Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин по Запорізькому району

Скрізь у посівах озимих, осередково ярих зернових культур продовжується розвиток усіх стадій клопа шкідливої черепашки та клопа елії гостроголової. Відбувається відродження та живлення личинок фітофага. Проведено обстеження посівів для виявлення осередків і встановлення чисельності шкідника на площі 1,3 тис.га, з них заселено 0,6 тис.га. Середня чисельність личинок І-II і ІІІ віків від 0,1 до 1,3 екземплярів на м2 . Максимальний рівень заселеності встановлено на полях, де середня чисельність личинок сягає від 4,5 до 5,1 личинок на м2 , багато рослин з частковою і повною білоколосицею, стебла рослин деформовані,пошкоджені клопом. Для збереження технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки слід проводити за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2-х лич./м2 і більше, на решті посівів за 4-6 лич./м2.
Повсюди у посівах озимих та ярих зернових колосових відчутної шкоди рослинам завдає пшеничний трипс, який в допороговій чисельності заселив більше половини рослин озимої пшениці. При щільності трипсів 20-30 екземплярів личинок/колос (ЕПШ) втрати врожаю сягають до 14%, тому такі площі підлягають хімічному захисту. Посіви озимої пшениці профілактично було оздоровлено від борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, кореневих гнилей фунгіцидами Рекс Дуо,КС, Топсін-500,КС, Амістар Екстра,КС та ін.. на площі 9,5 тис.га.
Горох на 3-20% рослин скрізь заселяють та пошкоджують гороховий зерноїд, попелиці .
На хрестоцвітих культурах (гірчиця, ріпак) спостерігався масовий літ капустяної молі, резерватором якої були хрестоцвіті бур’яни та розширенні посівні площі під ріпаком. Тому саме на хрестоцвітих культурах слід проконтролювати її чисельність.
Шкідник продірявлює листя культури наскрізь невеликими , переважно круглими отворами, а також обгризає стулки стручка та виїдає недозріле м’яке насіння. Пошкодження, завданні цим шкідником специфічні – схожі на «віконця».
Посівам соняшнику 3-5% шкодять геліхризова попелиця, яка є переносником вірусних захворювань. Тепла та суха погода сприяють розмноженню попелиць. Скрізь у посівах літають та відкладають яйця метелики підгризаючих та листогризучих совок.Розпочалось ураження посівів соняшнику альтернаріозом та фомозом.
В неугіддях, узбіччях доріг, багаторічних травах виплоджуються личинки саранових (нестадні види – кобилки, коники, ін., стадні – італійський прус). Переважають личинки першого-другого віків, Погодні умови цьогорічного вегетаційного періоду створюють передумови зростання чисельності та значних пошкоджень рослин у посівах сільськогосподарських культур. Захист посівів доцільний за чисельність на кв.м 10-15 личинок нестадних саранових, 2-5 екз. італійського пруса дозволеними до використання інсектицидами.
У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

 

Управлінні агропромислового розвитку райдержадміністрації



Середа, 06 Червня 2018 11:14 | Переглядів: 227

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]