Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Програма «Доступні ліки»: у 2018 році безоплатних ліків стане більше

Уряд ухвалив зміни до програми «Доступні ліки», які дозволяють у 2018 році збільшити кількість безоплатних препаратів щонайменше на 10 торгових назв та додають дві діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу – «Лозартан» та «Глібенкламід».

Для виробників у наступному році запрацює новий механізм ціноутворення для препаратів: після встановлення граничних цін на лікарські засоби фармацевтичні компанії матимуть додатково п’ять днів, щоб знизити свої цінові пропозиції і таким чином поповнити ланку препаратів, що відшкодовуватимуться на 100% за державний кошт.

Завдяки цьому очікується щонайменше 10 нових торгових назв препаратів, що розширять перелік безкоштовних лікарських засобів. Це дозволить збільшити асортимент медикаментів для пацієнтів, яким навіть незначна доплата є обтяжливою для сімейного бюджету. Також це має суттєво знизити дефектуру лікарських засобів у аптеках: попит на ліки, що повністю відшкодовуються державою, був інколи настільки високим, що у виробників не вистачало потужностей для їх виробництва.

Очікується, що споживання безоплатних лікарських засобів в упаковках зросте на 30%.

Ухвалена постанова передбачає полегшити також бюрократичні та технічні аспекти програми. У 2018 році буде введено електронну звітність для аптек і закладів охорони здоров’я та надано можливість реалізовувати залишки лікарських засобів за цінами попереднього періоду протягом 30 днів.

Окрім цього, постанова передбачає запровадження електронного рецепту. Пілотний проект має розпочатися весною в кількох областях та місті Бахмут.

Електронний рецепт дозволить значно спростити і маршрут пацієнта, і звітування аптечних закладів та кінцевих розпорядників коштів. Крім цього, це дозволить отримати релевантні статистичні дані.

Довідково

Сьогодні програма «Доступні ліки» охоплює три види нозологій: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Реєстр лікарських засобів, що входять до програми реімбурсації (відшкодування вартості ліків державою), налічує 198 препаратів, 32 з яких для пацієнтів є безкоштовними.

Кожна третя аптека бере участь у програмі – нині їх 6 744.

За 8 місяців роботи програми пацієнти отримали ліків майже за 12 мільйонами рецептів на суму понад 500 млн. грн.

Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутися до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

За матеріалами Урядового порталу



Четвер, 28 Грудня 2017 11:31 | Переглядів: 436

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]