Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Пам'ятки – скарбниця нашої історії

Щорічно 18 квітня відзначається Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Цей День встановлений у 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників та визначних місць, створеної при ЮНЕСКО.
Головним поштовхом до цього стала необхідність збереження від модернізаційних віянь сучасної цивілізації видатних архітектурних, фортифікаційних, садово-паркових надбань світової культури. У 1999 році за підтримки вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури було ухвалено рішення встановити в Україні День пам'яток історії і культури та відзначати його щорічно 18 квітня.

«Пам’ятка» – слово, яке семантично походить від слова «пам'ять» – це те, що разом з підручниками історії не дає нам забути про наше минуле, про наших славетних пращурів, про їх життя, їх ратний подвиг.
У 2019-му році ця дата набуває особливого значення, адже наша країна вже у період нового етапу свого розвитку після виборів Президента святкуватиме річницю Перемоги над страшним нацистським звіром, що прийшов згубити та поневолити український народ.
Запорізький район – це місце бойової слави, колишній стратегічний плацдарм. Запорізька земля полита кров’ю воїнів-визволителів. На місці, де точились запеклі бої, виросли гранітні обеліски та монументи.
У Запорізькому районі - 45 пам’яток, присвячених подіям Другої Світової війни. Усі вони знаходяться під охороною держави, не тільки як місце останнього спочину наших воїнів, але і як об’єкти великого патріотичного значення. До них приходять мешканці сіл і селищ, щоб вшанувати пам’ять героїв. А працівники культури, залучаючи на допомогу молодше покоління земляків, доглядають за місцями пам’яті.
Якщо не ми з вами, так хто ж виконає священний обов’язок – берегти та доглядати місця солдатських поховань, пам’ятники і меморіали біля них!..
Споконвіку серед безкрайніх полів та степів постають німі свідки сивої давнини – древні кургани. Це теж поховання, але поховання людей, які жили на нашій землі багато мільйонів років тому назад.
Уявляєте, не було сучасних забудов, космічної техніки… А тільки степи та ліси. Скільки ж поколінь змінилося! Скільки ж цікавих подій їх життя-побуття ми можемо прочитати на сторінках історичних документів! А проте – це саме нашої з вами землі історія та долі пращурів.
Найбільша кількість курганів в області – на території Запорізького району: 1046! Ми повинні дбати і про такі пам’яткі також, поважати спокій тих, хто похований і в цих могилах. А любителям незаконної наживи та недбайливим сільськогосподарським виробникам необхідно пам’ятати – пошукові роботи на пам’ятках археології, якими являються кургани, без дозволу відповідних наукових установ та їх розорення у ході польових робіт є кримінальним злочином, згідно ст. 298 Кримінального Кодексу України.
Наша історія завжди поруч з нами. Вона і у фотографіях наших дідів-прадідів, вона у тій землі, по якій ми ходимо, вона і у пам’ятках культурної спадщини… І невблаганний плин часу робить нас все більш відповідальними за збереження цієї історії, наших коренів та пам’яті.
Отже, вітаємо усіх, хто цікавиться старовиною з Міжнародним Днем пам’яток історії та культури, і хай ніколи не заросте байдужістю та забуттям народна стежина до цих пам’яток!

Тетяна Чудновська, провідний методист
районного центру культури і дозвілля



Четвер, 18 Квітня 2019 10:34 | Переглядів: 156

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]