послуг з електропостачання на вул. Садова, 1А у с. Зарванці Вінницького району. З виїздом на місце Управлінням було проведено позаплановий захід. За результатом якого виявлено порушення, що можуть впливати на якість розподілу електричної енергії до будинку заявниці, зокрема:
- не забезпечено ізолювання кабелів до автоматичного вимикача Л-1 ПЛ-0,4 кВ;
- не виконано повторне заземлення PEN-провідника (нульового проводу) на опорах;
- не проведено заміну дерев’яних опор, що мають понаднормове загнивання;
- не усунуто понаднормативну кількість з’єднань у прогонах між опорами;
- не усунуто понаднормативний провис проводів у прогонах опор.

АТ «Вінницяобленерго» видано припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області проведено позаплановий захід на підставі звернення мешканки м. Покровськ щодо постачання до її помешкання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ.

Під час заходу було виявлено порушення НТД у частині технічного стану та організації експлуатації обладнання електричних мереж Покровського РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», а саме:

- допущено перевантаження ділянки КЛ СБ 3х70 L=0,25 км КПЛ 6 кВ «РП-1–ТП-16»;
- наявне пошкодження силового вимикача МВ-6 кВ приєднання «ТП-16» РУ-6 кВ РП-1;
- виконано скрутками підключення вводу 6 кВ МТП–25 на опорі;
- пошкодження вводу 6 кВ від запобіжників до силового трансформатора МТП–25;
- відсутні позначки рівня оливи у розширнику силового трансформатора МТП–25;
- низький рівень оливи у розширнику силового трансформатора МТП–25;
- забруднений корпус силового трансформатора МТП–25;
- відсутні попереджувальні плакати встановленого зразка у РУ-0,4 кВ МТП–25 тощо.

За результатами проведення позапланового заходу ОСР видано припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.
Управлінням Держенергонагляду у Чернігівській області здійснено позаплановий захід за зверненням мешканця смт Линовиця Прилуцького району щодо постачання ПАТ «Чернігівобленерго» електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ. Під час здійснення перевірки представниками Управління виявлено порушення вимог НТД у галузі електроенергетики, серед яких:
- використовуються нестандартні запобіжники у РУ-10 кВ ЗТП 10/0,4 кВ;
- присутні ознаки нагрівання проводів у РУ-0,4 кВ ЗТП-10/0,4 кВ;
- з’єднання жил ввідної КЛ-10 кВ до проводів ПЛ-10 кВ виконано з порушенням вимог НТД;
- не у повному обсязі проведено вимірювання опорів існуючих заземлювальних пристроїв, призначених для захисту від атмосферних перенапруг, і повторного заземлення РЕN провідника;
- не проведено чистку траси окремих ділянок ПЛ-0,4 кВ від порослі та дерев тощо.

У підсумку Управлінням було складено акт та видано ОСР припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання вимог припису знаходяться на контролі Управління.

Також представниками Управління здійснено позаплановий захід на підставі звернення теплопостачальної організації АТ «Облтеплокомуненерго» щодо оцінки стану проходження опалювального періоду 2020-2021 років. Під час перевірки теплового господарства підприємства було встановлено, що всі джерела теплової енергії знаходяться у задовільному стані та надають теплову енергію споживачам відповідно до затвердженого температурного графіку. Об’єкти підприємства забезпечено обслуговуючим персоналом згідно зі штатним розкладом.

В той же час, за результатом перевірки було виявлено незначні порушення НТД, а саме:

- відсутні манометри на всмоктувальних та нагнітальних патрубках мережевих насосів;
- водопідігрівальні установки не у повному обсязі оснащено засобами вимірювальної техніки (манометрами і термометрами);
- порушено скління віконних отворів у приміщенні центрального теплового пункту (ЦТП);
- частково порушено теплову ізоляцію на деяких ділянках трубопроводів у ЦТП.

В результаті здійснення заходу було складено акт та видано керівнику підприємства припис щодо усунення виявлених порушень.

Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено позаплановий захід на підставі перевірки виконання суб'єктом господарювання АТ «Прикарпаттяобленерго» припису щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатом здійснення попереднього позапланового заходу.
Під час здійснення заходу встановлено, що вимоги пунктів № 1, 2, 3 та 4 припису виконано у повному обсязі. В результаті було складено відповідний акт.

Нагадаємо, що у період з 12 по 16 січня 2021 року Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено позаплановий захід на підставі колективного звернення мешканців с. Баня-Березів Косівського району щодо високої напруги в електричних мережах на вул. Українська. У ході проведення заходу було виявлено низку порушень вимог НТД щодо технічного стану та організації експлуатації електромереж. У зв’язку з цим, Управлінням було видано АТ «Прикарпаттяобленерго» припис.

Матеріали Державної інспекції енергетичного нагляду України

 



Четвер, 25 Березня 2021 12:52 | Переглядів: 256

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]