Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Застосування законодавства у сфері державної допомоги

Турбота про дітей, які втратили свого годувальника (батька чи мати або обох батьків), - є обов’язком держави

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності.
На сьогоднішній день багато осіб з числа дітей померлих не набувають права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, оскільки годувальник на день смерті не мав необхідного страхового стажу в залежності від віку на цей день.
Відтак, на цих дітей призначається передбачена Законом України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” допомога на дітей одиноким матерям (батькам), яка призначається матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам".
Звертаємо увагу на те, що допомога одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
Допомога виплачується протягом шести календарних місяців.
Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання допомоги дітям померлого годувальника» від 07.02.2017 № 1836-VIII врегульовано питання призначення державної соціальної допомоги дітям померлого годувальника, який за життя не набув права на пенсію.
Допомога дитині померлого годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду допомоги надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника.
Розмір державної соціальної допомоги встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:
150 відсотків – на трьох і більше дітей померлого годувальника;
120 відсотків – на двох дітей померлого годувальника;
100 відсотків – на одну дитину померлого годувальника.
Державна соціальна допомога дитині померлого годувальника призначається на період до досягнення нею 18 років (тих, хто навчається – 23 років).
Таким чином, внесено зміни до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”:
- розширено коло осіб, що мають право на державну соціальну допомогу, дітьми віком до 18 років (тих, хто навчається – 23 років) у разі смерті одного з батьків, що не набув права на пенсію, та надано право на одержання у зв’язку цим лише одного виду державної допомоги (за вибором);
- визначено умови та період на який призначається допомога;
- встановлено розмір такої допомоги на кожну дитину виходячи з прожиткового мінімуму для непрацездатних незалежно від доходу сім’ї.
Для отримання ґрунтовних роз’яснень з даного питання рекомендуємо звертатися до управління соціального захисту населення Запорізької райдержадміністрації за адресою: м. Запоріжжя, вул. Розенталь, буд. 3-а, каб. № 9 або за телефоном 223-61-72.

 



Четвер, 25 Січня 2018 10:32 | Переглядів: 292

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]