Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Запоріжці вивчають пам’ятки Української революції

За дорученням Кабінету Міністрів України у Запорізькому регіоні створено обласну науково-редакційну групу історико-краєзнавчого проекту «Пам’ятні місця Української революції 1917-1921 років», яку очолив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Мета проекту – розкрити забуті та багато років заборонені сторінки нашої історії, дізнатися правду про людей, які сто років тому розпочинали боротьбу за вільну Україну. Уряд поставив завдання виявити пам’ятки, пам’ятні місця, архітектурні об’єкти, пов’язані із національно-визвольним спротивом, збройними формуваннями Української народної республіки, Гетьмана Павла Скоропадського, Директорії, селянським повстанським рухом.

На жаль, про події на теренах нашого краю відомо небагато. Лише останнім часом цей період почали активно досліджувати краєзнавці Федір Турченко, Юрій Щур, Олександр Ігнатуша, Василь Гвоздик та інщі історики. Встановлено хронологію подій в обласному центрі, перебіг військового протистояння між українськими силами та червоногвардійцями, визначено конкретні локації, зокрема майдан Волі, Народний дім, будинок на розі пр. Соборного та вул. Троїцької.

За словами заступника керівника групи Олександра Зубченка, вже знайдено чимало історичних місць у містах та районах області. Наприклад, у с. Осипенко на Бердянщині існує єдиний в області пам’ятник бійцям повстанської армії Нестора Махна, що загинули у боях з денікінцями. На окраїні с. Мала Токмачка Оріхівського району збереглася братська могила махновців, яких восени 1920 року оточили та знищили червоні. У с. Вершина Друга Більмацького району на руїнах церкви Успіння Пресвятої Богородиці встановлено меморіальну дошку на честь перебування Нестора Махна у грудні 1920 року. Чимало пам’ятних місць виявлено на Чернігівщині – братська могила учасників махновського руху, розстріляних більшовиками у сел. Чернігівка; поховання братів Кочевих, замордованих «продзагонівцями», у с. Новомихайлівка, братське поховання селян, яких взяли у заручники співробітники НКВС за відмову віддавати останні крихти хлібу.

Разом з тим, лишається ще чимало маловідомих епізодів – бої за залізничний вокзал у Пологах, повстання Лисогірського куреня вільних козаків, діяльність повітової управи часів Гетьманату в м. Бердянськ тощо.

Протягом кількох місяців члени науково-редакційної групи планують побувати на територіях, оглянути стан пам’яток, спільно з місцевою владою визначити плани щодо їх реставрації та увічнення захисників України різних часів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Вівторок, 18 Квітня 2017 10:32 | Переглядів: 504

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]