Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Про перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року

Із 1 березня 2019 року шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з урахуванням якої обчислено пенсії, на коефіцієнт 1,17 проводиться перерахунок пенсій, призначених відповідно до таких законів України:
- «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон 1058);
- статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в розмірі відшкодування фактичних збитків;
- «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Згідно з Порядком перерахунку підлягають пенсії, призначені за зверненнями, що надійшли по 31 грудня 2018 року, окрім осіб, яких на дату здійснення перерахунку переведено з пенсії по інвалідності на пенсію за віком на умовах, визначених абзацом третім частини третьої статті 45 Закону 1058. Тобто за винятком осіб, яким під час переведення вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовано показник середньої заробітної плати за 2016-2017 роки.
Також перерахунку підлягають пенсії осіб, які в період з січня по березень 2019 року звернулися в перше за призначенням (переведенням) пенсії відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у розмірі відшкодування фактичних збитків.
Поточного року перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні проводиться шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу), який враховується для обчислення пенсії станом на 1 жовтня 2017 року, на коефіцієнт 1,17.
Варто зазначити, що під час проведення перерахунку пенсій у зв’язку зі збільшенням показника середньої заробітної плати (доходу) застосовується величина оцінки одного року страхового стажу, яка дорівнює 1%.
Водночас якщо після проведеного перерахунку розмір пенсії зменшується, перерахунок не здійснюється. Пенсія підлягатиме перерахунку під час наступного збільшення показника середньої заробітної плати.
Порядком також передбачено застосування збільшеного показника заробітної плати, з урахуванням якої обчислено пенсії, під час проведення наступних перерахунків пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший (окрім умов, визначених абзацом третім частини третьої статті 45 Закону 1058) під час обчислення пенсій відповідно до статті 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Постановою КМУ «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році» (далі - Постанова № 124) передбачено, що для осіб, у яких за результатами перерахунку, проведеного шляхом збільшення показника середньої заробітної плати на 1,17, розмір пенсії підвищується на суму від 0,01 до 100 грн., встановлюється доплата таким чином, щоб сума підвищення була не меншою за 100 грн. Зазначена доплата враховується під час подальших перерахунків.
Окрім того, Постановою № 124 передбачено встановлення певній категорії осіб одноразової доплати до пенсії в розмірі 2410,17 грн. (прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня 2019 року (1497 грн.) збільшеного на коефіцієнт 1,61).
Право на одноразову доплату до пенсії мають особи:
• які одержують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058;
• котрі мають страховий стаж: чоловіки – 35, жінки – 30 років; особам, пенсію яким призначено до 1 жовтня 2011 року, потрібно мати: чоловікам – 25, жінкам – 20 років страхового стажу;
• розмір пенсії яких з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною доплат до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і доплати до 100 грн.) не перевищує 1669,20 грн. (40% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2019 року (4173 грн.).
Одноразова доплата виплачується рівними частинами в березні та квітні 2019 року та не залежить від факту проведення перерахунку пенсії шляхом підвищення показника середньої заробітної плати на 1,17.
Окрім того, Порядком передбачено, що осіб, які одержують пенсії, обчислені відповідно до Митного кодексу України, Податкового кодексу України, законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про державну службу», «Про Національний банк України», «Про дипломатичну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про судову експертизу», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Положення про помічника-консультанта народного депутата України, у разі доцільності з 1 березня 2019 року автоматично переводять на пенсію за Законом 1058.
Водночас, якщо особа, яку автоматично переведено на пенсію за Законом 1058, виявить бажання продовжувати одержувати «спеціальну» пенсію, то за її зверненням буде поновлено виплату пенсії за Законом, за яким вона одержувала таку пенсію до переведення.

Запорізьке приміське об’єднане
управління Пенсійного фонду України
в Запорізькій області



Четвер, 21 Березня 2019 11:19 | Переглядів: 143

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]