Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

«МИ МАЄМО 100% ЗАБЕЗПЕЧИТИ СУБСИДІЯМИ ТИХ, ХТО ЇХ РЕАЛЬНО ПОТРЕБУЄ» - ПРЕЗИДЕНТ НА РАДІ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Нині у Міжнародному виставковому центрі в Києві під головуванням Президента України Петра Порошенка триває сьоме засідання Ради регіонального розвитку, на яке запрошено всіх голів обласних державних адміністрацій, а також голів об’єднаних територіальних громад. Участь у заході бере голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Відповідно до порядку денного на засіданні заплановано розгляд питання «Консолідація заради розвитку», зокрема питання нової політики розвитку, правової держави, верховенства права, української армії, української ідентичності; а також «Регіональний простір: новий вимір», у тому числі історії успіху в регіонах, план дій на майбутнє, нова якість управління та відповідальність регіональної влади, внутрішньорегіональна кооперація, масштабні інфраструктурні проекти.

Відкриваючи захід, Президент України Петро Порошенко зазначив, що Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган сказав, що за останні роки Україна зробила більше, аніж за попередні 20 років. На жаль, українське суспільство не поділяє високі оцінки Єврокомісара. Адже 75% населення вважають, що влада та органи місцевого самоврядування недопрацьовують. Насамперед, це відбувається через те, що більшість реформ мають далекосяжний стратегічний характер. Тож негативні аспекти відчутно одразу, а позитивні зміни проявляться за рік і більше.

За словами Петра Порошенка, ще однією причиною невдоволення українців є недостатня роз’яснювальна робота. Особливо, коли Уряд прийняв рішення про підвищення вартості газу. Вибір був між зростанням цін чи падінням фінансової макроекономічної стабільності держави. А це відповідно стосується курсу гривні, дефіциту бюджету, своєчасної виплати заробітних плат та пенсій, фінансування безпеки та багатьох інших чинників.

Петро Порошенко відзначив, що нині завдяки активній чотирирічній роботі влади поточний стан економіки України дозволяє нарешті відмовитись від міжнародної допомоги. Проте борги попередніх років не дають цього зробити. Виключаючи політику, можна подивитись: хто з якими показниками вступив на посаду і з якими показниками її залишив. Так, з 2007 по 2009 сума боргового навантаження України зросла на 23 мільярди доларів. З 2010 по 2013 борги додатково зросли ще 32 мільярди. Отже, левова частина кредитів йде на повернення боргів. Та нині ми зменшили боргове навантаження держави на 20%.

«Нині я спілкувався з Урядом і моя принципова позиція - захистити людей і вдосконалити та розширити систему субсидій, збільшити кошти на її виконання. Жодна незахищена людина точно не має постраждати і не має платити більше. Ми маємо чітке розуміння, що в такому напрямку і будемо діяти. Більше того, є принципова позиція щодо монетизації субсидій. Тобто, якщо людина буде економити, втілювати в життя енергомодернізацію, то вона отримуватиме зекономлені кошти. Такою пропозицією вже користується 1 мільйон 300 тисяч домогосподарств. І це коло Уряд має розширювати. Ми маємо 100% забезпечити субсидіями тих, хто їх реально потребує. Це принципова позиція формування бюджету 2019 року. Ми маємо захистити людину, - підкреслив Глава держави.

За словами Петра Порошенка, саме для цього і була започаткована реформа децентралізації, аби наблизити владу до людей. Сьогодні ця реформа вважається найбільш успішною. Вона розв’язує проблеми, які ігнорувались близько 20 років. Уперше в зведеному бюджеті країни частка місцевих бюджетів перевищила 50%. За чотири роки власні доходи місцевих бюджетів зросли з 69 мільярдів гривень до 231 мільярда - це прогноз на кінець поточного року. Крім цього, в результаті децентралізації частка власних доходів місцевих бюджетів у валовому внутрішньому продукті збільшилась з 5% до 7%. Розмір державної підтримки на розвиток громад та розбудову інфраструктури за чотири роки збільшився у 39 разів. На добровільній основі створено 865 об’єднаних територіальних громад. Децентралізацією охоплено 24% населення і 37% загальної площі України.

На жаль, нині в більшості ОТГ чимала кількість коштів осідає на депозитах. Тож нині регіональна влада має розробити план розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити його з громадами та прийняти його на місцевому рівні. Аби кожен житель розумів, що буде зроблено кожного року і куди підуть кошти, зароблені громадою.

Влада держави надаватиме активну допомогу у розв’язанні складних питань. Держава знайде можливість співфінансування важливих проектів. Одним із прикладів є Президентська програма розвитку медицини в сільській місцевості. Наразі схвалено дофінансування Урядом 513 проектів з будівництва нових амбулаторій на суму майже 3 мільярди гривень. Ще 250 мільйонів будуть витрачені на придбання 497 автомобілів для цих амбулаторій. Також нині на місцях будуються 184 гуртожитки для воїнів-контрактників, аби в них проживали 24 тисячі українських військовослужбовців.

Окремо в 2019 році заплановано виділення 3 мільярдів гривень для підключення сільських шкіл до інтернету, на модернізацію опорних шкіл та придбання сільських автобусів.

Наостанок Президент України поставив присутнім завдання зробити так, аби вибори в 2020 році відбулися в умовах покриття майже всієї території України об’єднаними територіальними громадами. Для цього потрібно стимулювання подальшого об’єднання, зокрема приєднання ОТГ до міст обласного значення. Верховна Рада має прийняти законопроект про засади адміністративно-територіального устрою; з наступного року повинні бути готові плани перспективного розвитку областей з покриттям громадами; в 2020 році має бути прийнято рішення про об’єднання громад, які за чотири роки не виявили бажання, прагнення та сил для власного розвитку.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

 



Понеділок, 12 Листопада 2018 14:13 | Переглядів: 168

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]