Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Інформація про реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю

Відповідно до положень чинного законодавства (Наказ Мінсоцполітики від 09.08.2016 № 855) послуги з реабілітації надаються на безоплатній основі особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, дітям до двох років включно, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. На сьогодні послуги з комплексної реабілітації надаються державними реабілітаційними установами.
А саме:
-Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Мрія» (м. Миколаїв).
-Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» (м. Луцьк, Волинська область).
-Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» (м. Вінниця).
-Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю ( с. Лютіж, Київської області).
-Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Донбас» (м. Краматорськ).
-Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Поділля» (м. Вінниця).
Вищезазначені державні реабілітаційні установи для дітей з інвалідністю здійснюють комплекс реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю віком до 18 років та дітей до двох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності (далі-діти), засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, формування та розвиток фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.
Центри забезпечують тимчасове перебування дітей в амбулаторному або стаціонарному режимі, які мають відповідні медичні показання та потребують спеціальних умов для одержання ними комплексу реабілітаційних заходів.
Реабілітаційні послуги в стаціонарному режимі перебування можуть отримати діти, які за станом здоров’я потребують постійного цілодобового догляду, зокрема:
• створення умов для зменшення та подолання фізичних, психічних, інтелектуальних і сенсорних порушень, корегування порушень розвитку, формування та розвиток основних соціальних і побутових навичок;
• створення умов для запобігання та недопущення дискримінації стосовно дітей, зокрема шляхом забезпечення розумового пристосування;
• проведення відповідно індивідуальних планів реабілітації дітей, комплексу заходів з ранньої, соціальної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної реабілітації;
• розвиток навичок автономного проживання дітей у суспільстві з необхідною підтримкою, формування стереотипів без певної поведінки, опанування навичок захисту власних прав, інтересів і позитивного сприйняття себе та свого оточення.
Реабілітаційні установи забезпечують безкоштовним харчуванням дітей, яких зараховано для проходження реабілітації та проживанням дітей, які отримують реабілітаційні послуги в режимі стаціонарного перебування.
Дитина, яка протягом 10 робочих днів з дати, зазначеної у рішенні про її зарахування до Центру, не прибула для проходження реабілітації до Центру не приймається. На її місце може бути зарахована інша дитина.
Дитина, яка відрахована з поважних причин, у тому числі за станом здоров’я, може бути поновлена у Центрі за умови стійкої ремісії в протіканні захворювання, підтвердженої медичними документами, але тільки на строк, який залишився від попереднього курсу реабілітації.
До реабілітаційних установ не зараховуються діти, стан яких унеможливлює проведення реабілітаційних заходів в зв’язку з медичними протипоказаннями, а саме:
 гострі інфекційні захворювання до закінчення строку ізоляції;
 усі захворювання в гострій стадії та заразній формі;
 гострі судомні напади та їх еквіваленти;
 захворювання, що супроводжуються тяжкими порушеннями поведінки, небезпечними для людини та її оточення (за умови відсутності супроводжуючої особи).
Термін курсу реабілітації визначається реабілітаційною комісією після проведення відповідного обстеження дитини. Розклад, черговість і тривалість індивідуальних і групових занять визначає реабілітаційна комісія.
Цільовим призначенням державних реабілітаційних установ, що проводять комплексну реабілітацію для осіб з інвалідністю, які досягли повноліття (далі-особи) є здійснення низки заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку даної категорії осіб, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, формування та розвиток фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.
Центри забезпечують тимчасове перебування в ньому осіб, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання ними комплексу реабілітаційних заходів.
Центри забезпечують:
- проведення відповідно до потреб особи, комплексу заходів із соціальної, психологічної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної, професійної і трудової реабілітації на підставі індивідуальних планів реабілітації осіб;
- проведення заходів з комплексної реабілітації учасників антитерористичних операцій, в тому числі на виконання відповідних програм;
- надання інформаційно-консультативних послуг особам та учасникам АТО, підприємствам, установам, організаціям з питань реабілітації осіб;
- проведення у разі потреби заходів із професійної орієнтації, опанування особами трудових навичок, визначення їхніх можливостей щодо професійного навчання у відповідних навчальних закладах.
Порядок зарахування до Центрів такий же як і для дітей з інвалідністю. Строк реабілітаційного процесу визначається реабілітаційною комісією і не може перевищувати 60 календарних днів на рік. У разі потреби в наданні особі послуг професійної реабілітації строк реабілітаційного процесу визначається відповідно до навчальних планів.
Для отримання реабілітаційних послуг у вищезазначених державних реабілітаційних установах необхідно особі (законному представнику) звернутись до управління соціального захисту населення Запорізької райдержадміінстрації за адресою: вул.Розенталь,3а,м.Запоріжжя, каб.№10(зупинка транспорту «Районний будинок культури»), або за телефоном-223-61-74

Управляння соціального захисту населення РДА



Понеділок, 18 Вересня 2017 10:53 | Переглядів: 434

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]