Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ЗАВДАННЯ СТРАТЕГІЇ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ - ДО 2030 РОКУ СФОРМУВАТИ ПОВНОЦІННЕ УКРАЇНОМОВНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

Представники Міністерства культури України спільно з експертами обговорили пріоритети урядової політики щодо зміцнення позицій державної мови в культурно-інформаційному просторі під час всеукраїнської відеоконференції. Представники департаментів Запорізької облдержадміністрації також долучилися до експертної зустрічі, на якій, зокрема, мова йшла про проект плану заходів на найближчі роки з реалізації Стратегії популяризації державної мови до 2030 «Сильна мова – успішна держава».

Важливо розуміти, що розвиток української мови відбувався переважно у несприятливих умовах. Агресивна антиукраїнська політика, яка впроваджувалася на території сучасної України впродовж століть, а в ХХ столітті за посередництва комуністичного режиму сягнула свого апогею, не могла не вплинути на мовну ситуацію і використання української мови. Так, під час перепису населення 1939 року 88% українців називали рідною мовою українську, а в 1979 році таких уже було лише 66%. Останній перепис населення, який відбувся вже у незалежній Україні – у 2001 році, показав, що 68% наших громадян вважають рідною українську мову, а 30% – російську.

Учасникам зустрічі представили результати дослідження, яке провела наприкінці 2017 року соціологічна група «Рейтинг», які засвідчили, що виключно українською мовою вдома спілкується лише 47% громадян, у той час як виключно російською – 24%, а обома мова – 29%.

Найголовнішими проблемами, які потребують розв’язання, наразі є: відсутність цілісного українського мовно-культурного простору; на ринку культурних товарів і послуг України досі домінує іноземний мас-культурний продукт; відсутність повноцінної нормативної бази, яка регулювала би відповідну сферу суспільних відносин; у свідомості значної частини громадян зберігаються негативні стереотипи щодо статусу і місця української мови у суспільному, культурному житті; штучна заполітизованість та емоційна перевантаженість питання функціонування української мови в Україні; відсутність усталеної фахової української термінології та належної словникової бази у багатьох сферах; відсутня необхідна кількість якісних підручників, посібників, енциклопедій, словників, довідникової та іншої навчальної й наукової літератури українською мовою; втрата мовної ідентичності населення при переїзді у великі міста й асиміляція їх у російськомовному середовищі; низький рівень володіння державною мовою серед представників національних меншин, що не дозволяє їм належно реалізовувати свої права та інтегруватися в українське суспільство; недостатній рівень задоволення національно-культурних та мовних потреб українців, які проживають за кордоном.

Заходи з реалізації Стратегії будуть здійснюватися протягом 2019-2030 років за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі міжнародної фінансової допомоги.

Результатом реалізації Стратегії у 2030 році стане формування комфортного та функціонального україномовного середовища на всій території України для всього її населення, підвищення її престижу й авторитетності, створення умов для задоволення мовних потреб українців за кордоном.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



П'ятниця, 15 Березня 2019 09:20 | Переглядів: 154

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]