Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

31 травня - Всесвітній день без тютюну

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання). Серйозні наукові докази зв'язку раку легень та інфаркту міокарда з курінням були приведені в багаторічному дослідженні британських учених British Doctors Study. Всесвітній день без тютюну входить у систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.

Куріння тютюну стало однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок. Сигарети – це легальний продукт споживання, що вбиває. Слід також пам’ятати, що пасивне куріння шкодить кожному, хто дихає тютюновим димом. Більшість майбутніх курців втягуються в куріння в дитячому та юнацькому віці. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – є постійними курцями.

Україна, на жаль, – серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо: збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

Сьогоднішній день – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше - здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять десь глибоко дозріло бажання розпрощатись із тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні?

У наш час існує багато успішних та ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей досягти успіху. Вони мають стати більш доступними, а їх вартість нижчою, щоб курці в усіх країнах могли придбати їх.

У багатьох країнах світу громадські та молодіжні організації проводять акції та масові заходи з пропаганди здорового способу життя та відмови від куріння. Цього дня традиційно проводяться відповідні заходи, за участі дітей та молоді, і в нашому районі. Онлайн флешмоби, інформаційні довідки, вікторини, перегляди тематичних буклетів, поради лікарів тощо. Проведення заходів – це ще одна нагода для усвідомлення тієї великої шкоди, небезпеки, яку несе здоров’ю нації тютюнопаління.

Не будьте байдужими до цієї глобальної проблеми, підтримуйте акції і пам’ятайте, що Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму! Подбайте про себе і своє здоров’я! Спробуйте прожити цей день без цигарок!



Вівторок, 31 Травня 2022 10:21 | Переглядів: 159

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]