Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Вакцина AstraZeneca – ефективність та принцип дії

Станом на 07 листопада, за даними МОЗ України за весь час пандемії від ускладнень пов`язаних із захворюваністю на COVID-19 померло більше 72.5 тисячі громадян України. Перші ліки від корона вірусу з`явилися тільки у Великобританії, проте в нашій країні їх ще немає, тому найкращий способом боротьби з коронавірусом є запобігти захворюваності, тобто вакцинуватися задля створення колективного імунітету всередині країни.

Однією з найрозповсюдженіших вакцин на території Запорізького району є вакцина AstraZeneca, яка перевірена та затверджена ВООЗ та МОЗ України.

Сьогодні ми розкажемо про ефективність та принцип дії AstraZeneca.

Ефективність вакцини

За останніми даними досліджень у реальних умовах, тобто після того, як десятки мільйонів людей у всьому світі щепилися цією вакциною, дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу Дельта та 86% для штаму Альфа. Джерело: bit.ly/UK_delta 

Різні дослідження показали, що вакцина на 80% зменшує ризик заразитися коронавірусом (bit.ly/3F0LtNe) та майже у два рази зменшує ризик інфікувати ваших невакцинованих близьких і рідних, якщо ви все ж таки захворієте (bit.ly/3CXs9Pe).

Як працює

AstraZeneca використовує безпечний вірус застуди, у який вмонтована “інструкція” для виготовлення специфічних білків коронавірусу. Вектор доставляє цю “інструкцію” в клітини організму людини. Клітини починають виробляти цей білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом. 

Це добре вивчена технологія, що робить векторні вакцини безпечними. Прикладом вакцини цього типу є вакцина проти гарячки Ебола.

Склад вакцини

Діюча речовина: модифікований аденовірус, що містить у собі специфічний білок коронавірусу, який викликає імунну відповідь.

Допоміжні речовини: L-гістидин та L-гістидин гідрохлорид моногідрат; динатрієва сіль етилендіамінтетрацтової кислоти (EDTA); магнію хлорид; етанол; полісорбат 80; натрію хлорид; сахароза; вода для ін’єкцій

Інтервал 

Інтервал між введеннями вакцини 4-12 тижнів. Для повної вакцинації необхідні 2 дози. 

AstraZeneca в Україні

На кінець вересня Україна отримала 4,9 млн доз вакцини AstraZeneca різних виробників і вже понад 1,26 млн українців вакцинувались нею. Вакцина доступна у центрах масової вакцинації та пунктах щеплень.

Переваги

За даними онлайн-видання про візові вимоги різних країн VisaGuide.World, AstraZeneca європейського та корейського виробництва визнана у 145 країнах світу (станом на 29.09.2021). Це означає, що якщо ці країни дозволятимуть в’їзд громадян України, щеплення цією вакциною даватиме право перетинати кордон, селитися в готелях та відвідувати публічні місця та заходи. 

Важливо! Якщо ви плануєте подорож, перевіряйте умови в’їзду кожної країни на tripadvisor.mfa.gov.ua.

Не зволікайте, запишіться на щеплення та захистіть себе та близьких від COVID-19. Оберіть найближчий пункт щеплень чи центр масової вакцинації на сайті Запорізької райдержадміністрації у розділі Центри вакцинації від COVID-19 в Запорізькому районі або за телефоном 0 800 60 20 19.

Додаткові джерела інформації про вакцину:

Сайт AstraZeneca www.astrazeneca.com (англійською)

Інформація про вакцину Всесвітньої організації охорони здоров’я: www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-oxford-astrazeneca-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know  (англійською)

За інформацією державного сайту вакцинації від COVID – 19

Відділ забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації



Понеділок, 08 Листопада 2021 09:47 | Переглядів: 145

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]