Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

В філії поліклініки КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР ЗО в смт Кушугум було проведено медичну конференцію, присвячену Всесвітньому дню боротьби проти раку

07.02.2019 році в філії поліклініки КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР ЗО в смт Кушугум було проведено медичну конференцію, присвячену Всесвітньому дню боротьби проти раку.
Всесвітній день боротьби проти раку відзначається щорічно 4 лютого за ініціативою «Міжнародного союзу проти раку» (UICC). Його метою є підвищення обізнаності людей про рак, як одного з найбільш тяжких захворювань сучасності, а також привернення уваги громадськості до його запобігання.
У світі смертність серед дорослого населення від онкологічних захворювань займає третє місце серед усіх причин смертності після серцево-судинних захворювань та травматизму. А у дитячому віці - друге місце, поступаючись лише нещасним випадкам. Таку тенденцію фахівці пов’язують з різними обставинами: збільшенням тривалості життя, забрудненням навколишнього середовища, шкідливими звичками, гіподинамією, спадковістю та іншими причинами.
У Запорізькій області протягом багатьох років також зберігається тенденція щодо збільшення захворюваності на злоякісні новоутворення і смертності від них. За даними регіонарного канцер – реєстру КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» ЗОР в 2018 році ці показники були одними з найвищих в Україні. Кількість первинних хворих в області за минулий рік склала 6056 (2017 - 5987). Частка жіночого населення серед усіх хворих на злоякісні новоутворення складає 53,9%.
Виявлення запущених форм гінекологічної сфери насамперед пов'язане із зневажливим відношенням жінок до особистого здоров'я і регулярних обстежень у гінеколога.
У структурі захворюваності серед чоловіків переважає рак органів травлення та черевної порожнини, органів дихання, шкіри.
Тобто висока смертність від онкологічних захворювань насамперед пов’язана з пізнім зверненням хворого до лікаря, коли хвороба вже складно піддається лікуванню. Нажаль, в Запорізькому районі показник виявлення раку в занедбаній формі в 2018 році зріс в порівнянні з 2017 роком на 8%. На сьогодні досягнення сучасної медицини дозволяють діагностувати і повністю лікувати рак на ранніх стадіях, а також усувати безліч передпухлинних станів. У боротьбі з раком величезна роль відводиться первинній та вторинній профілактиці онкологічних захворювань.
Під первинною профілактикою раку розуміють попередження передпухлинних змін шляхом усунення несприятливих факторів навколишнього середовища, корекції способу життя, а також підвищення резистентності організму.
Одним з провідних факторів розвитку онкологічних захворювань є куріння. Також куріння сприяє розвитку раку стравоходу, сечового міхура та підшлункової залози.
Розвитку раку також сприяє надмірне вживання алкоголю. Так, при систематичному вживанні більш 120 г чистого алкоголю в день вірогідність розвитку раку стравоходу збільшується в 100 разів! При цьому ризик розвитку патології істотно зростає при поєднанні алкоголізму з курінням.
Давно встановлено чіткий взаємозв’язок між психічним здоров’ям людини і злоякісними захворюваннями. Нервово-психічні травми, емоційна пригніченість і депресія підвищують ймовірність розвитку злоякісного процесу в будь-якій частині організму.
У розвитку ракових захворювань важливу роль відіграє характер харчування. Відзначено, що надмірне вживання м’ясних продуктів і смажених страв збільшує ризик появи злоякісних новоутворень.
Вторинна профілактика раку являє собою медичні заходи, спрямовані на діагностику передпухлинних станів, а також виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях, що забезпечує високу ефективність як хіміотерапевтичного, так і хірургічного лікування пухлини.
Турбота про власне здоров’я, відмова від шкідливих звичок, регулярне проходження профілактичних оглядів та звернення до лікаря при появі найменших сумнівів щодо стану свого здоров’я — це шлях до повноцінного та якісного життя

КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР 



Четвер, 07 Лютого 2019 09:23 | Переглядів: 211

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]