Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ БУДІВЛІ ТА СПОРУДИ БУДУТЬ ПРОЕКТУВАТИСЯ ЗА НОВИМИ БУДІВЕЛЬНИМИ НОРМАМИ

З 1 квітня набрали чинності нові державні будівельні норми ДБН «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», які розроблені з урахуванням європейських стандартів і підходів та регламентують усі необхідні алгоритми забезпечення доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при проектуванні та будівництві.

Як пояснили в Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації, з 1 квітня 2019 року всі проекти (у тому числі, розроблені для участі у відборі для отримання коштів Державного фонду регіонального розвитку та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад) повинні бути розроблені з урахуванням нових вимог.

У нових державних будівельних нормах — ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» введено обов’язкове проектування нових житлових будинків, громадських будівель і споруд за принципами універсального дизайну, який враховуватиме потреби кожної людини, у тому числі осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Нові будівельні норми впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору для всіх маломобільних груп населення: у першу чергу, людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок. Серед іншого, вони запроваджують обов’язкове використання принципів універсального дизайну при проектуванні нових громадських та житлових будинків.

Згідно з новими ДБН під час нового будівництва житлових і громадських будівель необхідно застосовувати принципи універсального дизайну, передбачаючи всі входи і виходи з будівлі, у тому числі евакуаційні, на рівні землі без влаштування ґанку. При цьому треба передбачати тверде покриття з дренажем та зливостоком.

Під час реконструкції житлових і громадських будівель допускається влаштовувати ґанок висотою не більше 0,15 м від тротуару. У такому випадку необхідно влаштовувати пандуси відповідно до цих ДБН.

Проектні рішення повинні виконуватися так, щоб об’єкти, які проектуються, були однаково доступними і зручними для маломобільних груп населення та інших членів суспільства. Це, наприклад, відсутність порогів, неслизькі рівні поверхні, зручні з’їзди, подача корисної інформації, яка легко сприймається візуально, тактильно та вербально. Застосування спеціалізованих елементів чи засобів, які враховують потреби осіб з інвалідністю, має встановлюватися завданням на проектування лише за відсутності можливостей влаштовувати універсальні елементи.

Універсальний дизайн — це дизайн будівель і споруд, покликаний зробити їх придатними для використання для всіх людей без необхідності адаптації, а також не виключає застосування допоміжних пристроїв для конкретних груп осіб з інвалідністю.

У нових нормах також посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведено необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади щодо проектування:

пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;
іншого візуального інформування, дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Понеділок, 08 Квітня 2019 16:08 | Переглядів: 137

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]