Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ПРЕДСТАВНИКИ МОНІТОРИНГОВОЇ МІСІЇ ОБСЄ ОЦІНИЛИ РІВЕНЬ БЕЗПЕКИ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух провів  зустріч з делегацією Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) -  керівником групи спостерігачів Ксав’є Бле  та спостерігачем Іштваном Нітраєм. 

Європейські спостерігачі аналізують ситуацію у Запорізькій області з огляду на близьке географічне розташування до зони військового конфлікту на Сході України. Також вивчають результати децентралізації, рівень  безпеки та  ставлення до нацменшин.

Всі ці питання сторони обговорили під час сьогоднішньої зустрічі. 

 

  • Для нас важливо побачити ситуацію на місцях. Я 20 років працюю у зонах військових конфліктів і добре знаю, що вони мають вплив і на сусідні території, зокрема, на економічні питання,  - зазначив Ксав’є Бле.

 

Голова ЗОДА Олександр Старух підтвердив, що такий вплив на різні галузі життєдіяльності регіону дійсно має місце. Якщо говорити про економічну галузь - через військовий конфлікт обірвалися важливі зв'язки між підприємствами Запорізької, Донецької та Луганської  областей. Щодо соціальних аспектів - Запорізька область прийняла велику кількість вимушених переселенців - на сьогодні в регіоні таких людей понад 50 тисяч, влада надає їм всебічну соціальну підтримку. Збройний конфлікт на Донбасі має і моральний вплив на запоріжців  - згідно останніх опитувань, жителі області називають війну однією з головних загроз своєму життю. Також очільник області розповів, що бачить вплив військових дій на транспортну, енергетичну, рекреаційну, інвестиційну і багато інших галузей життєдіяльності регіону. 

 

  • Функція ОБСЄ дуже важлива, особливо в тих умовах, в яких знаходиться наша країна. Ми завжди раді співпрацювати з еропейською стороною у різних галузях,  і маємо успішний досвід спільної роботи. Наприклад, завдяки Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України суттєво оновлюється соціальна інфраструктура регіону, - відзначив Олександр Старух.

 

Також спостерігачів цікавило питання про реабілітацію ветеранів АТО/ООС. Таких в області сьогодні 15 тисяч, ще понад 300 осіб мають пільговий статус через загибель у військовому конфлікті члена родини.  Обласна влада за рахунок державних коштів та місцевих програм здійснює матеріальну допомогу ветеранам і сім’ям загиблих, опікується питаннями моральної та фізичної реабілітації.  

Зокрема, на реалізацію указу Президента щодо реабілітації ветеранів АТО в Запоріжжі створюють відповідний центр на базі колишнього санаторію “Великий луг”, зазначив Олександр Старух. Також найближчим часом на базі обласної клінічної лікарні з’явиться спеціальне терапевтичне відділення для ветеранів.

 

Сторони обговорили й інші актуальні питання з життя регіону. На завершення зустрічі керівник моніторингової групи спостерігачів Ксав’є Бле сказав, що вони постійно тримають на контролі ситуацію у Запорізькій області та хочуть відзначити достатній рівень безпеки у нашому регіоні. 

 

Департамент культури та інформаційної політики ЗОДА



Середа, 24 Листопада 2021 15:59 | Переглядів: 185

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]