Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

ПОСИЛЕННЯ ПРИСУТНОСТІ НАТО У ЧОРНОМУ МОРІ ДОЗВОЛИТЬ ЗАПОБІГТИ ПОДАЛЬШОМУ ЗАГОСТРЕННЮ НАПРУЖЕНОСТІ І ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ В РЕГІОНІ – ЗУСТРІЧ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА ГЕНСЕКА АЛЬЯНСУ

Президент Петро Порошенко наголосив, що під час переговорів з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом що відбувся конструктивний діалог, було обговорено багато проблем порядку денного, а в центрі переговорів – ситуація в Азовському морі.

«Ми мали чітке спільне бачення того, що відбувається. РФ відкрито здійснила акт агресії проти України в нейтральних водах Чорного моря. Дуже вдячний, що НАТО підтримує Україну», - зазначив Глава держави. Він нагадав про термінову телефонну розмову з Єнсом Столтенбергом через декілька годин після подій у Азовському морі. Президент подякував за солідарність союзників України.

«Вітаю заклик союзників до РФ негайно звільнити без жодних умов українських моряків та кораблі, так само як і гарантувати безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі та відновити свободу навігації», - наголосив Петро Порошенко.

«Використовуючи відкритий вогонь проти українських суден, Росія перетнула «червону лінію». Ми не можемо і не будемо залишати це без чіткої і сильної відповіді», - підкреслив Президент. Він наголосив, що сьогодні абсолютним пріоритетом є повернення українських військовослужбовців.

«Україна та члени Альянсу мають спільну оцінку агресивних дій Росії. Ми спостерігаємо зростаючу загрозу Росії в Чорноморському регіоні, в Азовському морі та Керченській протоці», - зауважив Глава держави.

«Росія не просто напала на Україну, її навмисний військовий напад перевірив рішучість всієї євроатлантичної спільноти. Росія втратила авторитет та впевненість у якості партнера для діалогу. Наші дії у відповідь на російську агресію в Чорному морі повинні бути достатньо потужними», - наголосив Президент. За його словами, Україна запросила членів Альянсу виробити всебічні жорсткі заходи у відповідь на дії Росії.

«Посилення НАТО, як ми погодились, постійної присутності у Чорному морі необхідне, щоб запобігти подальшому загостренню напруженості і забезпечити безпеку в регіоні. Це те, що нам зараз потрібно. І ми були би вдячні, якби було започатковано місію НАТО з моніторингу за повітрям та морем», - наголосив Президент.

За словами Глави держави, Україна також буде вдячна за встановлення регулярних обмінів інформацією з НАТО, щоб забезпечити кращу спільну ситуаційну обізнаність у Чорному морі та у всьому регіоні. За його словами, важливо, щоб Україна також взяла участь у регіональній програмі безпеки повітряного простору (RASP).

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, в свою чергу наголосив, що під час переговорів з Президентом України відбулась ґрунтовна дискусія з приводу допомоги Україні та агресивних дій Росії на Чорному морі. «Ми дуже занепокоєні підвищеною напругою в Азовському морі та прилеглих водах. Російській атаці на українські кораблі та моряків немає виправдання», - зазначив він.

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх моряків та кораблі, а також забезпечити свободу навігації, в тому числі вільний доступ до українських портів в Азовському морі. Ми суворо засуджуємо незаконну анексію Криму, Росією. Ми її не визнаємо і не будемо визнавати. Побудова Керченського мосту – ще одне порушення суверенітету та територіальної цілісності України», - заявив Єнс Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО додав: «Це ще один приклад російської дестабілізаційної поведінки».

«Ми також надаємо підтримку Україні в питаннях покращення спроможностей ВМС України, логістики та кібербезпеки. У відповідь на агресивні дії Росії, НАТО посилило свою присутність в Чорному морі за останні декілька років. І ми продовжимо оцінку наших позицій в цьому регіоні», - також зазначив Єнс Столтенберг.

Генеральний секретар Альянсу подякував Президенту України за позицію України та дії українських військових в рамках міжнародного права під час нападу російських військових на українські кораблі в Керченській протоці. «Пане Порошенко, я дуже ціную силу та витримку, які продемонструвала Україна під час подій в Азовському морі. Ескалація не є в інтересах будь-якої зі сторін», - зауважив він.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України



П'ятниця, 14 Грудня 2018 09:38 | Переглядів: 133

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]