Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Як вберегти природу і себе від сміття

Проблема роздільного збирання сміття вже давно вирішується в ряді українських міст і селищ та країнах Європи. Роздільне збирання побутових відходів - це метод збирання, за якими ресурсоцінні компоненти побутових відходів - папір, скло, пластик, метал - збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання.
За даними досліджень, практично кожен українець виробляє на рік більше 300 кг сміття або 2 дворових контейнерів сміття. Помножте на кількість українців. Все це вивозиться на сміттєзвалища, загальна площа яких в Україні більша за площу Кіпра.
Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище - грунт, повітря, воду, - залишаючись там від декількох до сотень років, тому що природа не може їх дуже швидко самостійно переробити: папір переробляється 2-3 роки; консервна банка - 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет - 200 років; пластикова пляшка - 500 років; скло - більше 1000 років. В першу чергу, довкілля забруднює фільтрат - це отруйна рідина, яка проходить через усе звалище та несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання у людей. І саме страшне, що ця вода потрапляє до нас через колодязі, продукти рослинного і тваринного походження.
Часто сміття просто спалюють. І при цьому виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Це той самий сміттєспалювальний завод. Спалювання відходів у дворах розглядається нашими законами як правопорушення та передбачає штрафи.
Бездумно викидаючи відходи або спалюючи їх, ми наносимо шкоду навколишньому середовищу, тобто собі і своїм дітям.
Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи - це сміття; роздільно зібрані відходи - це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.
Відповідно до законодавства, організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів забезпечують органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації.
З 1 січня 2018 року набув чинності пункт "і" ст. 32 Закону України "Про відходи", що передбачає заборону захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Також з 1 січня цього року набула чинності ст. 82.8. Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на громадян від вісімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Слід пам’ятати, що відповідальність за чистоту населеного пункту несе не тільки влада, а і кожен громадянин. Якщо всі ми не стоятимемо осторонь проблеми чистоти довкілля, то і станемо жити чистіше, а отже, краще.

 

Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації



П'ятниця, 03 Серпня 2018 07:19 | Переглядів: 531

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]