Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Вчимо дитину правил поведінки під час пожежі вдома

Сучасні батьки активно розвивають інтелектуальну та фізичну сфери у дітей, а на розвиток таких життєво важливих вмінь та навичок – як правила поведінки під час небезпечних ситуацій, на жаль, не вистачає ні часу, ні компетенції. Однак, ці знання в першу чергу у зоні відповідальності батьків, а не освітньо-виховних закладів.

Як поводитися під час пожежі потрібно вчити змалечку. Оптимальним віком для вивчення азів безпеки під час пожежі є вік 3-4 роки. Батькам варто пояснити дитині чому вогонь та дим небезпечні, як вони виникають, і що робити у разі пожежі. У віці 5-7 років дитина має чітко ідентифікувати рівень небезпеки ситуації, знати правила поведінки під час пожежі та знати як кликати на допомогу. Вивчення основ протипожежної безпеки має починатися з обговорення ситуації, гри (моделювання ситуацій, вікторини «можна-не можна», повчальних історій) та прикладів.

Статистика говорить, що 90% випадків пожеж виникає через порушення правил поводження з вогнем (ігри з сірниками, запальничками, свічками, петардами, феєрверками). У випадку займання у квартирі чи інших закритих приміщеннях рівень летальності 9 з 10 осіб.

Батькам варто пам’ятати, що не можна залишати дітей до 7 років надовго самих вдома. У разі пожежі дитина не зможе врятуватися самостійно. Потрібно навчити дитину відчиняти двері, не залишати дитину без ключів. Не слід залишати на видних місцях сірники, запальнички, стежити за справністю електроприладів, ступенем зношеності ізоляції електрошнурів, ховати від дітей місткості з хімікатами та горючими речовинами.

Що робити якщо виникла пожежа і поруч немає дорослих:
Не панікувати, постаратися бути зібраним і уважним. Для дитини бути зібраним дуже важко. Але якщо в ігровій формі чи у формі вікторини час від часу проговорювати алгоритм поведінки – дитина буде впевнена у своїх діях.
Не намагайтеся загасити сильну пожежу самостійно, намагайтеся швидше залишити приміщення.
Якщо загорівся електроприлад, його терміново потрібно вимкнути й накрити ковдрою чи килимом. Такі дії обмежать доступ кисню до об’єкта займання, зменшить або знищить полум’я.
Якщо є молодші брати та сестри, старші повинні допомогти вибратися з приміщення.
Викликати пожежну службу за телефоном 101. Повідомити своє прізвище, точну адресу, поверх, сказати, що і де горить.
Сповістити про пожежу батькам і сусідам. Якщо з приміщення не можна вийти: зачинити усі вікна і двері, щоб зупинити поширення вогню.
Не можна ховатися під ліжко, в шафи, у ванну кімнату, потрібно постаратися залишити квартиру.
Дим не менш небезпечний, ніж вогонь. Якщо в приміщенні дим, потрібно закрити ніс і рот мокрим рушником, хусткою або шарфом, лягти на підлогу і повзти до виходу — знизу диму менше.
Якщо пожежею охоплена одна з кімнат, потрібно щільно закрити двері кімнати, що палає, та постаратися ущільнити двері, змоченими у воді ганчірками, там, де є щілини, щоб не проходив дим.
Якщо горить сусідня квартира, і в тамбурі, і на сходовому майданчику – вогонь, і немає можливості виходу по сходах на вулицю, необхідно ущільнити вхідні двері в квартиру і поливати її водою до приїзду пожежної бригади.
Якщо доведеться пробиратися через приміщення охоплене вогнем, потрібно облити себе водою, намочити ковдру або покривало, накритися ним, набрати в легені повітря, постаратися затримати дихання і якомога швидше подолати небезпечне місце.
Якщо полум’я перекинулося на одяг дитини, потрібно лягти на підлогу і перекочуючись, гасити її.
Якщо немає можливості вибратися з квартири, що палає, треба вийти на балкон, щільно закривши за собою двері. Краще не спускатися з балкона за допомогою простирадл або мотузок чи водостічними трубами — це дуже небезпечно.
Під час пожежі користуватися ліфтом не можна, через знеструмлення він може відключитися і дитина опинитися у пастці.
Перевірте наскільки ваші діти обізнані щодо поведінки під час пожежі. Не відкладайте навчання на завтра.

 

http://mini-rivne.com



Вівторок, 03 Квітня 2018 09:38 | Переглядів: 799

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]