Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Переможці другої п’ятиденки – хлібороби ТОВ «Дана»

Який красивий український степ жнивної пори! Землю сповна затопила жовто-зелена повінь. Неначе саме сонце поцілувало лани і заворожено зупинилась тиша перед яскравим золотом пшеничних рівнин. Хочеться потримати в руках золоте колосся, пройтися по свіжій, теплій стерні, прим’ятій до землі колесами гігантських збиральних машин. Повітря майже не рухається – спека. Витає над полем запах теплого зерна і свіжоскошеної стерні – жнива.
На одному із жнивних ланів ТОВ «Дана» нас зустрічає молодий аграрій Артем Джеріхов, стомлений, але усміхнений і доброзичливий, енергійний і позитивний. Із задоволенням проводжає на поле, де працює колектив комбайнового агрегату Василя Олександровича Лизі, який вийшов переможцем у районному змаганні за підсумками другої жнивної п’ятиденки. У складі збиральної ланки – помічник комбайнера Сергій Анантолійович Мусійченко та водій Олександр Анатолійович Порожняк. За три робочі дні комбайном Джон Дір вони обмолотили хліба на 50- гектарній площі і намолотили 205 тонн зерна.
Саме на хлібному лані з перемогою трудівників привітали голова райдержадміністрації Анатолій Васюк, голова районної ради Анатолій Шевчишин, начальник управління агропромислового розвитку Віктор Тютюма та голова райкому профспілки працівників АПК Борис Коношенко. Вони вручили лідерам Почесну грамоту, Вимпел і матеріальну допомогу, передбачену умовами змагання. Подякували хліборобам за важку працю, побажали трудівникам і адміністрації ТОВ «Дана» нових перемог, рясних ужинків, мирного неба, визнання їхньої нелегкої, але такої потрібної усім праці, яка годує весь світ.
Подякувавши за визнання та нагороди, хлібороби знову взялися за справу і вже за якийсь час їхній агрегат був наче біля самісінького горизонту… Тож і подумалось: ось де воно – щастя – хвилюватися за врожай, бо знаєш: він потрібен людям.
- Агрофірма існує біля довх десятків років, - розповідає Артем Анатолійович. – Орендуємо землі на території Григорівської та Балабинської місцевих рад, в загальній кількості 1100 гектарів. Упродовж трьох останніх років дотримуємося сівозміни у три культури: горох, озима пшениця і соняшник. Для потреб пайовиків висіваємо трохи ячменю, кукурудзи, але в умовах суходолу вирощувати її проблемно. Парові ділянки залишаємо тільки під елітне насіння пшениці. Горох, щоправда, не завжди виправдовує себе, але його посіви допомагають очистити поля від бур’янів, вирівнюють грунт по горизонту і є хорошим попередником під посів інших культур сівозміни. Цього року, незважаючи на численні примхи погоди, розраховуємо на непоганий урожай. Упродовж останніх 90 днів – жодного дощу. Однак, ми витримали всю агротехніку вирощування культур, доклали чимало зусиль для спільного короваю. Тож працюють люди, як кажуть, на повну.
До збирання ранніх зернових у ТОВ «Дана» підготувались заздалегідь. У господарстві два імпортні комбайни, щоправда, не нові але механізатори тримають їх у задовільному стані. Чужих комбайнів на жнива не залучають, впоруються своїми силами, жнивують увесь світловий день. Бо ж найманці, кажуть, «женуть» гектари, тож багато врожаю втрачається.
Не беруть тут і кредитів. Завжди прагнуть гідно і вчасно розраховуватися з пайовиками, відповідально сплачують податки, сприяють соціальній сфері села, надають допомогу учасникам АТО.

Під час нашого спілкування Артем Анатолійович зазначив, що у них колектив невеликий, всього четверо механізаторів. Крім уже згаданих – Сергій Єпанов. Працюють дружно, відповідально, заміняють один одного, виконують всі необхідні роботи.
- Олександр Порожняк відвозить зерно, - розповідає Артем Анатолійович, - а нині лущитиме стерню, якої вже маємо для обробітку більше ста гектарів. Не можна ж допустити, щоб вона пересихала.
Господарський підхід у нашого співрозмовника до всього. Він інженер, аграрній науці навчається самостійно, більше у колег, на практиці. І бачиться, має шанобливе ставлення до людей, з якими працює. Свого молодого керівника вони називають «батьком». Сьогодні, попри всі технології та потужну техніку, без участі людини жнива просто не відбудуться. Бо всяка робота, пов’язана з землею, потребує господаря. Того, хто по-справжньому любить та поважає рідну землю, віддає належне її щедротам та дбає про кожного працівника, котрий жне дорогоцінні колоски пшениці.
- Турбота про хліб є рівнозначною турботі про країну, про благополуччя її жителів, про майбутнє нас всіх. Я радий сьогодні за наших хліборобів, - сказав на завершення Артем Анатолійович, - які роблять все можливе і неможливе для здобуття високих показників у зборі врожаю. Дякую за визнання нашої праці і бажаю всім міцного здоров’я, щастя, наснаги, терпіння, щедрої долі, успіхів у всіх починаннях, добрих врожаїв. Нехай в нашій державі буде мир, колосяться ниви, світить сонце і сміються діти.

 

 



Вівторок, 10 Липня 2018 14:50 | Переглядів: 324

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]