Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Вестник

Інформаційно-аналітичні матеріали для роботи

1) Мабуть протверезів… Ватажок бойовиків «ДНР» О.Захарченко заявив, що остаточне рішення щодо перейменування сепаратистського утворення на «Малоросію» ще не ухвалено. Заяву кремлівської маріонетки цитують підконтрольні терористам сайти.
«Глава самопровозглашенной ДНР Александр Захарченко заявил, что предложением о создании Малороссии лишь инициировал дискуссию, окончательных решений еще нет. «Мы не создавали нового государства, мы предложили дискуссию и сделали свое предложение…», – говорится в заявлении Захарченко» //antimaydan.info
КОМЕНТАР: отже, Захарченко – малограмотний шахрай. Але він повторює те, що чує від «кремлівських». Те, що їм сподобається. І те, що його чергова заява була схвалена заздалегідь його московськими кураторами, теж не виключається. Особливо після рішення Конгресу США посилити санкції проти Росії, та проголошення Спецпредставником США по Україні К.Волкером можливості надання летальної зброї Україні.
Крім того, Міністр оборони України С.Полторак 26.07.2017 зазначив, що Україна очікує від іноземних партнерів рішень щодо постачання оборонного озброєння: «З початку російської агресії Україна зверталася до різних країн світу щодо надання українській армії оборонної зброї. Наразі ми чекаємо на відповідні рішення та позитивно будемо сприймати таку допомогу». //espreso.tv
Нагадаємо, що 18.07.2017 ватажок «ДНР» О.Захарченко заявив про створення нової «держави» – «Малоросії». За його словами, «столицею» псевдоутворення стане Донецьк, а ідею підтримали в «ЛНР» і представники регіонів України. Примітно, що в «ЛНР» вже спростували інформацію про створення «Малоросії».
Президент України П.О.Порошенко, коментуючи заяву ватажка бойовиків, зазначив, що Захарченко не є самостійною політичною фігурою, а лише маріонеткою, яка транслює позицію Кремля.
У Генштабі ЗСУ ініціативу Захарченка назвали «хворою фантазією російських маріонеток».
Секретар РБНО О.Турчинов назвав заяву Захарченка збоченою маячнею, яка була написана в Кремлі і свідчить про бажання московських «стратегів» знову відновити просування військової агресії на захід.
Речник президента РФ назвав заяву про створення «Малоросії» особистою ініціативою ватажка самопроголошеної «ДНР».
Заява Захарченка про створення Малоросії не збігається по суті з Мінським процесом щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Таку заяву зробив повноважний представник РФ у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Б. Гризлов: «Ця ініціатива не вписується в мінський процес, я сприймаю її тільки як запрошення до дискусії, жодного правочинного наслідку така заява не має». //ua.korrespondent.net
Німецький уряд засудив заяву Захарченка і очікує такого ж кроку від Росії. Франція закликала Росію виступити із засудженням заяви ватажка самопроголошеної «ДНР» щодо встановлення нової держави під назвою «Малоросія».
Голова Комітету з питань збройних сил Сенату США Джон Маккейн назвав заяву Захарченка про «Малоросію» прямою відповідальністю Путіна, закликав США і ЄС посилити тиск на РФ і забезпечити Україну летальною зброєю. Тоді ж Маккейн також назвав проголошення маріонеткової держави ще одним порушенням з боку РФ Мінських угод. Своєю агресивною поведінкою Росія продемонструвала, що не хоче миру і досягнення цілей «Мінська», підкреслив сенатор.
У свою чергу, російські ЗМІ писали, що ідея Захарченка щодо «держави Малоросія» виявилася ініціативою його оточення і стала несподіванкою для Кремля.
У так званій «ЛНР» заявили, що не брали участі в «засіданні щодо створення «Малоросії» і не входитимуть в цю «державу». Після чого ватажок «ЛНР» І.Плотницький розпочав збір матеріалів щодо розкрадання російських фінансових надходжень керівництвом «ДНР» у відповідь на одноосібне проголошення О.Захарченком «Малороссии».
Тепер виходить, Захарченко зрікся своєї уявної держави. Але поговорити про неї все ще хоче… Ну-ну!
***
Маріонетковий «лідер» псевдореспубліки «ДНР» О.Захарченко, виконуючи вказівку своїх кремлівських володарів та з передчуттям неминущого кінця свого злочинного правління, у черговий раз продемонстрував загалу власні «інтелектуальні пізнання» геополітичної ситуації, коментуючи намір США надати озброєння для українських військових.
О.Захарченко: «Гораздо более тяжёлые последствия такой шаг со стороны США может принести в политической плоскости. Предоставление украинской стороне летального оружия со стороны США будет воспринято Киевом как поощрение к агрессии. И это притом, что Киев и так давно готовится к возобновлению полномасштабных боевых действий против нас, и сдерживают Киев только его западные кураторы. Пока сдерживают… На предложение предоставить Украине летальное оружие можно посмотреть с разных сторон. С военной точки зрения этот шаг не поможет Украине – скорее навредит» //ria.ru
КОМЕНТАР: насправді українська влада не тільки заявляє, а й послідовно виконує взяті на себе зобов’язання щодо мирного врегулювання ситуації на сході країни. Зокрема, під час візиту Державного секретаря США Р.Тіллерсона в Україну (09.07.2017 – ред.) Глава Української держави П.О.Порошенко наголосив, на чіткій налаштованості України на мирний процес: «Більше за все ми прагнемо миру в Україні. Ми суворо дотримуємося взятих на себе зобов'язань по Мінському процесу, розраховуємо на допомогу наших партнерів зі Сполучених Штатів Америки в Нормандському форматі і розраховуємо на тверезе розуміння цієї ситуації в Росії… Ми впевнені, що Росія має продемонструвати свою добру волю до мирного врегулювання на Донбасі. І припинить вбивства, припинить війну, припинить гібридні атаки, не тільки на Сході нашої держави, не тільки в Криму, а й покращить ситуацію із кіберзлочинністю, зупинить пропагандистську, торгівельну, енергетичну та інші типи воєн, які є складовою російської гібридної війни». //president.gov.ua
Разом із тим, військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва І.Козій підтверджує необхідність оснащення українських військовослужбовців сучасним військовим озброєнням.
«Принаймні, те сучасне озброєння, яке на сьогодні (19.07.2017 – ред.)обговорюється у вищих колах, однозначно може покращити ситуацію. Це, в першу чергу, буде пов’язано з контрбатарейною боротьбою. Радари, які плануються як один із пунктів поставок, будуть здатні своєчасно ідентифікувати артилерійські системи, які розміщені на великій відстані, те ж саме з системами залпового вогню. На кожен постріл Україна вже буде здатна відповідати не просто пострілом, а точним пострілом. Однозначно системи ворога будуть своєчасно знешкоджені. Це озброєння покращить долю солдата на передовій, легше буде командирам тактичної ланки, кількість жертв від цього буде зменшуватися» – зауважив І.Козій. //radiosvoboda.org
До того ж (18.07.2017 – ред.), генерал військово-повітряних сил США П.Селва офіційно заявив про рішучу підтримку питання щодо надання озброєння Україні: «Я підтримую надання летальної оборонної допомоги з безпеки в Україні, і Міністерство оборони США активно займається цим питанням на міжвідомчому рівні. Хоча обороноздатність України посилилась завдяки навчанням США, Україна все ще не має достатніх можливостей, так як її супротивник є більш технологічно просунутий», і така заява зовсім не стосується фейкових утворень в ОРДЛО, а стосується саме збройної агресії РФ проти України.
Втім, в отриманні летального озброєння зацікавлена не тільки Україна. На думку екс-помічника міністра оборони США із питань Росії, України й Євразії Е.Фаркас, яка вважає, що якщо не спинити російську агресію в Україні, президент РФ В.Путін може спробувати вдертися до країн-членів НАТО.
«Не думаю, що Путін хоче війни із НАТО чи США. Однак, якщо ми не протистоятимемо йому в Україні, у нього з’явиться спокуса випробувати нашу рішучість у країнах НАТО, на які поширюється дія 5 статті», – сказала Е.Фаркас. //ukrinform.ua
За її словами, у такому разі Росія використає не традиційне вторгнення, а місцеві сили, «аби побачити, чи зможе змусити нас виглядати слабкими та спровокувати більше розбрату у НАТО». «Його кінцевою метою є слабкий Захід та знищення таких інститутів, як НАТО та ЄС, щоб Захід не міг протистояти РФ у її близькому зарубіжжі», – зазначила експерт.
На її переконання, подібні цілі Росія ставить перед собою також у Сирії та загалом на міжнародній арені. «Росія вважає себе світовою державою. Вона зацікавлена у продажі зброї та нафти по всьому світу …», – зауважила Е.Фаркас. //ukrinform.ua
У той же час керівник Центру військово-правових досліджень О.Мусієнко прогнозує орієнтовні строки надання Сполученими Штатами озброєння: «Після того, як спецпредставник Держдепу США Волкер відвідав Донбас і дав чіткий меседж про те, що доноситиме своєму керівництву інформацію про те, що Україні потрібна летальна зброя, то, безумовно, шанси на її отримання збільшились.
Наразі немає чіткої відповіді на запитання, як швидко може надійти зброя у разі погодження Трампа. Це залежатиме від класу зброї – яку нам запропонують і яку ми попросимо... Я думаю, що терміни можуть бути від 3 до 6 місяців, або до року. Це залежить від того, який буде запит, яка буде кількість і які безпосередньо технічні одиниці ми будемо запитувати.
Ми потребуємо радарів, які виявляють ворожу артилерію, радари, які виявляють безпілотники і засоби боротьби з цими безпілотниками, тобто це засоби радіоелектронної боротьби. Тому що Росія має такі засоби на високому рівні, їм треба протидіяти. Крім того, ми потребуємо безпілотників, як розвідувальних, так і ударних, без цього зараз нікуди». //tsn.ua

2) Хотів догодити Путіну? Посол Італії в РФ назвав анексію Криму «голосуванням країни за незалежність». Російські та сепаратистські ЗМІ одразу почали поширювати цей коментар у дусі путінської пропаганди.
«Посол Италии в РФ Чезаре Рагальини в интервью итальянской газете Corriere della Sera заявил, что крымский референдум о воссоединении с Россией на самом деле был голосованием за независимость. При этом дипломат подчеркнул, что введенные Западом санкции не заставят Москву изменить свою позицию по украинскому вопросу. Крым вошел в состав РФ по итогам референдума в марте 2014, на котором абсолютное большинство жителей полуострова высказались в пользу воссоединения с Россией…» //ukraina.ru
КОМЕНТАР: справді Посол Італії в Росії Чезаре Марія Рагальїні в одному з останніх інтерв'ю назвав анексію Криму «голосуванням країни за незалежність» і розкритикував допомогу Євросоюзу Україні. Отже, Посол Італії в РФ Чезаре Рагальїні під час інтерв'ю «забув», що Крим – це частина території України.
Втім, сама Італія не визнає анексії Криму Російською Федерацією і підтримує цілісність України. Натомість, на таку скандальну заяву вже відреагував посол України в Італії Є.Перелигін. Український дипломат вважає, що останні заяви посла Італії в Росії завдають шкоди українсько-італійським відносинам.
Є.Перелигін наголосив, що заяви Рагальїні не відповідають офіційній позиції італійського уряду, який не визнає російської анексії. «Рагальїні підкреслив, що «Крим не був першою країною, яка голосувала за свою незалежність в Європі», забуваючи про те, що Крим - не суверенна держава, а частина території України. Заява Рагальїні могла б означати зміну позиції Італії, але це не так. Ця позиція існує тільки на сторінках Corriere della Sera, і МЗС має це виправити», –- йдеться в заяві українського посла. «Між принципами міжнародного співробітництва та можливістю догодити керівництву країни-агресора мій італійський колега, на жаль, обрав останнє», – написав Перелигін на своїй сторінці в Facebook. Він додав, що заяви посла Італії в РФ «взагалі не піддаються осмисленню».//facebook.com
Водночас нагадаємо, що наступного року головування у ОБСЄ перейде до Італії. Чинним главою організації є глава МЗС Австрії і прихильник України С.Курц.
Під час головування у ОБСЄ Італія усіляко сприятиме установленню миру в України. Про це заявив міністр закордонних справ Італії А. Альфано, виступаючи перед Постійною Радою ОБСЄ у Відні 21.07.2017.
Прес-служба ОБСЄ: «Альфано заявив, що Італія продовжуватиме підтримувати усі зусилля ОБСЄ із мирного вирішення конфлікту в Україні та закликав до імплементації Мінських угод у повній відповідності до суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України. «Криза в та навколо України поставила під питання принципи, на яких ґрунтується ОБСЄ; з іншого боку, вона чітко показала – одразу й усім – наскільки сильно світ потребує ОБСЄ для розв’язання криз», – сказав він» //ukrinform.ua
Раніше, 28.06.2017 глава МЗС Італії А.Альфано на спільній прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним зазначив: «Позиція Італії з приводу Криму залишається незмінною. Ми жодним чином не визнаємо анексію Криму Росією »… //gazetaukrainska.com

3) Чергова зухвалість В.Путіна щодо українців. Президент Росії Володимир Путін підписав схвалений раніше Державною думою закон, який передбачає спрощений порядок надання громадянам України, а також присягу на вірність Росії при прийнятті її громадянства.
30.07.2017 «Президент РФ Владимир Путин подписал закон, который позволяет отменить решения о приобретении российского гражданства для лиц, осужденных за терроризм и экстремизм, а также вводит процедуру принесения присяги при вступлении в гражданство РФ.
Кроме того, закон устанавливает упрощенную процедуру получения гражданства и вида на жительство в РФ для украинцев. Документ в воскресенье опубликован на портале правовой информации». //ria.ru
КОМЕНТАР: одразу нагадаємо, Державна дума РФ, нижня палата парламенту, схвалила цей законопроект у третьому й останньому читанні 19.07.2017, а 25.07.2017 цей «документ» підтримала й верхня палата, Рада федерації.
Закон, серед іншого, визначає, що після набуття чинності від громадян України при наданні їм громадянства Росії не будуть вимагати обов’язкового нині для всіх іноземців підтвердження про вихід із попереднього громадянства від компетентних органів країни того громадянства. Як мовиться в тексті закону, «відмова від наявного громадянства України здійснюється шляхом направлення заяви про відмову від громадянства до повноважного органу цієї держави». // unian.ua
Крім того, серед інших змін закон запровадить присягу на вірність Росії, яку муситимуть складати іноземці при набутті російського громадянства, так що без її складення громадянство не буде надане. Іще одна зі змін – встановлення можливості відкликати громадянство Росії в осіб, що були засуджені за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом.
В Україні вже звертали увагу, що Росія не повноважна встановлювати порядок виходу з українського громадянства, на що претендує згаданий російський закон. Крім того, чинне законодавство України у сфері громадянства не передбачає процедури «відмови від громадянства України», тому отримання громадянином України іноземного громадянства «у зв’язку з відмовою від громадянства України» не може розглядатися як законна підстава для припинення громадянства України – припинити громадянство України може тільки Указ Президента України.
Як заявляв речник Державної міграційної служби України С.Гунько, «незалежно від будь-яких рішень будь-яких держав світу процедура залишиться такою, як і була, і громадяни, які не вийшли з громадянства відповідно до закону України, залишатимуться громадянами України». //ua.censor.net

4) У центрі тимчасово окупованого Луганська в ніч на 01.08.2017 невідомими було підірвано так званий пам’ятник терористів, які називають його «пам’ятником загиблим героям народної республіки». Маріонетковий «лідер» терористичної організації «ЛНР» відразу назвав це «терактом киевского режима».
І.Плотницький: «Признаемся честно: жители районов, которые находятся далеко от линии обстрелов, расслабились и привыкли к мирной жизни. А ведь война еще не закончилась. И сейчас уже совершенно очевидно, что основным средством «окончательного решения донбасского вопроса» Порошенко избрал террористические акты. Многократно показав свое бессилие на поле боя, за столом переговоров и в организации блокады, киевский режим занялся единственным делом, которое у него пока получается — крушить памятники. И что самое отвратительное: действуя по методичкам ИГИЛа, Киев вовлекает в террористическую деятельность детей.» //rusvesna.su
КОМЕНТАР: насправді, що це було поки незрозуміло і варіантів тут безліч. На думку військового експерта М.Жирохова, перш за все, варто припустити, що це продовження серії внутрішніх «розборок» в середині окупаційної адміністрації терористів. //dsnews.ua
За три роки «правління» Плотницького встигло обрости численними ворогами на всіх рівнях і регулярно отримує «вітання з минулого». Так зовсім недавно, біля «штабу армії» був підірваний невідомий вибуховий пристрій. У результаті загинув «представник національної міліції ЛНР». Терористи довго не розбираючись, списали провину на міфічну українську ДРГ. Хоча цілком зрозуміло, що в місці яке так охороняється, закласти вибуховий пристрій завдання не з простих. А кількість жертв прямо натякає на демонстраційний характер акції.
Другий варіант розвитку подій – свідоме розгойдування та загострення ситуації на лінії зіткнення напередодні на Дня Незалежності України. В цьому випадку, така акція направлена на поширення серед громадян тимчасово окупованих територій емоційної напруги та страху. Варто зауважити, що до підриву пам'ятників як самому «безболісному» варіанту бойовики користалися не один раз. Так, в січні 2016 року в Донецьку був підірваний пам'ятник «Леніну», а 01.09.2016 підірвали цей же пам'ятник «їхтамнетам». Нагадаємо, що в обох випадках виконавців «терактів» так і не знайшли.
Загострення на лінії зіткнення вигідне та потрібне як повітря для маріонеток фейкових утворень «ЛНР» та «ДНР». Адже позиційна війна на Донбасі зайшла в глухий кут. Із зайняттям сторонами «сірої зони» і переходом до ближнього бою втрати терористичних утворень зросли. Маючи обмежений людський ресурс бойовики не можуть дозволити втрати особового складу. Оскільки мобілізаційний потенціал «шахтерів-трактористів», що бажають вмирати в рядах терористів вже фактично вичерпаний, не сильно поспішають їхати і добровольці з Росії, тим більше зважаючи на доларові виплати за участь в військовій компаній в Сирії. Звичайно, завжди можна закрити «дірки» кадровим російськими військовими, але й тут також не все гладко – майже кожне більш-менш серйозне зіткнення закінчується або полоном, або загибеллю контрактника, що для офіцерів армії РФ є зайвим клопотом. Затим і цей ресурс зараз намагаються використовувати вкрай обмежено і на дійсно «гарячих» напрямках.
І нарешті третій зовсім вже фантастичний варіант – це дії проукраїнських партизан. З одного боку, дуже вже хотілося б вірити, що хоч якесь підпілля на окупованих територіях існує. З іншого боку, ми прекрасно усвідомлюємо, що в умовах тотальної несвободи, створеної за останні роки в ОРДЛО, будь-який проукраїнський прояв відслідковується і жорстко карається.
На жаль, варто констатувати, що цей «декоративний теракт» як видно є продовженням в ряду довгих провокацій, яким традиційно відзначений серпень у терористів на Донбасі.

 



Вівторок, 08 Серпня 2017 09:47 | Переглядів: 467

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]