Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ПАМ’ЯТНІ МІСЦЯ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ З’ЯВЛЯТЬСЯ НА ІНТЕРАКТИВНІЙ КАРТІ

У рамках відзначення сторіччя Української революції 1917-1921 років у м. Київ відбувся методичний семінар, присвячений формуванню інтерактивної карти національно-визвольних змагань. Поділитися досвідом прибули представники різних областей, науковці, краєзнавці. Запорізький регіон представляв заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко.

Відкриваючи зустріч, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир Вятрович наголосив: «Необхідно активно популяризувати революційні події, розповісти широкому загалу про ідеї, лідерів та перебіг українського патріотичного руху. За часів російської агресії потрібно продемонструвати сталість традицій українського державотворення, досвід державного будівництва УНР, Гетьманату, Директорії, остаточно зруйнувати комуністичні міфи. Крім цього, важливо показати регіональний вимір революційних подій, що охоплювали всю територію Україну – від Донбасу до Закарпаття.

Відомий дослідник Ярослав Файзуллін зазначив, що завдяки ухваленню Закону «Про правовий статус та вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» визнано наступність Української державності від Української Народної Республіки. Як результат, відзначено ювілеї українського парламентаризму, першого Уряду України, дипломатичної та архівної служби, прикордонних військ і морської піхоти, національні військові традиції відроджуються у назвах бойових бригад Збройних Сил України.

Про особливості геоінформаційної системи, присвяченої подіям 1917-1921 років, розповіли історики Богдан Короленко та Максим Майоров. За їх словами, на електронній карті будуть позначені пам’ятні об’єкти тих часів. Серед них – будівлі, де працювали українські урядовці, квартирували військові частини, місця боїв, поховання учасників Української революції, пам’ятники, вулиці, названі на честь борців за волю України. Готувати матеріали будуть обласні науково-редакційні групи, а вносити на веб-ресурс – фахівці Українського інституту національної пам’яті.

Як повідомив Олександр Зубченко, у нашій області вже виявлено понад 20 місць пам’яті Української революції, встановлено 11 меморіальних та інформаційних дошок. Окрему увагу приділено вшануванню подвигу бійців селянської повстанської армії Нестора Махна.

З інтерактивною картою можна ознайомитися на сайті unr.memory.gov.ua. Кожне місце революційних подій буде детально описано, показано на сучасній та історичній картах, позначено точними координатами, а також будуть викладені фото, відео та інша корисна інформація. У тестовому режимі проект запрацює на початку осені.

,

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 07 Червня 2018 12:38 | Переглядів: 230

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]