Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Вжиття тимчасових заходів Європейським судом з прав людини

У національному законодавстві існує гарантія виконання рішень суду на будь-якій стадії процесу, коли судом може бути вжито заходи, які забезпечують позов. Схожий порядок забезпечення прав заявника є і під час розгляду справ в Європейському суді з прав людини (далі - Суд). Згідно Правила 39 Регламенту Суду, Суд може наказати вжити тимчасових заходів, що обов’язкові для держави, якої вони стосуються. Такі заходи застосовуються лише у виняткових випадках.
Суд застосовує тимчасові заходи проти держави лише у випадках, коли після розгляду усієї відповідної інформації він вважає, що у разі незастосування таких заходів, заявнику загрожує значна непоправна шкода. Хоча Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенція) або Регламент Суду не містять конкретних положень щодо сфер, в яких застосовується Правило 39, запити на їх застосування, як правило, стосуються права на життя (стаття 2 Конвенції), права не піддаватися катуванню або нелюдському поводженню (стаття 3 Конвенції), права на повагу до приватного і сімейного життя (стаття 8 Конвенції), і дуже рідко – інших прав, гарантованих Конвенцією. Переважна більшість справ, в яких були вжиті тимчасові заходи, стосуються депортації та процедур екстрадиції.
Спеціального формуляру для підготовки клопотання про вжиття тимчасових заходів не існує. Клопотання про застосування тимчасових заходів виготовляється у довільній формі, але заявники чи їхні представники, які подають клопотання, відповідно до Правила 39 Регламента Суду, повинні дотримуватись таких вимог:
1. Надати інформацію на обґрунтування клопотання, тобто заявник повинен детально вказати підстави, на яких ґрунтуються його конкретні побоювання, характер стверджуваних ризиків та положення Конвенції, які на думку заявника, було порушено. Важливо, щоб клопотання супроводжувалося усіма необхідними документами, зокрема рішеннями національних судів чи інших органів, а також іншими матеріалами, що підтримують твердження заявника (наприклад, у разі прохання вжиття заходів медичного характеру, такими матеріалами є відповідна медична документація про стан здоров’я особи та висновки лікарів про необхідність спеціального медичного лікування або лікування у спеціалізованих медичних установах). Якщо справа вже знаходиться на розгляді Суду, клопотання повинно містити посилання на номер, наданій цій справі.
2. Спосіб відправки – клопотання необхідно надсилати факсом або поштою. Суд не розглядатиме клопотання, надіслані електронною поштою.
3. Вчасне подання клопотання – воно повинно надсилатись якомога швидше після ухвалення остаточного рішення, прийнятого на національному рівні, для того, щоб надати Суду та його Секретаріату достатньо часу для його розгляду. Суд може не встигнути розглянути клопотання у справах про видворення, які надіслані у строк менший, ніж один робочий день до часу запланованого видворення.
4. Внутрішні засоби захисту, що призупиняють дію рішення, яке оскаржується – Суд не є апеляційною інстанцією стосовно рішень національних судів. Перед тим, як звертатись до Суду з клопотанням про застосування тимчасових заходів, заявники у справах, які стосуються екстрадиції та видворення повинні використати внутрішні засоби захисту, які можуть призупинити видворення.
5. Подальші дії – заявники, що клопочуть про застосування тимчасових заходів за Правилом 39, повинні обов’язково відповідати на листи отримані від Секретаріату Суду. Зокрема, у випадку відмови у застосуванні тимчасових заходів, вони повинні повідомити Суд, чи вони бажають підтримувати свою заяву. У випадках, коли тимчасові заходи були застосовані, вони повинні регулярно і невідкладно повідомляти Суд про стан будь-якого внутрішнього провадження, що триває. Невиконання цих вимог може призвести до виключення справи зі списку справ Суду.
Як зв’язатися із Судом? В суді виділено спеціальний факс для надсилання клопотань про застосування тимчасових заходів: +33 (0)3 88 41 39 00. Після цього потрібно засобами поштового зв’язку направити до Страсбургу подане клопотання із додатками. Невикористання цього номеру може призвести до затримки в розгляді клопотання, особливо у період свят. Суд отримує кореспонденцію з понеділка по п’ятницю з 8 до 16.00, але варто враховувати різницю у часі, а також святкові і вихідні дні. Клопотання надіслані після 16.00, як правило, не розглядатимуться в той же день.
Запити мають бути викладені ґрунтовно та стисло, наскільки це можливо. Утім, якщо факс перебільшує 10 сторінок, рекомендується надіслати його в декілька етапів, щоб він був отриманий та розглянутий за найкращих умов. У справах щодо депортації та екстрадиції слід вказувати дату, коли очікується видворення.
Після подання запиту на вжиття тимчасових заходів заявник чи його представник мають слідкувати за розвитком подій. Зокрема, надзвичайно важливо негайно інформувати Суд про будь-які зміни адміністративного чи іншого становища заявника (наприклад, отримання дозволу на проживання чи повернення до країни походження). Представник заявника також повинен за власної ініціативи невідкладно повідомляти Суд, якщо він втратив зв'язок зі своїм клієнтом.
Слід пам’ятати, що клопотання про вжиття тимчасових заходів може бути подано як разом із основною заявою про стверджувані порушення прав та обовязків, викладених у Конвенції, так і окремо. У разі подання окремого клопотання про вжиття тимчасових заходів, Суд в своєму листі повідомить дату, до якої має бути надіслана основна заява. У разі невиконання цих вимог Суд її не розглядатиме.

 

Головне
територіальне управління
юстиції у Запорізькій області



Вівторок, 29 Травня 2018 09:52 | Переглядів: 244

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]