Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Процес об’єднання територіальних громад динамічно розвивається

Зміни у процесі децентралізації та питання створення нових територіальних громад обговорили учасники пленуму-семінару, присвяченому проведенню структурних реформ в Україні. Про хід реформи децентралізації у Запорізькій області поінформувала керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

Посадовець нагадала, що до початку реформи на території області функціонували 299 базових місцевих рад, більшість з яких були дотаційні, не спроможні забезпечити належний рівень життя в громадах. За результатами трьох років реформування на території області залишилися 187 базових місцевих рад.

Відповідно до затвердженого перспективного плану 100% відсотків території області покривають проектні громади. Всього у Запорізькій області запроектовано створення 67 спроможних територіальних громад (до плану не ввійшли п’ять міст обласного значення).

На сьогодні створено 43 об’єднані територіальні громади, в які об'єдналися 155 місцевих рад, що становить 51% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи.

- Об'єднання територіальних громад протягом 2015-2017 років демонструє зростаючу динаміку: 2015 рік — шість ОТГ; 2016 рік - 18 ОТГ; 2017 рік — 18 ОТГ; у 2018 році вже маємо одну ОТГ та ще дві приймають остаточні рішення про об'єднання. Також відбуваються процеси приєднання до об'єднаних територіальних громад. Так, до Гуляйпільської міської об'єднаної територіальної громади приєдналися три сільські ради. Триває процес приєднання до Водянської сільської територіальної громади Кам’янсько-Дніпровського району Заповітненської сільської ради. Інформація є динамічною та з об'єктивних причин постійно змінюється, - повідомила Зінаїда Бойко.

У 2016 році шість перших ОТГ отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури у сумі 46 млн. 553 тис. грн. Територіальними громадами реалізовано 87 проектів на загальну суму субвенції 44 млн. 922 тис. 802 грн., що становить 96,5 % від суми наданої субвенції.

У 2017 році 16 об'єднаних територіальних громад Запорізької області отримали державну субвенцію на загальну суму 70 млн. 918 тис. 800 грн. Триває реалізація 104 інфраструктурних проектів. За станом на 03.11.2017 освоєно 26 591,2 тис. грн. коштів державної субвенції або 37,5 % від загального обсягу субвенції.

З 2016 року в області започатковано та успішно впроваджується Програма підтримки розвитку об'єднаних територіальних громад, яка передбачає надання ОТГ субвенції з обласного бюджету для реалізації проектів з модернізації інфраструктури.

Так, у 2016 році за цією програмою шість ОТГ отримали з обласного бюджету 5 млн. грн. (по 833 тис. грн.), за рахунок яких успішно реалізовано 20 проектів. У 2017 році на підтримку розвитку інфраструктури 24 ОТГ отримали фінансування у розмірі 12 млн. грн. (по 500 тис. грн.). Реалізовано 36 проектів на загальну суму субвенції 10 млн. 963 тис. 49 грн. (91,36%).

Цього року облдержадміністрацією оновлено Програму підтримки розвитку об'єднаних територіальних громад, якою передбачено фінансування з обласного бюджету у розмірі близько 11 млн. грн. за двома актуальними напрямками: розробка стратегій розвитку ОТГ та розробка схем планування територій ОТГ.

Майже всі громади беруть активну участь у проектах міжнародної технічної допомоги, залучаючи значні фінансові ресурси на модернізацію інфраструктури, покращення бізнес середовища та наближення адміністративних послуг до громадян.

Такі проекти як ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», міжнародні організації GIZ, Європейський інвестиційний банк, Український фонд соціальних інвестицій та інші надають значні фінансові ресурси для сприяння розвитку ОТГ.

У галузі медицини, як і в усій державі, триває процес реформування. У Запорізькій області затверджено перелік та склад п’яти госпітальних округів: Запорізький, Бердянський, Мелітопольський, Пологівський та Василівський, до яких входять і об’єднані територіальні громади.

З березня 2017 року розпочав функціонування єдиний диспетчерський центр служби екстреної медичної допомоги з використанням сучасних GPS технологій. Запорізька область стала однією з небагатьох, де почала працювати нова система, що дозволить керувати всіма бригадами екстреної медичної допомоги регіону, які обслуговують у середньому до 500 тисяч викликів протягом року.

Активно впроваджується реформа у сфері освіти, у рамках якої в області створено 13 опорних закладів із 18 філіями.

З метою популяризації та відкритості добровільного об'єднання територіальних громад області розроблено та оприлюднено «Атлас децентралізації», в якому наочно показано процеси, що відбуваються в цій сфері: які є проектні громади, як фактично об'єднуються громади, їх показники тощо. Інформація в атласі постійно актуалізується.

Відповідно до моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця проводиться Мінрегіоном України, Запорізька область входить до «зеленої» зони лідерів децентралізації та посідає 4 місце.

- Але ми не збавляємо темпів. На сьогодні активно тривають процеси об'єднання в громади на територіях Розівського, Новомиколаївського, Пологівського, Приморського, Токмацькго районів області, - зазначила Зінаїда Бойко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Понеділок, 05 Березня 2018 11:03 | Переглядів: 302

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]