Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Інформаційно-аналітичні матеріали для роботи

1) Черговий цинічний фейк від кремлівських маріонеток: «По словам советника главы ДНР Александра Захарченко, сейчас можно говорить об обострении военной ситуации на линии соприкосновения. «Мы еще месяц назад говорили, что за линией разграничения по ту сторону фронта концентрируется техника. Причем запрещенная техника — длинноствольная артиллерия, «Грады» и так далее. Она сейчас начинает работать. При этом, за последнее время кроме малых населенных пунктов сильному обстрелу подверглись кварталы и крупных населенных пунктов — Докучаевска, Горловки и Донецка. Соответственно, в рамках концепции «принуждения к Минску» армия ДНР дает ответ», — обрисовал военную ситуацию Александр Казаков». //antimaydan.info
КОМЕНТАР: насправді, як повідомляє Прес-центр АТО, на різних ділянках лінії зіткнення у темну пору доби російсько-окупаційні війська продовжували грубо порушувати режим тиші. Агресор й надалі застосовує зброю, яка заборонена Мінськими домовленостями, зокрема артилерію і важкі міномети.
На Луганському напрямку ворог з 82-мм мінометів вів вогонь по позиціях сил АТО, довкола Гладосового і Травневого. Зі 120-мм мінометів противник обстріляв захисників Новотошківського.
На Донецькому напрямку епіцентром нестабільності стали околиці Авдіївки, де противник застосував важкі міномети. Крім того, у цьому районі, загарбники випустили півтора десятка артилерійських снарядів калібру 122-мм та стільки ж мін по наших оборонних укріпленнях біля Кам’янки. Також більше двадцяти мін різних калібрів розірвалося неподалік шахти Бутівка.
Загалом, за добу, російсько-терористичні війська 15 разів порушили режим тиші. У випадках, що становили найбільшу небезпеку особовому складу, українські воїни давали агресору адекватну вогневу відповідь…
Раніше, 18.12.2017, Д.Тимчук, народний депутат України, координатор групи «Інформаційний спротив» повідомляв: «… В районе Донецка - участок Пески-Авдеевка с позиционно-рейдовой войной (применение противником диверсантов, снайперов, минно-диверсионных действий, «подкреплённые» регулярными короткими, но мощными и интенсивными обстрелами из миномётов и бронетехники (в основном используют для этого БМП и БТР-ы, но часто появляются и специально выделенные и тщательно замаскированные на этом участке именно для обстрелов на переднем крае 2-3 танка);
- район Горловки: после ситуации с Гладосово-Травневым, а также напряжения на участке от Каменки до Верхнеторецкого и Троицкого, оккупанты стали активно усиливать свою «3-ю омсбр» (в первую очередь её огневые средства – артиллерию и миномётные подразделения), как и примыкающие к её зоне ответственности с юга «сводные» подразделения. Появившиеся в терминологии боевиков выражения «блокированная Горловка», «провокации ВСУ по срезанию выступов» и прочие – явно выдают опасения российского командования насчёт судьбы так называемого «Горловского гарнизона». В качестве реакции со стороны оккупантов – регулярные обстрелы по периметру, в том числе из 120-мм миномётов и 122-мм ствольной артиллерии.
В общем контексте боевых действий обращает на себя внимание активизация оккупантов на участках в районе Докучаевска (вплоть до попыток массированным применением миномётов «отодвинуть» от данного н.п. передовые позиции ВСУ северо-западнее и юго-западнее Докучаевска), явно нарастающее напряжение юго-западнее Стылы (район Петровского) и «традиционные» попытки противника нанести максимальное огневое поражение передовым подразделениям ВСУ на Мариупольском направлении по обеим сторонам трассы Мариуполь- Бойковское (быв.Тельманово) (а именно, участки Павлополь-Пищевик, Водяное-Широкино). В штабе 8-й армии ВС РФ, которой с недавнего времени оперативно подчинен «1-й АК ДНР», явно мыслят более трезво, нежели в штабе самого «1-го АК ДНР», и явно предполагают, что отрезание Новоазовской «кишки» от основной территории «ДНР» может стать основным заданием сил АТО на эту зиму…
Перемещение сил и средств оккупантов:
- в н.п. Горловка фиксируется активизация боевиков «3 омсбр 1 АК» - перемещение военной техники происходит в направлении н.п. Гольмовский, Травневое, Гладосово. Руководством бригады дано указание осуществить укрепление позиций своих подразделений и усилить оборону. Возле админздания железнодорожной станции «Никитовка» установлены дополнительные бетонные конструкции и мешки с песком».

2) Надвечір 21.12.2017 канцлер Німеччини Ангела Меркель телефоном обговорила з президентом РФ Володимиром Путіним повернення російських офіцерів у СЦКК. Про це повідомляється, посилаючись на прес-служби уряду ФРН та Кремля. «При обсуждении кризисной ситуации на юго-востоке Украины Ангела Меркель интересовалась причинами вывода российских офицеров из состава Совместного центра контроля и координации прекращения огня и стабилизации линии соприкосновения сторон (СЦКК). Владимир Путин, в частности, отметил, что украинские власти долгое время путем различных ограничений и провокаций целенаправленно затрудняли условия пребывания наших военных и исполнения ими своих обязанностей. На наши неоднократные предложения по урегулированию сложившейся неприемлемой ситуации реакции не последовало». //kremlin.ru
КОМЕНТАР: насправді, Канцлер Німеччини А.Меркель та президент Росії В.Путін погодилися продовжити обговорювати питання, які необхідні для відновлення повноцінної роботи СЦКК на Донбасі. «Сторони обговорили роль українських та російських офіцерів в СЦКК для реалізації Мінських угод та підтримки спостережної місії СММ ОБСЄ. Канцлер наголосила, що функціонування цього центру має бути гарантоване. Співрозмовники погодилися з тим, що рішення щодо деяких відкритих питань повинні бути знайдені задля того, щоб російські офіцери могли повернутися у СЦКК», – повідомив прес-секретар уряду ФРН Ш.Зайбер.
Він також розповів, що А.Меркель і В.Путін привітали чергове перемир'я, якого вдалося досягти 20 грудня на засіданні ТКГ у Мінську.
«Канцлер і президент Росії наголосили на важливості узгодження обміну ув'язненими, які мають бути звільнені якомога швидше, як важливий крок у реалізації Мінських угод», – зазначили у прес-службі Меркель.
Втім, як бачимо у Росії за підсумками перемовин А.Меркель та В.Путіна заявили, що А.Меркель цікавилася причинами виведення російських офіцерів зі складу СЦКК на Донбасі. Більш того, у Москві заявили, нібито Україна цілеспрямовано ускладнювала умови перебування офіцерів ЗС РФ на сході та не зважала на «пропозиції» змінити стан речей.
Також, згідно з повідомленням російської сторони, сторони домовилися, що помічники А.Меркель і В.Путіна додатково опрацюють умови, які зробили би можливим повернення російських офіцерів до складу СЦКК. //5.ua
При цьому, П.Клімкін, Міністр закордонних справ України, наголошує, що дії Російської Федерації щодо загострення ситуації на Донбасі та виходу із СЦКК свідчать про те, що Росія намагається змусити світ говорити з її «ляльками» на Донбасі. Про це глава МЗС України сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Канади Х. Фріланд у Києві.
«…За даними СММ ОБСЄ, тільки на Донецькому напрямку за останній тиждень відбулося 6 тис. обстрілів. Це вихід Росії з СЦКК. Це дуже багато того, що вона робить у Мінську. І логіка дуже проста – примусити всіх інших говорити зі своїми ляльками на території окупованого Донбасу, і примусити перегорнути з ніг на голову весь сенс того, що маємо робити. А сенс дуже простий – Росія має піти з Донбасу і запустити туди міжнародний компонент. А цей міжнародний компонент має турбуватися про безпеку і все, що має бути далі. А зберігати російську колонію не вийде, оскільки російська колонія не увійде до України, як ми її розуміємо – до європейської і демократичної України», - наголосив Клімкін. //censor.net
Водночас, у РНБО України не виключають посилення військових провокацій і активізації військових дій на Донбасі під час передвиборчої кампанії В.Путіна.
Секретар Ради національної безпеки і оборони України О.Турчинов не виключає активізації бойових дій та посилення військових провокацій на Донбасі під час передвиборчої кампанії президента РФ В.Путіна. Про це Турчинов повідомив 22.12.2017 в аеропорту «Київ» під час презентації системи фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства. «Жодних реальних причин для припинення роботи російських представників в СЦКК не існує. Причини виключно політичні, причини виключно провокативні – це виборча кампанія Путіна, під час якої ми не виключаємо посилення військових провокацій і активізації військових дій. Для цього вони відводять свої офіцерів від лінії розмежування (представників Росії з СЦКК – УНІАН) і це є реально проблема», - заявив він.
За словам Секретаря РНБО України, Збройні Сили України готові дати відсіч будь-яким провокаціям агресора. «В той же час я вважаю ми знайдемо механізми як завадити цим провокаціям. У всякому разі ЗСУ готові захищати Україну і поступок ніяких не буде», - підкреслив О.Турчинов.
Нагадаємо, 18.12.2017 у міністерстві закордонних справ РФ заявили, що Росія припиняє роботу свого представництва в СЦКК через «напружену морально-психологічну обстановку» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців» до російських військових. У МЗС України вважають, що це рішення РФ істотно підриває Мінські угоди. У Генштабі ЗСУ підкреслили, що заяви РФ про нібито зневажливе ставлення українських військовослужбовців до російських колег у СЦКК не відповідають дійсності.
У Спеціальній моніторингової місії ОБСЄ заявили, що СЦКК відіграє важливу роль у виконанні Мінських угод і гарантуванні безпеки спостерігачів місії. Також у СММ ОБСЄ заявили, що місця відкликаних з СЦКК російських офіцерів зайняли бойовики.
20.12.2017 представник України в робочій підгрупі з питань безпеки ТКГ Є.Марчук повідомив, що Росія готова повернути своїх військових до СЦКК за певних умов. «Щойно представник РФ у нашій групі з питань безпеки зробив офіційну заяву про те, що Росія готова повернути своїх військових до СЦКК при певних умовах. Це затвердження положення про СЦКК, їхній статус, гарантії безпеки тощо», - підкреслив Є.Марчук. //unian.ua

3) Росіяни запанікували через рішення США і заявили, що США і Канада поставками зброї Україні розпалять конфлікт на Донбасі і сприятимуть втягуванню в нього представників інших держав:
«Замглавы МИД России Григорий Карасин: «Принимая решение об отправке Киеву подобного оружия, США и Канада открывают «ящик Пандоры» и, по сути, втягиваются во внутриукраинский конфликт, вновь разжигают и интернационализируют его» // mk.ru
КОМЕНТАР: Президент України П.О.Порошенко вважає рішення США про надання Україні летальної оборонної зброї «гідною відповіддю на продовження окупації Росією української території».
«Як і домовлялися з президентом Дональдом Трампом, без зайвого галасу, спокійно, Україна отримає летальну оборонну зброю зі США. Це принципове та довгоочікуване рішення Американської адміністрації було підтверджено під час моєї вчорашньої розмови з Держсекретарем Рексом Тіллерсоном», – написав П.О.Порошенко на своїй сторінці у Facebook.
«Вдячний за лідерство Президента Д.Трампа, чітку позицію всіх наших американських друзів та рішучу двопартійну підтримку України. Такий крок в тандемі з посиленням санкцій проти Росії - гідна відповідь на продовження окупації української території, невиконання Москвою своїх зобов’язань, та продовження накачування Донбасу важкою зброєю», - наголосив П.О.Порошенко.
Глава держави підкреслив: «Американська зброя в руках українських воїнів - не для наступу, а для рішучої відсічі агресору, захисту українських воїнів та мирного населення, а також ефективної самооборони відповідно до Статті 51 Статуту ООН. Це також трансатлантичне щеплення від російського вірусу агресії».
«Україна переможе», - впевнений П.О.Порошенко. //president.gov.ua
Такої ж позиції дотримується і Міністр оборони України С.Полторак: «Україна отримає зброю від США… Ця допомога не для наступу, а для захисту нашої території від агресора. Вдячний за послідовну підтримку Сполучених Штатів Америки у нашій боротьбі за незалежність!» //mil.gov.ua
Посол України у США В.Чалий також прокоментував рішення Білого дому дозволити постачання летального озброєння українській стороні. Відповідний запис він опублікував у Facebook: «Нарешті! Наші стратегічні партнери - США остаточно визначилися: Україна, як суверенна країна, має легітимне право на закупівлю і отримання оборонних озброєнь, в тому числі летальних. Це - справедливий і правильний крок з точки зору наближення миру. Слабкість провокує агресора. Сила - його стримує і примушує до миру. Дякую всім, хто наближав це рішення, яке буде мати довгостроковий вплив не тільки на розвиток стратегічного партнерства України та США, але й на забезпечення безпеки в Європі».
Т.Березовець, політолог: «У Кремлі зі здриганням очікують підсумків розслідування про втручання російських спецслужб у президентські вибори в США на початку лютого. За цим неминуче послідує новий пакет персональних санкцій. А полів, на яких американська адміністрація готує сюрпризи, ще ой як багато», – написав Т.Березовець. //fakty.ictv.ua…

4) Посіпака кремлівського карлика, заступник міністра закордонних справ РФ Г.Карасін черговий раз проголосив бачення Москви щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, приправивши свої заяви добрячою порцією лицедійства та брехні.
«Из предложенной нами резолюции видно, что главной задачей миротворцев должно стать обеспечение безопасности специальной мониторинговой миссии ОБСЕ. Мы видим искусственные попытки изменить эту концепцию в сторону внедрения некоей внешней администрации на юго-востоке с перекрытием границы между Донбассом и Россией. Об этом не может быть и речи. Россия никогда этого не допустит.
Могу себе представить, что будет, если отрезать жителей Донбасса от границы поддержки, моральной и гуманитарной, которой сейчас является отрезок нашей границы с Луганской и Донецкой областями. Мы на такой риск пойти не можем, мы не станем рисковать тысячами жизней наших украинских соседей» //kommersant.ru
КОМЕНТАР: насправді «захист» представників моніторингової місії ОБСЄ та «інтереси мирного населення» Донбасу для РФ є блюзнірством та чи не найцинічнішим брехливим виправданням злочинів, які продовжують чинитися на території України з боку регулярних російських військ та їх найманців.
У свою чергу, українські дипломати спільно з міжнародним співтовариством продовжують просувати ініціативу стосовно введення миротворчої місії ООН на всій тимчасово неконтрольованій території сходу України, включаючи кордон з РФ. Про це неодноразово заявляв Міністр закордонних справ України П.Клімкін.
«Росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт «окупаційної адміністрації». Моя відповідь на це така: окупаційна адміністрація там уже існує. Нам потрібна реальна місія, яка буде покривати всю територію окупованого Донбасу, неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону, до того ж, безумовно, матиме міцний і потужний мандат щодо роззброєння, стримування, реального відведення військ, включаючи російські сили та всі види озброєння, а також, звичайно, готуватиме Донбас до майбутніх виборів. Формула дуже проста: Росія виходить, міжнародні сили заходять».
«Але проблема лише в Росії, яка хоче залишити ситуацію такою, як вона є, а також продовжувати використовувати Донбас – про який вона взагалі не піклується – як інструмент для подальшої дестабілізації України і Європи», – заявив голова українського МЗС під час прес-брифінгу в штаб-квартирі ООН (16.12.2017 – ред.) .
Голова МЗС України також підкреслив, що альтернативою для миротворчої місії ООН на Донбасі може бути лише заморожування ситуації на російських умовах.
«І це буде бомбою уповільненої дії – не тільки для нас, для України, але й для всіх», – наголосив міністр. //pravda.com.ua
Разом з тим, командувач Національною гвардією України Ю.Аллеров відповідаючи на запитання про те, чи могло б введення миротворчої місії ООН переломити ситуацію з безпекою в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі, сказав: «Ще одразу після призначення командувачем Національною гвардією України 30 грудня 2015 року я говорив, що лише місія, що дозволяє взяти під контроль кордон, не допустить приплив озброєння, боєприпасів і нових формувань». //ua.censor.net.ua



Вівторок, 02 Січня 2018 07:59 | Переглядів: 362

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]