Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА УКРАЇНИ – ВІД АНТИЧНОСТІ ДО СУЧАСНОСТІ


У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрито виставку «Історія державного герба України. До 100-річчя герба УНР». Ця експозиція є продовженням науково-просвітницького мега-проекту, що реалізується в обласному краєзнавчому музеї вже протягом багатьох років. Першими гостями святкової виставки стали історики, діячі культури, представники громадських організацій регіону.

- Унікальність цієї експозиції полягає в тому, що вперше в Україні музейними засобами показано безперервну історію становлення українського герба, символу державності. Від старожитностей античності, раннього середньовіччя, Київської Русі, Великого Князівства Литовського, доби козацтва, артефактів часів Української Народної Республіки, Української повстанської армії до експонатів Майдану і АТО унаочнюється тяглість історичних подій і процесів, пов’язаних із виникненням, становленням і вкоріненням в українську народну духовність тризубого герба як національного символу, - зазначив, відкриваючи виставку, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Послідовною науковою роботою українських дослідників Олександра Бєлова (м. Київ) і Георгія Шаповалова (м. Запоріжжя) встановлено, що поява культових символів - тризуба, якоря та хреста-якоря - сягає глибокої давнини. Український народ проніс ці символи крізь віки і обрав тризуб як герб держави. Серед експонатів виставки – справжні раритети, що стосуються Запоріжжя, зокрема малюнок тризуба, зроблений місцевими підлітками у 1940-х роках.

Директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой подякував усім, хто долучився до створення виставки та її наповнення, а це — Національний музей історії України (м. Київ), галузевий державний архів Служби Безпеки України (м. Київ), Український інститут національної пам’яті (м. Київ), Національний заповідник «Хортиця» (м. Запоріжжя), Волинський обласний краєзнавчий музей (м. Луцьк), Нікопольський краєзнавчий музей (м. Нікополь), музей Хреста Віктора Векленка (м. Дніпро), музей родини Шереметьєвих (м. Київ) тощо.

В експозиції також представлені монети й верхів’я знамен, хрести, в тому числі з маківки церкви, медалі, грошові одиниці різних часів, документи, обладунки з Майдану та багато інших цікавих речей.

Виставка «Історія державного герба України. До 100-річчя герба УНР» буде працювати в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї протягом місяця.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 23 Серпня 2018 15:39 | Переглядів: 224

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]