Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

МЕДИКИ НАГАДУЮТЬ ПРО ЗАГРОЗУ БОТУЛІЗМУ

З настанням теплої сприятливої погоди та прийдешніх травневих вихідних актуальним стає питання щодо вживання продуктів, які можуть містити мікроби ботулізму.

У Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації пояснюють, що ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Продуктами, в яких може бути мікроб ботулізму, є головним чином риба копчена, в’ялена, маринована, солона, великі шматки (окости) свинини, ковбаси, шинки, консерви в банках (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів). При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

Захворювання ботулізмом виникає, в середньому, через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до двох годин або подовжуватися до десяти діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, сухості в роті, запаморочення, виникнення почуття тривоги. Через деякий час проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним чином токсин ботулізму вражає нервову систему, в результаті чого розвивається неврологічна симптоматика.

Лікарі ще раз наголошують: щоб забезпечити збереження свого здоров’я та здоров'я своїх близьких і рідних треба бути обережним з консервованими, копченими і в’яленими продуктами домашнього приготування. У разі виникнення симптомів потрібна негайна госпіталізація хворого в стаціонар.

На жаль, минулого тижня хвороба забрала життя жителя Запорізької області. Як повідомили у Запорізькому обласному лабораторному центрі МОЗ України, 14 квітня до реанімаційного відділення Енергодарської СМСЧ № 1 з симптомами, характерними для ботулізму, у важкому стані доставлено чоловіка. 19 квітня постраждалий помер, не виходячи зі стану медикаментозної коми.

Фахівці обласного лабораторного центру в ході проведення епідеміологічного розслідування цього випадку захворювання на ботулізм встановили, що чоловік напередодні вживав в’ялену тарань, виготовлену в домашніх умовах із свіжої риби, виловленої з річки Дніпро у районі річкового порту м. Енергодара. За результатами лабораторних досліджень у промивних водах від хворого ботулотоксин не виявлено.

Нагадаємо, в 2018 році в Запорізькій області зареєстровано десять випадків захворювання на ботулізм із 13 постраждалими, двоє з яких померли. З початку року в області вже зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, двоє осіб померли. Причинами захворювання на ботулізм у цих випадках послужило вживання риби домашнього виготовлення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Вівторок, 07 Травня 2019 13:45 | Переглядів: 119

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]