Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Костянтин Бриль: «Якщо наведення ладу із земельними питаннями вже піднято на високий рівень, ми маємо показати результат»

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання обласної робочої групи з організації проведення в області заходу «Врожай-2017».

Як наголосив Костянтин Бриль, головними індикаторами ефективності проведення заходу «Врожай-2017» є сума додаткових надходжень до бюджетів; кількість легалізованих робочих місць; кількість зареєстрованих правочинів (договорів оренди землі, права власності, інших), а також кількість виявлених та усунених порушень.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрія Полякова, в поточному році в рамках заходу «Врожай-2017» було обстежено 2 мільйони 34 тисячі га із 2100 млн. гектарів сільгоспугідь, що підлягали моніторингу, що становить 97%. Висновки робочих груп такі: 93% використовується згідно з документіами; 5% - не використовується; 2% - використовуються без документів.

Завдяки активній роботі до оподаткування земельних ділянок додатково залучено: 1 892,7 га - за рахунок реєстрації 83 договорів оренди державної форми власності; 891,7 га - за рахунок укладання п’яти додаткових угод до діючих договорів оренди державної форми власності; 7 730,3 га - за рахунок реєстрації 1 438 договорів оренди земельних паїв з громадянами. В підсумку річні додаткові надходження до місцевих бюджетів склали: 2,9 мільйона гривень – від плати за землю та 2,9 9 мільйона гривень - єдиний податок четвертої групи.

Результатами діяльності робочих груп «Урожай 2017» також стали збільшення розміру заробітної плати 2309 фізичним особам та добровільне оформлення 2507 найманих працівників.

Окремої уваги заслуговує організація роботи щодо виявлення безхазяйних посівів сільгоспкультур. За матеріалами прокуратури та Нацполіції в Запорізькій області, в рамках кримінального провадження до органів ДФС надійшов 41 матеріал щодо виявлення безхазяйних посівів. Зокрема, були виявлені та реалізовані сім фактів безхазяйних посівів на 453,6 тисячі гривень; по 23 відпрацьованим матеріалам статус безхазяйних посівів не підтвердився у зв’язку з встановленням осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки та в підсумку відшкодували завдану шкоду державі; по одному матеріалу врожай соняшника, що буде зібрано із земельних ділянок загальною площею 69 гектар, буде передано в раціоналізацію (очікувана сума надходжень від реалізації – 62,9 тисячі гривень), ще по 10 матеріалах органами ДФС спільно з правоохоронцями проводиться робота щодо підтвердження відсутності власників посівів сільгоспкультур.

Не обійшли стороною учасники засідання і проблемні питання. Так, за результатами аналізу виконання місцевими робочими групами завдань заходу «Врожай-2017» було встановлено, що моніторинг стану використання сільськогосподарських земель становить 95%. При цьому, внаслідок перевірки обласною виїзною мобільною групою встановлено, що в більшості випадків місцевими робочими групами не здійснювалися виїзди на місця, а інформація стосовно землекористувачів та площі посівів у матеріалах моніторингу вносилась за поданням представників місцевих органів самоврядування (сільрад), та навіть за інформацією самих аграріїв.

Неспроможність об'єктивного фіксування стану використання сільгоспземель обумовлена фінансовою залежністю районних робочих груп від лояльності районної ради та можливістю місцевого бюджету, з якого і фінансуються основні витрати на моніторинг (бензин, придбання техніки для фіксації тощо) Як приклад була наведена ситуація в Приморському районі, де внаслідок не прийняття районною радою програми заходу «Врожай-2017» моніторинг проведено із запізненням і лише на 65%.

Очільник регіону нагадав, що за ініціативою Уряду та на підставі розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації було створено регіональний оперативний штаб із протидії протиправному поглинанню та силовому захопленню сільськогосподарських підприємств. З метою забезпечення ефективного реагування та комплексного підходу до проблеми до складу антирейдерського штабу залучені представники органів прокуратури, поліції, Служби безпеки України, територіальних управлінь юстиції, провідних аграрних організацій та об’єднань області. Тож завдяки активній роботі антирейдерів наш регіон не має таких жахливих та масових прикладів захоплення врожаю у місцевих фермерів.

Підбиваючи підсумки засідання, Костянтин Бриль наголосив, що завданнями для робочих груп на 2017 рік стануть якісне продовження заходу «Врожай» у 2017 році; правова оцінка виявлених земельних порушень; ефективне податкове адміністрування діяльності сільгосптоваровиробників та наповнення місцевих бюджетів платою за землю.

- Найголовніше, аби з року в рік наші робочі групи не документували одні й ті самі порушення, тоді як хтось міг уникнути відповідальності. Неважливо, чиї це недопрацювання. Якщо питання наведення ладу із земельними питаннями вже піднято на високий рівень, ми маємо показати результат, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також представив присутнім нового керівника Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олега Макаревича та директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Оксану Матвіїшину.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 05 Жовтня 2017 13:23 | Переглядів: 401

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]