Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Легальні трудові відносини - синонім захищеності

Відносини між робітниками та роботодавцями сьогодні, як це не прикро, не завжди відповідають нормам чинного законодавства. Тож таке явище, як «зарплата у конверті», частково або повністю, має місце і потребує вжиття необхідних дій з боку держави. Але і сам працівник, має займати в цьому питанні чітку і безкомпромісну позицію, усвідомлюючи, які переваги дає йому легальна зарплатня зараз і в майбутньому.

Чому ж праця, що не задекларована, – це погано?

Для працівника  - це, як правило, і погані умови праці, робоче місце, що не відповідає законодавчо закріпленим нормам зручності і безпеки.

У разі хвороби чи нещасного випадку працівник не може розраховувати на компенсацію.

Відсутність соціальних гарантій – оплачуваної відпустки, нормованого робочого дня, можливості навчатися тощо.

Немає офіційного трудового стажу, а це означає неотримання згодом гідної пенсії.

Неможливість розраховувати на захист у разі конфлікту з роботодавцем, відмови у оплаті праці, або незаконного звільнення.

І хоча зацікавленість працівника у отриманні в повному обсязі «білої» зарплати є більш чітка,  роботодавець також має багато преференцій від чесно оформлених трудових відносин. Це й  більшу захищеність від недобросовісної конкуренції на ринку праці, вищу продуктивність за рахунок вмотивованості робітників не втратити хороше місце роботи. Сумлінний роботодавець не має такого «головняку», як плинність кадрів, поганий імідж. До того ж йому легше оформити кредит та розширити справу, вийти на іноземні ринки. Не кажучи вже про такий важливий нюанс, що чесний роботодавець спить спокійно, бо не ризикує сплатити чималий штраф.

Водночас і роботодавець, і працівник є громадянами своєї країни. Благополуччя суспільства, утримання інфраструктури та соціальної сфери напряму залежать від зборів до бюджету, що  надходять від господарсько-підприємницької діяльності. А жити в країні та бути «вільним» від рівня її добробуту - неможливо.



Понеділок, 22 Листопада 2021 09:35 | Переглядів: 212

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]