Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

ЗАВДЯКИ МЕДРЕФОРМІ ЗАРПЛАТА ЛІКАРЯ «ПЕРВИНКИ» ЗРОСЛА В 2-3 РАЗИ

Лікарі медичних закладів, що приєдналися до реформи, яка стартувала в липні поточного року, отримали суттєво більші зарплати. Особливо ті з них, що уклали декларації з оптимальною кількістю пацієнтів. Зокрема, до старту реформи лікарі первинного рівня отримували в середньому 4 000 – 6 000 грн., зараз 12 000 – 18 000 грн. Зросла зарплата і в медсестер, які працюють з такими лікарями – із 3 500 – 5 000 грн. до 6 500 – 8 000 грн. Зі збільшенням кількості декларацій, підписаних лікарем із пацієнтами, його дохід зростатиме.

На сьогодні в реформу вже увійшли 623 медичних заклади - це половина закладів у країні. Вони отримують фінансування за принципом «гроші за пацієнтом», переваги якого відчутні – заклади отримали від держави значно більше коштів, ніж за механізмом субвенції і, відповідно, більше можливостей для підвищення зарплат медикам, придбання необхідного обладнання, покращення обслуговування пацієнтів.

Свого лікаря вже обрали 50% українців

На сьогодні 21 мільйон українців обрали лікаря, якому довіряють, та уклали з ним декларацію на обслуговування. Таким чином, можливістю вільно обрати лікаря, без прив’язки до місця проживання чи прописки, вже скористалася половина українців. Важливо, що підписати декларацію можна з лікарем не лише з комунальних закладів, а й з приватних. Зокрема, серед закладів, що приєдналися до реформи, 538 – комунальні, 47 – приватні, 38 лікарів-ФОП. Держава платить за кожного пацієнта за однаковими тарифами незалежно від того, де працює його лікар. Покращився й сервіс у медзакладах – з’явилися можливості записатись на прийом до лікаря онлайн чи телефоном, отримати консультацію свого лікаря телефоном, здати базові аналізи безпосередньо в закладі.

Е-рецепт на ліки з квітня 2019 року

З наступного року поступово почнуть упроваджуватись електронні інструменти роботи лікаря. Зокрема, вже з квітня лікарі виписуватимуть електронні рецепти, в тому числі на ліки за програмою «Доступні ліки». Е-рецепт дозволить пацієнтам отримати потрібні їм ліки безкоштовно або з незначною доплатою в будь-якій аптеці, що приєдналася до програми, незалежно від її місцезнаходження. Препарат, виписаний лікарем, наприклад, у Києві, можна буде без проблем отримати за е-рецептом в аптеці Одеси.

Безкоштовна діагностика з липня 2019 року

З другої половини 2019 року розпочнеться реформа вторинного рівня медичної допомоги і запроваджується програма «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря пацієнт зможе отримати безоплатно консультацію вузького спеціаліста (кардіолога, гастроентеролога, онколога тощо) та зробити необхідні дослідження (УЗД, рентген тощо). «Гроші підуть за пацієнтом» і на цьому рівні - лікар випише направлення, а пацієнт сам вирішить, до якого спеціаліста звертатись і в якому закладі зробити діагностику. Держава заплатить гроші тим, кого обере пацієнт. На цю програму Уряд заклав у бюджеті-2019 2 млрд. грн.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

 



Четвер, 08 Листопада 2018 09:25 | Переглядів: 197

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]