Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

7 фактів про вакцинацію, які можуть врятувати ваше життя

Факт 1: Вакцинація - це захист від 10 смертельно небезпечних хвороб
Гепатит В викликає вірус, який вражає печінку, призводить до розвитку цирозу і раку печінки, а це може призвести до смерті.
Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, призводить до ураження легень, кісток, туберкульозного менінгіту, смерті.
Поліомієліт викликає вірус, який передається через брудні руки, забруднені харчові продукти і воду, іноді — повітряно-крапельним шляхом, вражає нервові клітини, що відповідають за рухи, і викликає параліч. Паралітична форма поліомієліту невиліковна.
Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання і можуть призвести до смерті.
Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом, характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який може призвести до зупинки дихання.
Правець передається при потраплянні в рани зараженого грунту, предметів (наприклад, цвяхів), проявляється сильними судомами, які можуть призвести до переломів кісток.
ХІБ-інфекція (гемофільна інфекція) передається повітряно-крапельним шляхом, у дітей від 5 років провокує розвиток пневмонії, гнійного менінгіту, запалення надгортанника, що призводить до задухи (епіглотиту), запалення середнього вуха (отиту), гнійного запалення суглобів (артриту), запалення кістки (остеомієліту), "зараження" крові (сепсису).
Кір передається повітряно-крапельним шляхом, може призвести до запалення мозку (енцефаліту), ураження органу слуху, інвалідності, смерті.
Краснуха передається повітряно-крапельним шляхом, особливо небезпечна при вагітності.
Епідемічний паротит (свинка) передається повітряно-крапельним шляхом, особливо небезпечний при вагітності, в рідких випадках може призвести до смерті.
Вакцинація - єдиний надійний спосіб захисту від хвороб і важких ускладнень.

Докладніше: Від яких хвороб захищає вакцинація

Факт 2: Терміни вакцинації, визначені Календарем, гарантують максимальний захист
Коли і з яким інтервалом вакцинуватись - визначено національним Календарем профілактичних щеплень.

Дотримання цих часових проміжків гарантує найкращий захист. Наприклад:

у перші дні життя немовлятам важливо отримати захист від туберкульозу, оскільки у випадку зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, який вражає мозкові оболонки;
три дози проти гепатиту В, введені до 6 місяців, виробляють довічний імунітет;
другу дозу вакцини КПК важливо ввести в 6 років, оскільки до цього часу послаблюється дія першої дози, що вводиться в 1 рік.

Факт 3: Дорослі теж мають вакцинуватись - кожні 10 років, безоплатно
За національним Календарем профілактичних щеплень усі дорослі повинні вакцинуватись від дифтерії і правця. Вакцини проти цих хвороб формують імунітет на 10 років, тому важливо регулярно (кожні 10 років) робити щеплення.

Якщо в дитинстві не вакцинувалися, або невідомо, вакциновані чи ні, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

В усіх областях України є безоплатна і якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена, яку застосовують для дорослих. Наразі зробити щеплення можна у комунальних (“державних”) закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу (там, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри). З літа зробити щеплення можна буде у вашого лікаря-ФОП чи у приватному медзакладі, в якому ви обрали свого лікаря (перелік закладів за посиланням).

Докладніше про вакцинацію дорослих:

Чому дорослим треба вакцинуватись проти дифтерії і правця
Проти яких захворювань необхідно робити щеплення за Календарем профілактичних щеплень
Проти яких захворювань варто захиститись дорослим: необов’язкові, але важливі щеплення

Факт 4: Безоплатно вакцинуватись можна у “державних” медзакладах, з літа 2019 року - також і в приватних
Перші вакцини - від гепатиту В і туберкульозу - дитина отримує в 1 і 3-5 добу від народження. Дуже важливо вчасно отримати ці щеплення, тому їх зазвичай проводять пологових будинках. Поки - лише в “державних”, але уже з літа цього року їх робитимуть у приватних пологових будинках та неонатологічних цетрах. Це буде абсолютно безоплатно: сюди постачатимуться вакцини, закуплені за державний кошт.

Усі вакцини за Календарем щеплень (ті, що закупила держава і для пацієнтів є безоплатними) - наразі роблять ЛИШЕ у комунальних закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Їх ще часто називають “державними”. Це ті заклади охорони здоров’я, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. З літа цього року ви зможете вакцинуватись самі або вакцинувати свою дитину у лікаря-ФОП чи приватній клініці - у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію.

Якщо ще не обрали свого лікаря - саме час це зробити.

Безоплатно вакцинуватись чи надолужити пропущені щеплення можуть:

усі діти до 18 років - від усіх хвороб за Календарем (вакцинуватись можуть навіть ті діти, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані);
дорослі - проти дифтерії і правця;
дорослі з груп ризику - військові, учасники ООС, медики, освітяни, студенти - проти кору, паротиту і краснухи.
Усі інші вакцини, що НЕ входять до Календаря щеплень - рекомендовані. Це, наприклад, вакцини проти грипу чи вірусу папіломи людини. Їх не закуповує держава за кошти Держбюджету. Їх можна купити за власний кошт в аптеці чи приватній клініці і пройти вакцинацію - у свого лікаря безоплатно. Зверніть увагу: найчастіше вакцини потребують особливих умов температурного режиму, тому перед тим, як купувати вакцину, порадьтеся зі своїм лікарем.

Факт 5: Нині в Україні є абсолютно усі вакцини за Календарем
Переглянути список вакцин, які закуповує держава, і перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у цій таблиці.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини:

Зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини.

Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

Уряд зобов’язав обласні департаменти охорони здоров’я контролювати наявність ліків і вакцин у кожному медзакладі (Постанова КМУ №298). Тепер аме управління чи департамент охорони здоров’я має моніторити, чи є достатньо вакцин у кожному медзакладі первинної допомоги області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами. Тобто якщо у якомусь районі, місті чи медзакладі області закінчується конкретна вакцина, обласний департамент повинен оперативно організувати надходження потрібних вакцин із тих медзакладів області, де є їх надлишок.

3. Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію Уряду з номером телефону 1545.

Вакцинація - це ваше право, гарантоване законодавством України, а також обов’язок, адже це - персональний захист і безпека для оточуючих. Уся країна вважається захищеною від хвороби, коли сформовано так званий колективний імунітет: 95-97% населення країни мають щеплення від конкретної хвороби. Колективний імунітет захищає тих людей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин. Наразі в Україні немає колективного імунітету проти жодного з 10 захворювань, вакцинація проти яких входить до Календаря щеплень.

Факт 6. Вакцини не викликають аутизм і не перевантажують імунітет
Вакцини для України за кошти Державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Вони якісні і ефективні, мають гарантію якості (прекваліфікацію) Всесвітньої організації охорони здоров’я і широко використовуються у різних країнах світу: https://bit.ly/2JN1Roc

Водночас тема щеплень активно використовуються російськими тролями і ботами в інформаційній війні проти цілих держав. Але не лише боти розповсюджують інформацію, що підриває національну безпеку: це різного роду “експерти”, “лідери думок”, політики.

Один із найбільш поширених міфів про вакцинацію - те, що вакцини можуть викликати аутизм. Це неправда. Десятки наукових досліджень спростовують такий зв’язок. Нещодавно опублікували чергові дані масштабного дослідження в Данії: вакцинація проти кору, паротиту та краснухи не підвищує ризик аутизму, навпаки - вакциновані КПК діти мали на сім відсотків меншу ймовірність аутизму, ніж невакциновані.

Так само вакцини не перевантажують імунітет. Віруси у вакцинах настільки ослаблені, що не можуть вплинути на імунітет. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, задіється лише 0,1% імунної системи. А от природне інфікування певними вірусами, яке підтримують антивакцинатори, може ослабити імунну систему. При інфекційному захворюванні навантаження на імунітет у кількасот разів вище, ніж при вакцинації.

Ось кілька важливих міфів і спростувань:

Міфи про вакцинацію - https://goo.gl/peQWpu; https://bit.ly/2T5jNT1; https://bit.ly/2tF8UbC
Вакцини не вбивають: На які маніпуляції не варто піддаватися і чому - https://bit.ly/2VgA2gw
Антифейк про антинаукові твердження про “імунні потреби нації” - https://goo.gl/k7gkme
Антифейк про зв’язок вакцинації проти кору з захворюваністю на грип - https://goo.gl/RUJjaT
Антифейк про “вакцини по блату” - https://goo.gl/ayqxHf
Антифейк про вакцини проти кору в Японії - https://goo.gl/7x25Q2
Антифейк про вакцинацію - https://goo.gl/5D43ms

Факт 7: Підвищення температури, виникнення набряку, ущільнення чи почервоніння у місці ін’єкції - нормальні реакції організму на вакцину
Такі реакції організму пов’язані з механізмом дії певних вакцин і здебільшого тривають протягом одного-двох днів https://goo.gl/LebfDv.

Щоби сформувати оптимальну імунну відповідь на введені антигени (компоненти вакцини, до яких, власне, і формується імунітет) до деяких вакцин додають спеціальні речовини-ад’юванти. Вони можуть зробити місцеву реакцію більш вираженою. Наш організм помічає введені антигени, що є у вакцині, і вступає з ними у взаємодію: https://goo.gl/dWi1Cz

В переважній більшості випадків такі реакції проходять самостійно. Небезпеки здоров’ю дитини вони не несуть.

Зверніться до лікаря, якщо:

у дитини висока температура, яка важко збивається жарознижувальними препаратами;
дитина тремтить або здригається так, наче їй холодно;
дитина млява, дуже зблідла;
дитина відмовляється від води та їжі, блює;
дитина виразно занепокоєна, довго плаче.
Такі симптоми зазвичай не пов’язані з вакцинацією, але можуть збігатися з нею у часі, і можуть бути ознаками серйозного захворювання і потребують уваги лікаря.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Міністерства охорони здоров'я України



П'ятниця, 03 Травня 2019 10:12 | Переглядів: 149

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]