Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

НА ЧЕСТЬ ВОЇНІВ ПЕТРА БОЛБОЧАНА ВСТАНОВЛЯТЬ ПАМ’ЯТНІ ДОШКИ

У рамках загальнонаціонального проекту «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років» триває встановлення інформаційних дошок на честь наших героїв. Робочі наради, присвячені увічненню пам’яті про події революційної весни 1918 року, відбулися на залізничних станціях «Кушугум» та «Канкринівка».

За словами заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександра Зубченка, правду про ті часи за радянської влади суворо забороняли. Завдяки мемуарам військового міністра Української Народної Республіки Всеволода Петріва, ми дізналися, як звільняли від більшовиків Олександрівськ та його околиці. Офіцер щиро захоплювався мальовничою природою нашого краю, щирістю та любов’ю до України його жителів і буквально погодинно описав перебування своїх вояків на запорізькій землі.

На початку травня 1918 року після переможного Кримського походу солдати Першого запорізького полку кінних гайдамаків ім. Костя Гордієнка, який входив до складу Запорізького корпусу Петра Болбочана, прибули з Мелітополя та висадились поблизу Олександрівська. У місті квартирували союзницькі австро-німецькі частини, відносини з якими були напруженими. Основні сили українців розташувалися у Канкринівці, а на станції «Кушугум» розмістили транспорт, роту охорони та дозорних.

На час приходу військ УНР у селах Великого Лугу існувало розвинене місцеве самоврядування та потужні загони самооборони. Спочатку до військових селяни поставилися з пересторогою, але згодом потоваришували, разом відзначали храмові свята, грали у народному театрі українські вистави.

На честь воїнів, які принесли синьо-жовтий прапор у великолузькі села, на будівлях вокзалів залізничних станцій «Кушугум» і «Канкринівка» буде урочисто відкрито інформаційні дошки.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Понеділок, 29 Жовтня 2018 11:04 | Переглядів: 170

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]