Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

НАЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ ІМУНОПРОФІЛАКТИКИ ПЕРЕДБАЧАЄ КОМПЛЕКСНИЙ МОНІТОРИНГ ЕПІДСИТУАЦІЇ В КРАЇНІ

Міністерством охорони здоров’я проведено експертну зустріч на тему «Стратегія розвитку національної програми імунопрофілактики та захисту населення від вакцинокерованих інфекцій до 2022 року та плану заходів щодо її реалізації». На прямому зв’язку з облдержадміністраціями перебували заступник начальника Управління громадського здоров’я МОЗ Сергій Платов та перший заступник директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Віктор Ляшко. У запорізькій студії до обговорення долучилися працівники Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та галузеві фахівці.

- Тривалий час у країні приділялося недостатньо уваги профілактиці інфекційних захворювань. З кожним роком зменшувалися обсяги лабораторних обстежень населення на інфекції, які запобігають засобами специфічної імунопрофілактики. Відсутність стратегічного багаторічного планування постачань вакцин, а також недофінансування Загальнодержавної програми з імунопрофілактики на 2009–2015 рр. мало свої негативні результати. Нещодавно новий проект Стратегії імунопрофілактики пройшов громадське обговорення, був схвалений учасниками Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики та рекомендований для подальшого подання Міністерством охорони здоров’я на затвердження до Кабінету Міністрів України. Сьогодні під час обговорення хочеться почути думку представників з різних областей щодо впровадження Стратегії, - зазначив Сергій Платов.

Метою прийняття проекту є розбудова національної програми імунопрофілактики та нагляду за хворобами у відповідності до ратифікованих країною глобальних і регіональних документів по імунізації, забезпечення протягом 2018-2022 років зниження рівня захворюваності на вакцинокеровані інфекційні захворювання, смертності та інвалідності внаслідок інфекційних хвороб, захисту населення країни від вакцинокерованих інфекційних хвороб, включаючи групи ризику і вразливе населення, використовуючи високоякісні, безпечні і прийнятні за вартістю продукти і технології, які рівною мірою будуть доступними всім верствам населення.

Для цього планом заходів передбачається протягом 2018 року: провести аудит законодавства з питань реєстрації/перереєстрації імунобіологічних препаратів (вакцин/сироваток) і за його результатами у 2019 р. внести відповідні законодавчі зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» у частині переліку обов’язкових щеплень, передбачивши автоматичну відповідність з Календарем профілактичних щеплень при внесенні змін до останнього; удосконалити процедури планування та формування потреби в медичних імунобіологічних препаратах; запровадити стимули (заохочення) для медичних працівників за досягнення показників рівнів імунізації населення, вищих за цільові; розробити план заходів з відновлення національного виробництва імунобіологічних препаратів та діагностичних реагентів з метою моніторингу та попередження епідемій інфекційних хвороб тощо.

У ході зустрічі представники Запорізького обласного лабораторного центру та Спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Дитинство» висловили пропозицію щодо необхідності передбачити у плані заходів забезпечення державного фінансування, можливо за рахунок коштів міжнародної технічної та фінансової допомоги, для вакцинації осіб за станом здоров’я.

На це Сергій Платов повідомив, що Міністерством планується забезпечення закупівель за кошти Державного бюджету України імунобіологічних препаратів (сироваток, анатоксинів тощо), які мають використовуватися комплексно з вакцинами.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 16 Серпня 2018 16:18 | Переглядів: 198

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]