Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ВАРТО ЗНАТИ: ПОСЛУГИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ, ЩО НАДАЮТЬСЯ БЕЗОПЛАТНО

В Україні триває медична реформа. Міністерство охорони здоров’я України надає роз’яснення для громадян щодо трансформації системи. Перші комунальні і приватні медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Усього в країні 161 медичний заклад уклали подібні договори, з них усього два заклади Запорізької області: це Широківський центр первинної медико-санітарної допомоги «Сімейний лікар» та Веселівський центр медико-санітарної допомоги. Водночас ці ж сімейні лікарі закладів надають своїм пацієнтам спектр послуг первинної медичної допомоги безоплатно, адже пацієнти вже оплатили ці послуги зі своїх податків.

До цього списку медичного обслуговування відноситься:

- Діагностика та лікування. Сімейні лікарі, терапевти та педіатри спостерігатимуть за станом здоров’я, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння. За потреби лікар надасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги.

- Лікар самостійно визначатиме необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Лікар може дати поради щодо полегшення стану по телефону, а пізніше, під час прийому у закладі направити на аналізи та дослідження, уточнити діагноз та призначити необхідне лікування. Лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність. Невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні стану здоров'я надаватиметься в медичному закладі.

- На рівні первинної медичної допомоги у пакет послуг входять такі аналізи і дослідження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограма; вимірювання ваги, зросту, окружності талії; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропонін; швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити. Інші дослідження та аналізи виконуються за направленням лікаря у закладах спеціалізованої допомоги.

- Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога. Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов’язкові огляди, навіть коли дитина здорова: 10 оглядів лікаря і шість оглядів медсестри у перший рік, два огляди у другий і один огляд у третій роки.

- Лікар має слідкувати за вакцинацією дитини за календарем щеплень. Держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

- Новий Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань. Щороку проводиться огляд пацієнтів, що мають захворювання цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз; раз на два роки при захворюванні на рак молочної залози; раз на 1-2 роки, залежно від факторів ризику при гіпертонічній хворобі та інших серцево-судинних захворюваннях, а також маючи колоректальний рак або рак передміхурової залози.

- Рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки», також виписуватиме лікар.

- У компетенції лікаря первинки також окремі послуги паліативної допомоги – спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому. Також лікар може видати потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

У Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації закликають населення не бути байдужими до свого здоров’я та підписувати декларацій із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Таким чином, громадяни убезпечать себе і свої родини на випадок хвороби, а заклади охорони здоров’я і лікарі отримуватимуть фінансування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 05 Липня 2018 07:26 | Переглядів: 217

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]