Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

Як протидіяти торгівлі людьми? Питання та відповіді.

«Ніхто не повинен знаходитися у рабстві або в підневільному стані; рабство і работоргівля забороняється в усіх її випадках»
Загальна декларація прав людини стаття 4

Незалежно від того, чи маєте Ви досвід подорожувати по світу, чи ніколи не виїздили за межі свого міста, або прийняли рішення поїхати навчатися чи працювати за кордон, щоб не потрапити в ситуацію експлуатації, яка є однією із форм торгівлі людьми, подбайте про свою власну безпеку.
Що таке торгівля людьми?
У статті 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» зазначено, що торгівля людьми -здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
Як вербують торгівці людьми?
Вербувальники зазвичай використовують особисті зв’язки або фальшиві рекламні оголошення у місцевій пресі, нелегальні кадрові агенції та веб-сайти з працевлаштування. Посередниками у вербуванні можуть стати і ті, кому Ви довіряєте – знайомі, приятелі, сусіди, а інколи навіть друзі або родичі. Часом вони й самі не знають, якими насправді можуть бути наслідки вашої подорожі.
Що потрібно знати щоб навчатися за кордоном?
Для легального навчання за кордоном передбачене отримання спеціальної студентської візи. Для отримання студентської візи Вам знадобиться офіційне підтвердження від навчального закладу про те, що Вас було прийнято на навчання.
Якщо для пошуку чи вступу у навчальний заклад за кордоном Ви плануєте користуватись послугами посередника – обов’язково перевірте надійність агенції, базуючись на попередніх відгуках, ліцензії, які має агенція, а також інших документах. Переконайтесь, що обрана агенція-посередник дійсно співпрацює з даними освітнім закладом чи мовними курсами, безпосередньо зв’язавшись із навчальним закладом країни перебування по телефону або електронній пошті. Переговори та укладання договору із агенцією з посередництва для вступу в навчальні заклади намагайтесь не вести наодинці з агентом. Запросіть із собою взяти участь у переговорах свою довірену особу, це може бути хтось із Ваших близьких.
Ознайомитесь із чинним законодавством країни, умовами перебування на її території.
Перед виїздом за кордон, обов’язково знайдіть та візьміть із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, до якої збираєтесь.
Не виїздіть із країни, доки не отримаєте чіткої контактної інформації про місце, де Ви будете навчатись та про безпечне й надійне місце проживання. Повідомте рідним або друзям про детальне місце свого перебування за кордоном, а також залишіть їм детальну інформацію про Ваш навчальний заклад. Поділіться цією інформацією щонайменше з трьома рідними та близькими людьми!
Довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам (працівникам прикордонної служби, поліції). У жодному разі не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його в навчальний заклад «для реєстрації» або з інших причин.
Як убезпечити себе під час працевлаштування за кордоном?
Для легального працевлаштування за кордоном окрім закордонного паспорту, трудової угоди та дозволу на роботу ви повинні мати робочу візу. Пам’ятайте, що трудова діяльність за туристичною, діловою (бізнес) або гостьовою візою є порушенням закону країни перебування. Як правило, виїхати за кордон за туристичною чи гостьовою візою і вже за кордоном переоформити її на робочу неможливо.
Погоджуючись на нелегальне працевлаштування Ви можете потрапити у небезпечну ситуацію трудової експлуатації та стаєте незахищеними від зловживань з боку роботодавця.
Якщо Ви вирішили скористатися послугами фірми-посередника, перевірте її легальність на веб-сторінці Державної служби зайнятості України http://www.dcz.gov.ua або у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань https://online.minjust.gov.ua.
У жодному разі не погоджуйтеся надавати фальшиві документи або неправдиву інформацію під час інтерв’ю зі співробітниками консульства.
Переговори та укладання договору із агенцією з посередництва при працевлаштування намагайтесь не вести наодинці з агентом. Запросіть із собою взяти участь у переговорах свою довірену особу.
Обов’язково ознайомтесь з правами працівників та мігрантів у відповідній країні призначення; у більшості країн встановлені стандарти мінімального рівня оплати праці, максимальної тривалості робочого дня та компенсацій у випадку нещасних випадків на виробництві.
Також, обов’язково запитайте свого закордонного роботодавця про медичне обслуговування та соціальний захист, на які Ви можете сподіватись. Пам’ятайте, що роботодавці мають обов’язки по відношенню до своїх працівників.
Крім того, запишіть контактну інформацію організацій, які можуть допомогти вам захиститись від зловживань. Цей перелік контактної інформації має включати консульства України за кордоном та, якщо можливо, урядові та неурядові організації, які займаються захистом прав мігрантів у відповідній країні призначення. Негайно зв’яжіться зі співробітниками відповідної установи в скрутній ситуації.
Куди звернутись за допомогою особам, які постраждали від торгівлі людьми?
У пункті 11 постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2012 № 783 «Про порядок взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми» зазначено, що у разі коли особа постраждала від торгівлі людьми за кордоном, вона може звернутися за допомогою до дипломатичного представництва України в державі, в якій вона перебуває.
Дипломатичне представництво України за кордоном сприяє поверненню громадян України, постраждалих від торгівлі людьми.
Крім того, в статті 18 розділу V Закону України «Про протидію торгівлі людьми» зазначено:
1. Дипломатичні представництва та консульські установи України у разі необхідності забезпечують громадян України відповідними документами для повернення в Україну, надають необхідну консультаційну і правову допомогу та вживають необхідних заходів щодо їх повернення в Україну.
2. У разі відсутності у громадян України, які постраждали від торгівлі людьми, коштів для повернення в Україну дипломатичні представництва та консульські установи України сприяють поверненню їх в Україну.
Пам’ятайте, що торгівля людьми – явище, яке існує в усіх країнах. Потрапити у небезпечну ситуацію може будь-хто. Володіння інформацією про сучасне рабство може допомогти Вам у скрутній ситуації. Будьте обізнаними та пильними.
Корисні телефони:
Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238-16-57.
Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 254-74-30.
В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 256-12-53.
Крім того, особи, постраждалі від торгівлі людьми, можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій, які працюють по всій Україні. Зателефонувавши на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, можна отримати контактну інформацію обласних громадських організацій. Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні), 527 (безкоштовно з мобільних телефонів в Україні).

В.о. начальника Головного
територіального управління
юстиції у Запорізькій області С.В.Нікітенко



Вівторок, 14 Серпня 2018 10:02 | Переглядів: 206

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]